Tiramisu

En kall italiensk dessert, smaksatt med kaffe, kakao och färskost mascarpone. Tiramisù betyder pigga upp mig på italienska. Räkna ett paket kex och två paket eller naturell cream cheese. 

Variationer: Som sprit kan du ta Amaretto (mandellikör), Marsala (sött dessertvin), grappa, Maraschino (körsbärssprit), calvados (äppelbrännvin) konjak eller annan brandy. Mascarponeost kan ersättas av naturell färskost. Istället för espresso kan du ta starkt bryggkaffe eller starkt pulverkaffe. Du kan också använda tårtbotten eller sockerkaka istället för italienska kex. Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka. 

Utan alkohol: Du kan utesluta spriten och laga en alkoholfri tiramisu genom att ersätta spriten med rivet skal och saft från en halv citron (skrubba och skölj noga innan). 

Fryst tiramisu: Tiramisu kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.
Om du använder tårtbotten så varvar du likadant som med kexen. Ev. kan du ta ett till lager med tårtbotten.

Vintips: Vin Santo passar bra till tiramisu. Eller en espresso och grappa.

8 portioner tiramisu

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 30 Savoiardi-kex (Ladyfingers)
  • 2 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 450 g Mascarpone färskost
  • 4 msk Amaretto, Marsala, Maraschino, konjak, grappa brandy
  • 2 msk kakao

Tillagning

  1. Gör espressokaffe eller brygg starkt kaffe.
  2. Välj ut en form ex. mindre gratängform eller fat med kanter som rymmer ett lager av hälften av kexen.
  3. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar.
  4. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner spriten och färskosten.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen.
  6. Nu är det dags att lägga ihop tiramisun - lite som en lasagne.
  7. Doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner.
  8. Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning.
  9. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil.
  10. Ställ tiramisun i kylskåpet i minst tre timmar - gärna över natten.
  11. Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked.
  12. Tiramisu håller sig några dagar i kylen och är godast när den fått stå och dra något dygn.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer