Tiramisu

Introduktion och förberedelse

Tiramisu är en kall italiensk dessert med klassiska italienska savoiardikex även kallade Ladyfingers som smaksatts med kaffe som varvas med mascarpone - italiensk färskost - samt toppas med kakao.

Tiramisu är italienska för dra eller pigga upp mig. Jag antar att det har med kaffet och spriten att göra.

Serveringsförslag

Servera gärna några färska bär vid sidan som jordgubbar, hallon eller blåbär till. Kan garneras med blad av citronmeliss och så pudrad kakao förstås.

Portionsberäkning

Räkna ett paket Savoiardi-kex och två paket mascarpone på vardera 250 gram till 8 portioner. Kan också halveras till en liten form för fyra portioner. Överbliven tiramisu håller sig i kylen och kan även frysas in.

Kan förberedas i god tid

Tiramisu är en smidig dessert att förbereda innan och blir bara godare efter någon till några dagar i kylen. Kan även frysas och tas fram och tinas i kylen några timmar innan servering.

Variationer

  • Som sprit kan du ta Amaretto (mandellikör), Marsala (sött dessertvin), grappa, Maraschino (körsbärssprit), calvados (äppelbrännvin) konjak eller annan brandy.
  • Mascarponeost kan ersättas av naturell färskost, kesella eller Philadelphia-ost.
  • Istället för espresso kan du ta starkt bryggkaffe eller starkt pulverkaffe.

Med tårtbotten eller sockerkaka

Du kan också använda tårtbotten eller sockerkaka istället för italienska kex. Skär tårtbotten eller sockerkaka i lager på ca 1,5 cm tjocka skivor. Sedan varvar du sockerkaka, stänker över lite kaffe och sedan ostmassan - likadant som med kexen.

Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka.

Frusen Tiramisu

Tiramisun kan också frysas och serveras som en slags glass eller parfait. Förslagsvis i avlång brödform klädd i plastfolie. Vid servering så ta fram och tina någon timme i kylen. Lyft ur och ta bort plast och skiva med en kniv sköljd i hett vatten. Lägg upp och låt tina några minuter till innan servering.

Alkoholfri tiramisu

Du kan utesluta spriten och laga en alkoholfri tiramisu genom att helt enkel utesluta spriten eller ersätta med rivet skal och saft från en halv citron - skrubba och skölj citronen noga innan.

Vintips

Italienskt dessertvin som Vin Santo eller Recioto; Amaretto, Marsala, Maraschino, konjak eller brandy; eller franskt Sauternes eller Beaumes de Venise passar bra till tiramisu.

Eller servera med en kaffe som espresso och avec som grappa.

8 portioner tiramisu

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 30 Savoiardi-kex (Ladyfingers)
  • 2 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 500 gram Mascarpone färskost, 2 pkt
  • 4 msk Amaretto, Marsala, Maraschino, konjak, grappa eller brandy
  • 2 msk kakao

Tillagning

  1. Gör espressokaffe eller brygg starkt kaffe.
  2. Välj ut en form ex. mindre gratängform eller fat med kanter som rymmer ett lager av hälften av kexen.
  3. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar.
  4. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner spriten och färskosten.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen.
  6. Nu är det dags att lägga ihop tiramisun - lite som en lasagne.
  7. Doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner.
  8. Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning.
  9. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil.
  10. Ställ tiramisun i kylskåpet i minst tre timmar - gärna över natten.
  11. Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked.
  12. Tiramisu håller sig några dagar i kylen och är godast när den fått stå och dra något dygn.
E-mail
Medel: 4 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt. Vin plus...

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...