Hemgjorda crostini

Hemgjorda crostini är en slags knapriga Italienska skorpor av baguette eller annat vitt bröd penslade med olivolja, smaskatta med flingsalt och rostade i ugnen.

Goda som snacks eller tilltugg som de är eller att toppa med röror som ex. tapenade eller pesto. Funkar också som krutonger till sallad då gärna skuren i fjärdedelar eller mindre bitar.

Perfekt att laga på gammalt bröd som baguett - de blir faktiskt bäst med gammalt bröd tycker jag. Du kan använda vilket vitt bröd som helst men med baguette får du fina små skivor. Med ljus surdegsbaguette blir det också riktigt goda crostini.

Har du en sprayflaska till olivoljan så är det smidigt att spray oljan på bröden så det blir ett jämnt tunt lager.

Torkade crostinis

Crostinisarna kan också torkas helt till skorpor utan olja och håller då länge i lufttät burk. Eftertorka då genom att först rosta dem enligt nedan - fast utan olja - och sedan stänga av ugnen och låta dem torka med ugnsluckan lite på glänt i några timmar tills bröden är helt torra.

Att dricka till

Till crostinis är det gott med ett glas vitt kylt italienskt vin som Soave eller torr mousserande Prosecco Frizzante eller spumante. Ett förslag är kyld Rotari brut.

15 crostinis, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1/2 baguette
  • 2 msk fin olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skär baguetten i 1 cm tjocka skivor, runt 15 stycken. De kan också skäras i mindre bitar som halvmånar eller fjärdedelar.
  3. Lägg ut brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Skvätt över olivolja samt flingsalt och blanda runt. Har du en sprayflaska för olja så använd den.
  5. Rosta brödet i mitten av ugnen i 2-5 minuter tills de fått fin ljust brun färg. Akta så att de inte bränns. Passa dem.
  6. Ta ut och låt svalna något på galler. Lägg upp i skål och servera som de är eller med någon god röra vid sidan.
  7. När de svalnat helt kan du förvara dem i en lufttät burk och de håller någon dag. Smidigt att förbereda innan på dagen om du ska ha gäster på kvällen - då behövs de ej läggas i någon burk dock utan kan förvaras i skålen de ska serveras ur.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer