Hemgjorda crostini

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda crostini är en slags knapriga Italienska skorpor av baguette eller annat vitt bröd penslade med olivolja, smaskatta med flingsalt och rostade i ugnen.

Har du en sprayflaska till olivoljan så är det smidigt att spray oljan på bröden så det blir ett jämnt tunt lager.

Serveringsförslag

Goda som snacks eller tilltugg som de är eller att toppa med röror som ex. tapenade eller pesto. Funkar också som krutonger till sallad då gärna skuren i fjärdedelar eller mindre bitar.

Val av bröd

Crostinis är ett bra sätt att ta hand om dagsgammalt och lite torrt bröd tycker jag. Speciellt dagsgammal baguette - jag tycker faktiskt de blir bäst gammalt torrt bröd.

Men du kan använda vilket vitt eller ljust bröd som helst men med baguette får du fina små skivor.

Med ljus surdegsbaguette blir det också riktigt goda crostini.

Hållbara crostinis utan olja

Crostinisarna kan också torkas helt till skorpor utan olja och håller då länge i lufttät burk.

Eftertorka då genom att först rosta dem enligt nedan - fast utan olja - och sedan stänga av ugnen och låta dem torka med ugnsluckan lite på glänt i några timmar tills bröden är helt torra.

Att dricka till

Till crostinis är det gott med ett glas vitt kylt italienskt vin som Soave eller torr mousserande Prosecco Frizzante eller spumante. Ett förslag är kyld Rotari brut.

15 crostinis, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1/2 baguette
  • 2 msk fin olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skär baguetten i 1 cm tjocka skivor, runt 15 stycken. De kan också skäras i mindre bitar som halvmånar eller fjärdedelar.
  3. Lägg ut brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Skvätt över olivolja samt flingsalt och blanda runt. Har du en sprayflaska för olja så använd den.
  5. Rosta brödet i mitten av ugnen i 2-5 minuter tills de fått fin ljust brun färg. Akta så att de inte bränns. Passa dem.
  6. Ta ut och låt svalna något på galler. Lägg upp i skål och servera som de är eller med någon god röra vid sidan.
  7. När de svalnat helt kan du förvara dem i en lufttät burk och de håller någon dag. Smidigt att förbereda innan på dagen om du ska ha gäster på kvällen - då behövs de ej läggas i någon burk dock utan kan förvaras i skålen de ska serveras ur.
E-mail
Medel: 3.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 21 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: