Hemgjorda crostini
Hemgjorda crostini är en slags knapriga Italienska skorpor av baguette eller annat vitt bröd penslade med olivolja, smaskatta med flingsalt och rostade i ugnen.
Har du en sprayflaska till olivoljan så är det smidigt att spray oljan på bröden så det blir ett jämnt tunt lager.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skär baguetten i 1 cm tjocka skivor, runt 15 stycken. De kan också skäras i mindre bitar som halvmånar eller fjärdedelar.
- Lägg ut brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Droppa över olivolja samt flingsalt och blanda runt. Eller pensla eller spraya dem med olja.
- Rosta brödet i mitten av ugnen i 2-5 minuter tills de fått fin ljust brun färg. Akta så att de inte bränns. Passa dem.
- Ta ut och låt svalna något på galler. Lägg upp i skål och servera som de är eller med någon god röra vid sidan.
- När de svalnat helt kan du förvara dem i en lufttät burk och de håller någon dag. Smidigt att förbereda innan på dagen om du ska ha gäster på kvällen - då behövs de ej läggas i någon burk dock utan kan förvaras i skålen de ska serveras ur.
Serveringsförslag
- Goda som snacks eller tilltugg som de är till antipasti och småplock. De kan även rostas i tärningar.
- Goda att toppa med röror som tapenade, pesto, pesto med soltorkade tomater eller ricottaröra.
- Vidare passar tomatsalsa pico de gallo, guacamole, ceviche med torsk och räkor, laxceviche eller räkceviche med mera.
- Mer skandinaviska röror med rökt viltkött, räkröra, ädeloströra, varmrökt laxröra och gubbröra.
- Fler röror som passar är kronärtskocksröra, grön ärthummus och hummus.
- Funkar också som krutonger till sallad.
Varianter
Du kan skära brödet i halva eller hela skivor. Eller skära som snacks i kuber om du ska äta dem naturella utan topping eller pålägg.
Val av bröd
- Crostinis är ett bra sätt att ta hand om dagsgammalt och lite torrt bröd tycker jag. Speciellt dagsgammal baguette eller pain riche - jag tycker faktiskt de blir bäst med gammalt torrt bröd.
- Du kan använda vilket vitt eller ljust bröd som helst men med baguette får du fina små skivor. Med ljus surdegsbaguette blir det också riktigt goda crostini.
- En rustikare variant på crostinis får du med surdegsbröd - surdegstoast.
Extra torra och hållbara crostinis
Ska du spara crostinisarna länge så kan de torkas extra torra på lägre värme. Tips är då att torka utan olja för extra lång hållbarhet.
Torka på lägre värme - förslagsvis på 150 grader i 30 minuter, öppna luckan någon gång och låt sedan eftertorka i avstängd ugn i några timmar tills brödet är helt torrt. Öppna luckan då och då. Låt svalna helt och förvara i lufttät burk.
Smaksättning
Du kan smaksätta crostinisarna genom att gnida dem med en vitlök eller ta en smaksatt olja som vitlöksolja, örtolja, basilikaolja eller ramslöksolja eller valfri sort.
Man kan även pensla dem med några msk smält smör istället för eller blandat med olivolja.
Att dricka till
Till crostinis är det gott med ett glas vitt kylt italienskt vin som Soave eller torr mousserande Prosecco Frizzante eller spumante. Ett förslag är kyld Rotari brut.
Uppskattat näringsvärde per portion: 21 kcal