Marinerade bönor

Marinerade bönor är gott som tillbehör till det mesta till vardags, sallad, buffé, grillat eller fest. Du kan marinera vilka kokta bönor du vill. Förslagsvis svarta bönor och kikärter som i detta recept. Men andra bönor som kokta vita bönor, kidneybönor, black-eye bönor, flageoletbönor, sojabönor, mungbönor eller linser. Du kan marinera valfri sort bönor och blanda olika sorter.

Koka gärna ett helt paket bönor med en gång. Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i småpåsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.

Desto godare olja och vinäger du använder ju godare blir bönorna.

Du kan också köpa kokta bönor men de är inte lika goda och bra i konsistensen. Skölj dem i durkslag innan.
Marinerade bönor är gott, billigt och enkelt att göra. Serveras kalla. Det är också lätt att laga till många.

6 portioner marinerade bönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta svarta bönor, vita bönor eller adzukibönor eller valfri sort
  • 6 dl kokta kikärter eller mer bönor av valfri sort
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 0,5 dl olivolja, helst fin kallpressad olivolja
  • 2 msk vinäger gärna vit balsamvinäger eller röd lagrad vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paketet. Låt de svalna.
  2. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en bunke.
  3. Tillsätt bönorna, olivolja, vinäger, salt, peppar och socker samt rör om.
  4. Smaka av bönorna med salt, peppar, socker och vinäger. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen.
  5. De marinerade bönorna är klara att servera.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer