Marinerade bönor

Marinerade bönor samt kikärter är gott som tillbehör till det mesta till vardags, sallad, buffé, grillat eller fest.

Gott, billigt och enkelt att laga - även till flera.

Kan serveras kalla, varma eller ljumma.

  • Desto godare olja och vinäger du använder ju godare blir bönorna.

6 portioner marinerade bönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta svarta bönor, vita bönor eller adzukibönor eller valfri sort
  • 6 dl kokta kikärter eller mer bönor av valfri sort
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 0,5 dl olivolja, helst fin kallpressad olivolja
  • 2 msk vinäger gärna vit balsamvinäger eller röd lagrad vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paketet. Låt de svalna.
  2. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en bunke.
  3. Tillsätt bönorna, olivolja, vinäger, salt, peppar och socker samt rör om.
  4. Smaka av bönorna med salt, peppar, socker och vinäger. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen.
  5. De marinerade bönorna är klara att servera.

Val av bönor

  • Du kan marinera vilka kokta bönor du vill. Förslagsvis svarta bönor och kikärter som i detta recept.
  • Andra bönor som passar är vita bönor, kidneybönor, black-eye bönor, flageoletbönor, sojabönor, mungbönor, kikärtor eller puylinser.
  • Det finns fina frysta kokta blandade bönor som är goda också.
  • Du kan även köpa kokta bönor på burk men de är inte lika goda och bra i konsistensen tycker jag men de funkar. Skölj dem i durkslag innan.

Koka ett helt paket

Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i små påsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.

E-mail
Medel: 3.8 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 303 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-22