Marinerade bönor
Marinerade bönor samt kikärter är gott som tillbehör till det mesta till vardags, sallad, buffé, grillat eller fest.
Gott, billigt och enkelt att laga - även till flera.
Kan serveras kalla, varma eller ljumma.
- Desto godare olja och vinäger du använder ju godare blir bönorna.
Tillagning
- Koka bönorna enligt paketet. Låt de svalna.
- Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en bunke.
- Tillsätt bönorna, olivolja, vinäger, salt, peppar och socker samt rör om.
- Smaka av bönorna med salt, peppar, socker och vinäger. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen.
- De marinerade bönorna är klara att servera.
Val av bönor
- Du kan marinera vilka kokta bönor du vill. Förslagsvis svarta bönor och kikärter som i detta recept.
- Andra bönor som passar är vita bönor, kidneybönor, black-eye bönor, flageoletbönor, sojabönor, mungbönor, kikärtor eller puylinser.
- Det finns fina frysta kokta blandade bönor som är goda också.
- Du kan även köpa kokta bönor på burk men de är inte lika goda och bra i konsistensen tycker jag men de funkar. Skölj dem i durkslag innan.
Koka ett helt paket
- Koka gärna ett helt paket bönor och kikärter med en gång.
Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i små påsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.
Uppskattat näringsvärde per portion: 303 kcal