Sallad med ugnsbakad tomat och mozzarella

Introduktion och förberedelse

Sallad med ugnsbakad eller ugnsrostad tomat, fin mozzarella, babyspenat, vitlök, olivolja och vinäger.

God och festlig som sallad och tillbehör till buffé, middag eller kalas. Men också god till vardags förstås.

Varianter

  • Du kan ta annan blandat grönsallad som mache, ruccola eller liknande.
  • Desto finare tomater, mozzarella, olivolja och vinäger ju godare blir det.
  • Kan blir riktigt dyr och gott med äkta lagrad balsamvinäger - då räcker några droppar på över precis innan servering.
  • Man kan även rosta med grovt delad röd eller gul paprika med tomaterna.
  • Istället för mozzarella kan man strö över fetaost. Eller skippa osten för en vegan sallad.

4 portioner sallad med ugnsbakad tomat

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 400 gram små kvisttomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
  • 1 krm socker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 65 gram babyspenat
  • 1 färsk hel mozzarellaost i saltlake
  • 2 msk fin olivolja
  • 3 msk fin vinäger som vitvinsvinäger, rödvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 krm flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Koka upp vatten och lägg ner tomaterna. När skalet börjar sprica efter någon minut så tar du upp dem och sköljer dem kallt vatten.
  3. Skala och skölj av skalet på tomaterna.
  4. Halvera dem och ta så mycket du kan av kärnorna (det gör inget om lite kärnor och skal är kvar).
  5. Sprid ut tomaterna på ett ark folie i en ugnsplåt eller ugnsfast stor stekpanna.
  6. Hacka basilika och strö över.
  7. Skala och skiva vitlök och strö över.
  8. Häll över olivolja, strö över socker, salt och peppar.
  9. Ugnsbaka tomaterna i 1 timme och 15 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna medan du förbereder salladen.
  11. Skölj spenaten och sprid ut på ett serveringsfat eller lägg i en salladsskål.
  12. Häll av mozzarellan och dela den grovt samt lägg med spenaten.
  13. Fördela de ugnsbakade tomaterna med vitlöken på salladen.
  14. Ringla över olivolja och vinäger samt strö lite salt över och servera salladen.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 208 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.