Sallad med ugnsbakad tomat och mozzarella

Sallad med ugnsbakad tomat, mozzarella, babyspenat, vitlök, olivolja och vinäger. God och festlig som sallad och tillbehör till buffé, middag eller kalas. Men också god till vardags förstås.

4 portioner sallad med ugnsbakad tomat

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 400 gram små kvisttomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
  • 1 krm socker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 65 gram babyspenat
  • 1 färsk hel mozzarellaost i saltlake
  • 3 msk fin olivolja
  • 3 msk fin vinäger som vitvinsvinäger, rödvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 krm flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Koka upp vatten och lägg ner tomaterna. När skalet börjar sprica efter någon minut så tar du upp dem och sköljer dem kallt vatten.
  3. Skala och skölj av skalet på tomaterna.
  4. Halvera dem och ta så mycket du kan av kärnorna (det gör inget om lite kärnor och skal är kvar).
  5. Sprid ut tomaterna på ett ark folie i en ugnsplåt eller ugnsfast stor stekpanna.
  6. Hacka basilika och strö över.
  7. Skala och skiva vitlök och strö över.
  8. Häll över olivolja, strö över socker, salt och peppar.
  9. Ugnsbaka tomaterna i 1 timme och 15 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna medan du förbereder salladen.
  11. Skölj spenaten och sprid ut på ett serveringsfat eller lägg i en salladsskål.
  12. Häll av mozzarellan och dela den grovt samt lägg med spenaten.
  13. Fördela de ugnsbakade tomaterna med vitlöken på salladen.
  14. Ringla över olivolja och vinäger samt strö lite salt över och servera salladen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer