Sallad med ugnsbakad tomat och mozzarella

Sallad med ugnsbakad tomat, mozzarella, babyspenat, vitlök, olivolja och vinäger. God och festlig som sallad och tillbehör till buffé, middag eller kalas. Men också god till vardags förstås.

4 portioner sallad med ugnsbakad tomat

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 400 gram små kvisttomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
  • 1 krm socker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 65 gram babyspenat
  • 1 färsk hel mozzarellaost i saltlake
  • 3 msk fin olivolja
  • 3 msk fin vinäger som vitvinsvinäger, rödvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 krm flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Koka upp vatten och lägg ner tomaterna. När skalet börjar sprica efter någon minut så tar du upp dem och sköljer dem kallt vatten.
  3. Skala och skölj av skalet på tomaterna.
  4. Halvera dem och ta så mycket du kan av kärnorna (det gör inget om lite kärnor och skal är kvar).
  5. Sprid ut tomaterna på ett ark folie i en ugnsplåt eller ugnsfast stor stekpanna.
  6. Hacka basilika och strö över.
  7. Skala och skiva vitlök och strö över.
  8. Häll över olivolja, strö över socker, salt och peppar.
  9. Ugnsbaka tomaterna i 1 timme och 15 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna medan du förbereder salladen.
  11. Skölj spenaten och sprid ut på ett serveringsfat eller lägg i en salladsskål.
  12. Häll av mozzarellan och dela den grovt samt lägg med spenaten.
  13. Fördela de ugnsbakade tomaterna med vitlöken på salladen.
  14. Ringla över olivolja och vinäger samt strö lite salt över och servera salladen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer