Rostade kikärtor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rostade kikärter eller kikärtor. Gott och nyttigt istället för chips och godis. Servera som drinktilltugg, snack eller godis.

Här blötläggs först torkade kikärter och sedan rostas de i ugnen utan att kokas. Om man vill kan man även rosta kokta kikärter eller kikärter från burk som man hällt av och sköljt noga.

Det är valfritt att smaksätta dem med vitlök och paprikapulver. Extra gott är rökt paprikapulver. Vidare kan man ha i starkt paprikapulver eller cayenne eller annan chili för hetare variant.

Spiskummin och curry är andra kryddor som blir gott med kikärtorna.

Om man vill kan man också blanda med solrosfrön, pumpafrön och mandel när man rostar kikärterna.

5 portioner rostade kikärter

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 400 gram torkade kikärtor
  • 2 msk olivolja eller annan matolja som solrosolja
  • 1 tsk salt
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprika pulver
  • 1 tsk flingsalt eller gourmetsalt till servering

Tillagning

  1. Blötlägg de torkade kikärterna i vatten i en stor skål i 24 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
  4. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt och ringla över olja samt blanda runt.
  5. Rosta kikärtorna i ugnen i ca 45 minuter. Skaka plåten och vänd runt kikärterna några gånger under tiden. Akta så de inte bränns. Vill du ha vitlök i så blanda i pressad vitlök när det är 10 minuter kvar.
  6. Ta ut kikärtorna när de är knapriga och helt torra samt fått lite färg.
  7. Strö över salt och paprikapulver medan kikärtorna är varma. Rör om.
  8. Låt kikärterna svalna innan servering.
  9. Servera de rostade kikärterna som drinktilltugg, snack eller godis.
E-mail
Medel: 4.3 (72 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.