Rostade kikärtor

Introduktion och förberedelse

Rostade kikärter eller kikärtor med flingsalt. Vidare kan du krydda upp dem med vitlök och paprika om du vill.

Serveringsförslag

Gott och nyttigt istället för chips och godis. Servera som drinktilltugg, snack eller godis.

Med torkade eller kokta kikärter

Jag tycker det är enkelt och gott att först blötlägga torkade kikärter och sedan rosta dem i ugnen. Då behöver de ej kokas innan men du får ha lite framförhållning då de ska ligga i blöt i 24 timmar.

  • Om man vill kan man rosta hemkokta kikärtor.
  • Kikärter från burk går också fint att rosta. Häll av och skölj noga. Räkna 1-2 burkar eller paket. Torka dem torra med lite hushållspapper efter du sköljt dem och rosta sedan i ugnen enligt nedan.

Smaksättning

Det är valfritt att smaksätta dem med vitlök och paprikapulver som jag gjorde i nedan recept. Extra gott är rökt paprikapulver tycker jag.

  • Vidare kan man ha i starkt paprikapulver eller något krm cayenne eller annan chili för hetare variant. Tips är att ta lite chili mot slutet av rostningen och sedan smaka av med eventuellt mer chili på slutet så de ej blir för starka eller heta.
  • Något krm spiskummin, lökpulver, garam masala, gurkmeja och/eller curry är andra kryddor som blir gott med kikärtorna.
  • Om man vill kan man också blanda med 1-2 dl solrosfrön, pumpafrön, valnötter, hasselnötter, cashewnötter, majs, pekannötter, gröna sojabönor och mandel - eller blanda som du vill - när man rostar kikärterna.

Rostade kikärter serverade som snacks i skål
Rostade kikärter är goda, billiga och rätt nyttiga snacks. Blir gott med enbart flingsalt men jag gillar med vitlök och rökt paprika också men de kan smaksättas med det du gillar.

5 portioner rostade kikärter

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 400 gram torkade kikärtor
  • 2 msk olivolja eller annan matolja som solrosolja
  • 1-2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprika pulver
  • 1 tsk flingsalt eller gourmetsalt till servering

Tillagning

  1. Blötlägg de torkade kikärterna i vatten i en stor skål i 24 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  3. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt. Torka dem torra med lite hushållspapper eller en handduk.
  4. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt och ringla över olja samt blanda runt.
  5. Rosta kikärtorna i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Skaka plåten och vänd runt kikärterna några gånger under tiden. Akta så de inte bränns.
  6. SMAKSÄTTNING: När det är ca 10 minuter kvar i ugnen så kan du blanda i smaksättning som finhackad eller pressad vitlök; paprikapulver eller annan kryddning.
  7. Ta ut kikärtorna när de är knapriga och helt torra samt fått lite färg.
  8. Strö över och smaka av med flingsalt och paprikapulver eller annan smaksättning medan kikärtorna är varma. Rör om.
  9. Låt kikärterna svalna något eller helt innan servering. Hit kan du förbereda och ha i en lufttät burk några dagar.
  10. Servera de rostade kikärterna som drinktilltugg eller snacks.
E-mail
Medel: 3.9 (232 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-10