Rostade kikärtor

Rostade kikärter eller kikärtor. Gott och nyttigt istället för chips och godis. Servera som drinktilltugg, snack eller godis.

Det är valfritt att smaksätta dem med vilök och paprika. Extra gott är rökt paprikapulver. Vidare kan man ha i starkt paprikapulver.

5 portioner rostade kikärter

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 400 gram torkade kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprika pulver
  • 1 tsk flingsalt eller gourmetsalt till servering

Tillagning

  1. Blötlägg de torkade kikärterna i vatten i en stor skål över natten eller ca 10 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
  4. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt och ringla över olivoljan samt blanda runt vitlöken.
  5. Rosta kikärtorna i ugnen i ca 45 minuter. Skaka plåten och vänd runt kikärterna några gånger under tiden.
  6. Ta ut kikärtorna när de är knapriga och helt torra.
  7. Strö över salt och paprikapulver medan kikärtorna är varma. Rör om.
  8. Låt kikärterna svalna innan servering.
  9. Servera de rostade kikärterna som drinktilltugg, snack eller godis.
E-mail
Medel: 4.2 (64 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept