Rostade kikärtor

Rostade kikärter eller kikärtor. Rosta dina egna kikärter. Gott och nyttigt istället för chips och godis.
Servera rostade kikärter som drinktilltugg, snack eller godis.
Det är valfritt att smaksätta dem med vilök och paprika. Extra gott är rökt paprikapulver. Vidare kan man ha i starkt paprikapulver.

5 portioner rostade kikärter

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 400 gram torkade kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprika pulver
  • 1 tsk flingsalt eller gourmetsalt till servering

Tillagning

  1. Blötlägg de torkade kikärterna i vatten i en stor skål över natten eller ca 10 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
  4. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt och ringla över olivoljan samt blanda runt vitlöken.
  5. Rosta kikärtorna i ugnen i ca 45 minuter. Skaka plåten och vänd runt kikärterna några gånger under tiden.
  6. Ta ut kikärtorna när de är knapriga och helt torra.
  7. Strö över salt och paprikapulver medan kikärtorna är varma. Rör om.
  8. Låt kikärterna svalna innan servering.
  9. Servera de rostade kikärterna som drinktilltugg, snack eller godis.
E-mail
Medel: 4.5 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer