Rostade kikärtor

Rostade kikärter eller kikärtor. Gott och nyttigt istället för chips och godis. Servera som drinktilltugg, snack eller godis.

Det är valfritt att smaksätta dem med vilök och paprika. Extra gott är rökt paprikapulver. Vidare kan man ha i starkt paprikapulver.

5 portioner rostade kikärter

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 400 gram torkade kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprika pulver
  • 1 tsk flingsalt eller gourmetsalt till servering

Tillagning

  1. Blötlägg de torkade kikärterna i vatten i en stor skål över natten eller ca 10 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
  4. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt och ringla över olivoljan samt blanda runt vitlöken.
  5. Rosta kikärtorna i ugnen i ca 45 minuter. Skaka plåten och vänd runt kikärterna några gånger under tiden.
  6. Ta ut kikärtorna när de är knapriga och helt torra.
  7. Strö över salt och paprikapulver medan kikärtorna är varma. Rör om.
  8. Låt kikärterna svalna innan servering.
  9. Servera de rostade kikärterna som drinktilltugg, snack eller godis.
E-mail
Medel: 4.3 (58 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer