Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Spagetti Spagetti i enkelt men lyxigt sällskap av nyriven parmesan, soltorkad tomat, rostad vitlök, chili, basilika, ruccola och olivolja.

Med rätt sällskap som ex. skaldjurspastan Frutti di Mare får spagettin också komma in i de finare salongerna. Vardagsklassikern spagetti med köttfärssås, har länge legat och pendlat på tio-i-topp listen över mest ätna rätter i Sverige. Inte för inte, jag kan själv längta efter spagetti med pastasåsernas sås: den smaskiga bollon (bolognese - pastasås med köttfärs). En variant är med grädde och curry. Den åt jag i norra Italien och har blivit lite av en favorit.

Från billig vardad till lyxig middag

Som fattig student lagade jag ofta spagetti med smörfräst lök och en nypa salt. Helt klart ett alternativ till ketchupen. Eller med tärnat bacon eller billig korv, lök och ketchup. Enkelt och gott blir det också med några matskedar pesto i pastan.

Går man upp en prisklass så har vi ett av våra mest älskade recept - spagetti med köttfärsås. Den känner de flesta till och kan laga en variant av - med svamp, riven eller tärnad morot, med rödvin, med olika tomater, med seller, som ragu osv osv.

En av mina favoriter är möglig pasta - det är inte vad det låter - utan helt enkelt vit sås (Bechamel) smaksatt med grön - eller blåmögelost blandat med stekt bacon. Kallar du det ädelostpasta så låter det ju helt klart fingare. En riktigt smaskig kaloribomb.

En annan näringsrik klassiker är spagetti Carbonara med grädde, svartpeppar, ägg, lök och vitlök.

Blandar man i dyra och fina inredienser som fin parmesan, fin olivolja, soltorkad tomat, färsk basilika och ruccola samt fin chili så får man en enkel men ändå lyxig vegetarisk pasta. En mycket god vegetarisk pasta som även ickevegetarianer gillar skarpt. Lufttorkad skinka kan man också ha i denna pasta.

Riktigt gott och festligt blir pastasås med strimlad fläskfile eller annan filé med grädde och svamp.

Lyxig blir spagetti med skaldjur eller andra lyxigare ingredienser. Då kan man ha i vitvinssås, ostsegel och lite blandade skaldjur ex. räkor, crabsticks, kräftstjärtar, hummer. och/eller pilgrimsmusslor. Vidae kan man ha i lite laxbitar. Kallas då även Frutti di mare (havets frukter).

Letar du efter koktider för olika sorts pasta hittar du dem här.

Spagetti Carbonara
Spagetti carbonara som är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde till vardags och fest. Betyder vad jag vet Sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot. Fläsket kan bytas mot bacon. 2 dl ärtor blir också gott i. Tillsätt till till pastan precis innan den kokt färdigt.

Carbonara med bacon
En variant med bla bacon istället för fläsk.

Vegan Carbonara
Med vegan skinka och Oatlys imat samt utan ägg. Du kan riva över vegan parmesan som ex. Prosociano från Violife om du vill.

Vegetarisk Carbonara
Jättegod variant med stekt fältchampinjon, riven parmesan samt grädde och svartpeppar.

Spagetti med fläskfile, svamp och grädde
Lyxig pasta med file, svamp, grädde och lök. Blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.Pasta pesto Spagetti med hemgjord pesto och riktig god parmesanost. Peston kan du förbereda innan och ha i kylen.Spagetti med pesto
Enklare än så här blir det inte. Detta recept med pesto är gott med spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta. Pestorecept med basilika, vitlök, nötter och olivolja. Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Tomatsallad är gott till. Pesto är en italiensk röra av malda nötter, olivolja, vitlök och basilika. Kan köpas färdig men blir mycket god hemgjord. Pinjenötter är tyvärr rätt dyra. Jag brukar använda mandel, valnötter eller solrosfrön.

Spagetti med rostad vitlök, soltorkad tomat, ruccola och parmesan
Dessa smaker passar såååå bra ihop. Alla älskar denna pasta såväl vegetarianer, veganer som omnivorer.

Rostad hel vitlök
Ett gott tillbehör för alla vitlöksfans som passar till pasta, spagetti och tagliatelle. Att rosta en hel vitlök är gott, snyggt och enkelt. Samt imponerar givetvis ännu mer. Låt de gå i ugnen med skal på ca 175 grader ca 25 minuter. Vid servering så skär du vitlökarna vågrätt med en brödkniv - till en topp och underdel. Servera med pastan. Då kan gästen pilla ut mjuka, milda vitlöksbitar. Passar till allt om vitlöksälskaren få bestämma.

Spagetti med gul köttfärssås
En omgjord klassiker med mer indisk touch av gurkmeja och curry.

Spagetti med bacon Spagetti med bacon, lök och ketchup är en av mina vardagsfavoriter. Passar barn men den kan också pimpas med vitlök och chili för mer smak.

Spagetti med bacon, lök och ketchup
Detta är en av mina äldsta vardagsfavoriter och favorit bland barn. Blir också god med stekt korv i slantar.

Spagetti Bolognese - klassisk spagetti med köttfärssås
Köttfärssås är en klassiker till spagetti och finns med många variationer. Grundrecept är en ragu med köttfärs, lök, tomat och vitlök. I lumpen hade vi ett hemligt trick – vi tillsatte lite hummerfond. Då får man en kanongod köttsmak. Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt. Servera med riven ost av typ parmesan.

"Möglig" pasta - pasta spagetti med mögelost och bacon
Skär osten och baconen i bitar. Stek baconen knaprig under tiden pastan kokar. Gör Bechamelsåsen. Häll av pastan och blanda sås, ost och bacon. Med hackad gräslök i ser det hela lite nyttigare ut.

Bechamelsås
Ljus sås med den beryktade bottenredningen. En grundsås som kan smaksättas till många olika pastasåser.

Spagetti frutti di mare
Spagetti med skaldjur som räkor osv i vitvinssås.

Fler pastasåser >>

Ostsegel

Knaprig ost att garnera pastarätter med. Speciellt Frutti di mare skaldjurspasta. Lägg så många portioner du önskar av ostskivor av sorten grynpipig Svecia på en bakplåt med bakplåt ev. med silpat eller bakplåtspapper. Baka i ugnen på 200 grader till de blivit ljus bruna. Det brukar bara ta några minuter. Ta loss dem direkt med en stekspade eller osthyvel och lägg att svalna på smörpapper. När de fått svalna blir de hårda och kan stickas ner som dekorativa segel i bl. a. spagetti med skaldjur.

Några dryckestips till spagetti

Vin får det ju bli - gärna ett italienskt då. Prisvärda är de från Valpolicella på box. Häll gärna upp det i karaff. Annars finns det ju andra röda, fruktiga viner från Valpolicella på flaska. Bl.a. Masi, Masi Campofiorin samt lite dyrare Amarone av olika märken.

Vatten är alltid gott till - prova gurkvatten. Skiva en halv gurka i en karaff och fyll på med kallt vatten. Eller ställ kallt i kylen till servering.

Alla Receptfavoriter.se pastarecept >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-01-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept