Spagetti Carbonara

Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara.
Gott i är också att fräsa med en liten en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.

4 portioner spagetti carbonara

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 200 g rökt eller rimmat fläsk
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök, valfritt
  • 1 dl riven ost, parmesan eller blanda lite parmesan och lite vanlig riven ost
  • 4 krm nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Koka spagetti enligt paket, vanligtvis 8 minuter.
  2. Skär under tiden fläsk och lök i små tärningar och stek.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek någon minut till. Fläsket ska vara knaprigt.
  4. Koka upp grädde med salt i en kastrull.
  5. När spagettin kokat klart häller du av den.
  6. Blanda spagettin i en stor kastrull med fläsk, lök och vitlök. Tillsätt grädden och hälften av den rivna osten.
  7. Smaka av med salt.
  8. Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
  9. Vid serveringen placerar du en äggula i pastan och strör över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
  10. Du kan också servera äggulor vid sidan.
  11. Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Då kan gästerna blanda ihop sin pasta carbonara med ett ägg, svartpeppar samt parmesanost i tallriken.
  12. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat