Kräftstjärtar med pasta

Kräftstjärtar med pasta i gräddig pastasås. Enkel och snabb att laga. Passar till vardags- eller helgmiddag.
Spenat eller hackad gräslök är också gott i. Pastan kan även garneras med riven parmesan. Vittvinet kan ersättas med några msk vitvinsvinäger samt vatten.

Räkna en burk kräftstjärtar i lag som väger 320 gram vilket motsvarar runt 170 gram skalade stjärtar.
Gott med ett bröd samt en sallad av avokado, babyspenat samt cocktailtomater till (tillsätt lite olivolja, vinäger samt salt till salladen).

Vintips till är ett vitt fylligt vin ex. en Rioja, Bourgogne, Chardonnay eller Chablis.

4 portioner kräftstjärtar med pasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 tsk ljus maizenaredning
  • 170 gram skalade kräftstjärtar
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 350 gram pasta som taglitatelle, spagetti eller gnocchi
  • Tillbehör: 1 avokado
  • 150 gram babyspenat
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger; vit, röd eller balsamvinäger

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs den i smör.
  4. Tillsätt vitt vin och koka in i några minuter.
  5. Tillsätt vatten, fiskbuljong, cayennepeppar, vitpeppar samt grädde och koka ihop några minuter.
  6. Koka pastan.
  7. Red såsen med maizenaredning så att den tjocknar något samt tillsätt creme fraiche. Smaka av såsen med salt och peppar.
  8. Förbered sallad om du önskar det till. Dela, gröp ur avokado, skölj och grovhacka babyspenat, skölj och dela cocktailtomater. Blanda med någon msk olivolja och vinäger.
  9. Häll av kräftstjärtarna och tillsätt till såsen precis innan servering. Koka upp.
  10. Häll av pastan och blanda pastan med såsen och kräftstjärtarna.
E-mail
Medel: 2.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer