Kräftstjärtar med pasta

Kräftstjärtar i vitvinssås med tagliatelle pasta. Krämig och gräddig pastasås som är enkel och snabb att laga. Passar till vardags- eller helgmiddag. Spenat eller hackad gräslök är också gott i.

Pastan kan även garneras med riven parmesan. Vittvinet kan ersättas med några msk vitvinsvinäger samt vatten.

Räkna en burk kräftstjärtar i lag som väger 320 gram vilket motsvarar runt 170 gram skalade stjärtar.

Gott med ett bröd samt en sallad av avokado, babyspenat samt cocktailtomater till (tillsätt lite olivolja, vinäger samt salt till salladen).

Att dricka till

Vintips till är ett vitt fylligt vin ex. en Rioja, Bourgogne, Chardonnay eller Chablis.

4 portioner kräftstjärtar med pasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 tsk ljus maizenaredning
  • 170 gram skalade kräftstjärtar
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 350 gram pasta som taglitatelle, spagetti eller gnocchi
  • Tillbehör: 1 avokado
  • 150 gram babyspenat
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger; vit, röd eller balsamvinäger

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs den i smör.
  4. Tillsätt vitt vin och koka in i några minuter.
  5. Tillsätt vatten, fiskbuljong, cayennepeppar, vitpeppar samt grädde och koka ihop några minuter.
  6. Koka pastan.
  7. Red såsen med maizenaredning så att den tjocknar något samt tillsätt creme fraiche. Smaka av såsen med salt och peppar.
  8. Förbered sallad om du önskar det till. Dela, gröp ur avokado, skölj och grovhacka babyspenat, skölj och dela cocktailtomater. Blanda med någon msk olivolja och vinäger.
  9. Häll av kräftstjärtarna och tillsätt till såsen precis innan servering. Koka upp.
  10. Häll av pastan och blanda pastan med såsen och kräftstjärtarna.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer