Vegansk Carbonara

Vegansk Carbonara med spagetti, vegan sk*nka från Astrid och aporna, Oatleys Imat (som matlagningsgrädde, svartpeppar, vitlök, chili, salladslök, ärtor och babyspenat.
En god vegan och vegetarisk variant av den klassiska Carbonaran. Istället för spagetti kan du ta valfri pasta.
Här en stor sats. Om inte allt går åt så kan Carbonara-såsen sparas i kylen.
Är du vegetarian och äter ägg och mejeriprodukter så kan du laga Carbonaran med grädde eller crème fraiche, ha på en äggula på varje portion samt toppa med riven ost som parmesan eller grana padano.

6 portioner vegansk carbonara

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram spagetti utan ägg (ex. Ica-basic)
  • ca 300 gram vegan strimlad sk*nka ex. Astrid och aporna (2 paket)
  • 1 paket salladslök eller 20 cm purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 5 dl Imat (som matlagningsgrädde)
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • ca 250 gram gröna ärtor (valfritt)
  • 30 gram babyspenat (valfritt)
  • Salt

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Stek den veganska sk*nkan knaprig i lite olja i en stor stekpanna eller stekgryta.
  3. Koka under tiden spagettin eller annan pasta.
  4. Skala och hacka löken och tillsätt till sk*nkan.
  5. Tillsätt pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
  6. Skölj och strimla salladslöken samt vänd i med vegan sk*nkan.
  7. Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
  8. Rör i Imat med sk*nkan samt värm upp. Smaka av med salt.
  9. Häll av spagettin och blanda såsen samt ärtorna.
  10. Servera carbonaran toppad med rikligt med nymalen svartpeppar, ärtor och gärna grönsallad av babyspenat.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer