Vegansk Carbonara

Vegansk Carbonara med spagetti, vegan sk*nka från Astrid och aporna, Oatleys Imat (som matlagningsgrädde, svartpeppar, vitlök, chili, salladslök, ärtor och babyspenat.
En god vegan och vegetarisk variant av den klassiska Carbonaran. Istället för spagetti kan du ta valfri pasta.
Här en stor sats. Om inte allt går åt så kan Carbonara-såsen sparas i kylen.
Är du vegetarian och äter ägg och mejeriprodukter så kan du laga Carbonaran med grädde eller crème fraiche, ha på en äggula på varje portion samt toppa med riven ost som parmesan eller grana padano.

6 portioner vegansk carbonara

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram spagetti utan ägg (ex. Ica-basic)
  • ca 300 gram vegan strimlad sk*nka ex. Astrid och aporna (2 paket)
  • 1 paket salladslök eller 20 cm purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 5 dl Imat (som matlagningsgrädde)
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • ca 250 gram gröna ärtor (valfritt)
  • 30 gram babyspenat (valfritt)
  • Salt

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Stek den veganska sk*nkan knaprig i lite olja i en stor stekpanna eller stekgryta.
  3. Koka under tiden spagettin eller annan pasta.
  4. Skala och hacka löken och tillsätt till sk*nkan.
  5. Tillsätt pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
  6. Skölj och strimla salladslöken samt vänd i med vegan sk*nkan.
  7. Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
  8. Rör i Imat med sk*nkan samt värm upp. Smaka av med salt.
  9. Häll av spagettin och blanda såsen samt ärtorna.
  10. Servera carbonaran toppad med rikligt med nymalen svartpeppar, ärtor och gärna grönsallad av babyspenat.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer