Vegansk Carbonara

Introduktion och förberedelse

Vegansk Carbonara med spagetti med vegan sk*nka från Astrid och aporna, Oatleys Imat (som matlagningsgrädde, svartpeppar, vitlök, chili, salladslök, ärtor och babyspenat.

En god vegan och vegetarisk variant av den klassiska Carbonaran. Istället för spagetti kan du ta valfri pasta.

Här en stor sats. Om inte allt går åt så kan Carbonara-såsen sparas i kylen.

Är du vegetarian och äter ägg och mejeriprodukter så kan du laga Carbonaran med grädde eller crème fraiche, ha på en äggula på varje portion samt toppa med riven ost som parmesan eller grana padano.

6 portioner vegansk carbonara

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram spagetti utan ägg (ex. Ica-basic)
  • ca 300 gram vegan strimlad sk*nka ex. Astrid och aporna (2 paket)
  • 1 paket salladslök eller 20 cm purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 5 dl Imat (som matlagningsgrädde)
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • ca 250 gram gröna ärtor (valfritt)
  • 30 gram babyspenat (valfritt)
  • Salt

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Stek den veganska sk*nkan knaprig i lite olja i en stor stekpanna eller stekgryta.
  3. Koka under tiden spagettin eller annan pasta.
  4. Skala och hacka löken och tillsätt till sk*nkan.
  5. Tillsätt pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
  6. Skölj och strimla salladslöken samt vänd i med vegan sk*nkan.
  7. Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
  8. Rör i Imat med sk*nkan samt värm upp. Smaka av med salt.
  9. Häll av spagettin och blanda såsen samt ärtorna.
  10. Servera carbonaran toppad med rikligt med nymalen svartpeppar, ärtor och gärna grönsallad av babyspenat.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer