Pasta pesto

Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta. Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.

Gör hemgjord pesto eller köp färdig pesto. Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti eller valfri sort
  • 2 dl pesto (färdig eller gör egen)
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano(valfritt)
  • 8 blad hackad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • HEMGJORD PESTO: 30 blad basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl nötter som pinjenötter, mandlar, valnötter eller solrosfrön
  • 2 dl olivolja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Laga ev. egen pesto enligt nedan recept först.
  2. Koka pastan enligt paketet och häll sedan av den.
  3. Rör ner peston i pastan. Använd hemgjord pesto eller köpt färdig pesto.
  4. Tillsätt lite mer olivolja i pastablandningen samt smaka av med salt och peppar.
  5. Servera pasta peston med mer riven parmesan eller grana padano samt ev. några finhackade blad basilika. Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
  6. Hemgjord pesto: Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott och är ljust bruna här och där.
  7. I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis. Eller kör allt i mixer körs utom olja som tillsätts droppvis.
  8. Smaka av peston med lite salt och vitpeppar.
  9. Överbliven pesto håller sig någon vecka i burk i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer