Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfilé, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en perfekt resträtt som ändå är lyxig och god nog att bjuda till fest och till gäster.
Det går inte åt mycket kött heller så rätt billigt blir det. Bra om du ska laga till många. Har du fläskfilé som är över eller rester som redan är stekt funkar det också utmärkt - skär i strimlor och vänd i på slutet så köttet blir varmt bara.
Tillagning
- Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjolöken samt strimla den. Lägg i en vid panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
- Fräs lök, purjolök och vitlök i 2 msk olivolja i ca 5 minuter utan att ta färg.
- Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
- Stek svampen i en stekpanna med 1 msk olivolja tills den tappat vätska och fått lite färg. Lägg över med löken.
- Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
- Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning. Tillsätt grädde, vitt vin och buljongtärning. Låt småkoka medan du kokar pastan.
- Sätt på vatten till pastan.
- Koka pastan enligt paket - brukar vara 11 minuter för penne.
- Skär under tiden fläskfilén i strimlor.
- Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka några minuter.
- Smaka av såsen med soja, salt och nymalen svartpeppar.
- Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
- Riv ost. Tillsätt hälften till såsen.
- Häll av pastan och spara 1 dl av kokvattnet. Blanda sås och pasta i en stor panna eller kastrull. Tillsätt 1 dl av kokvattnet.
- Servera med riven parmesan samt gärna klyftade tomater och ruccolasallad.
Vintips
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Toscana.
Uppskattat näringsvärde per portion: 622 kcal