Tagliatelle med pilgrimsmusslor och räkor i saffranssås

Introduktion och förberedelse

Tagliatelle med pilgrimsmusslor och räkor i saffranssås garnerat med rostade pumpafrön.

En lyxig pasta som passar till helg, middag, fest eller vardagslyx.

Grilla eller stek på spis eller utegrill

Du kan grilla musslorna och räkorna i grillpanna eller stekpanna på spisen som i nedan förslag.

Det blir också mycket gott att grilla på utegrill - trä pilgrimsmusslor och räkor på spett samt grilla dem runt om. 

Val av räkor och musslor

Välj MSC-märkta räkor och köp räkor med skal i valfri storlek och skala för hand.

Pilgrimsmusslor kan du köpa frysa men riktigt gott är färska stora pilgrimsmusslor såklart. Räkna fem små eller tre stora som jag tog på bilden. 

Pilgrimsmusslor kan du äta med gott samvete. Räkor är valfritt att ta med. 

Att dricka till

Ett vitt vin som Soave från norra Italien; Pinot Gris, Chardonnay eller annat ekfatslagrat vitt vin passar till. 

Saffranspasta med räkor och pilgrimsmusslor med vitt vin till.
Saffranssås med citron och grädde passar mycket bra ihop med pilgrimsmusslor och räkor. Gott med ett vitt vin till som Soave från norra Italien.

2 portioner tagliatelle med pilgrimsmusslor, räkor och saffranssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 150 gram tagliatelle eller fettucine, 6 nystan
  • 6 pilgrimsmusslor, ca 200 gram
  • 12 handpillade räkor
  • 1 msk smält smör till grillning eller stekning
  • SÅS: 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1/2 halv citron, saften
  • 0,25 gram saffran
  • 2 dl grädde
  • GARNERING: 2 msk rostade pumpafrön
  • 2 kvistar bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Skala räkorna och ställ i kylen.
  2. Skala och hacka löken samt vitlök fint. Lägg löken i en såskastrull.
  3. Smält 2 msk smör i en kastrull. Ta undan en msk att ha till när du grillar musslor och räkor. Stek löken i en msk smör på medelvärme utan att ta färg i fem minuter. Rör om då och då.
  4. Dela och pressa ur saften ur en halv citron.
  5. Koka upp vatten till pastan.
  6. Rosta pumpafrön i en torr het stekpanna någon minut.
  7. Tillsätt hackad vitlök till såskastrullen och fräs en halv minut till.
  8. Tillsätt citronsaft från en halv citron. Koka upp. Vispa i grädde lite i taget och koka några minuter.
  9. Tillsätt och rör i saffran samt smaka av såsen med salt.
  10. Mixa såsen med en stavmixer. Håll såsen varm på låg värme.
  11. Koka pastan enligt paket - ca 6 minuter.
  12. Häll av pastan och spara någon dl av pastavattnet att justera såsen med. Blanda pastan med såsen i såskastrullen eller en stor panna. Justera tjockleken på såsen med lite av pastavattnet om du tycket det behövs.
  13. Värm en grillpanna eller stekpanna. Pensla och vänd runt pilgrimsmusslor och räkor med lite smält smör.
  14. Grilla eller stek först pilgrimsmusslorna på båda sidor så de får fin färg. Ca 1 minut på varje sida. Lägg med räkorna och grilla dem hastigt i 30 sekunder runt om. Trä upp pilgrimsmusslor på träspett om du vill.
  15. Lägg upp pastan med såsen i djupa tallrikar - pastatallrikar - eller valfri tallrik. Lägg på räkor och pilgrimsmusslor. Strö över lite flingsalt. Garnera med rostade pumpafrön och bladpersilja.
  16. Får du en halv citron över kan du dela den i två delar och grilla med fruktköttet nedåt så de får lite färg samt servera som garnering och tillbehör vid servering av pastan. Eller servera som citronklyftor till. Det är valfritt dock.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 346 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: