Vegetarisk spagetti Carbonara med svamp
Vegetarisk spagetti eller pasta Carbonara med svamp fräst i vitlök - här skogschampinjoner - samt gröna ärtor, nymalen svartpeppar och grädde.
En god vegetarisk variant av den klassiska Carbonaran.
Tillagning
- Koka spagetti - vanligtvis ca 8 minuter.
- Rensa, skölj och skiva under tiden svampen. Skala och finhacka löken.
- Fräs svampen i en panna med olivoljan.
- Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek några minuter tills svampen har lite färg.
- Koka upp grädde med salt i en kastrull.
- När spagettin kokat klart häller du av den.
- Blanda spagettin med grädden och hälften av den rivna osten.
- Smaka av med salt.
- Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
- Servera spagettin eller pastan med den vitlöksfrästa svampen, äggula samt strö över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
- Vänd runt pastan med äggulan precis innan du äter pastan.
- Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
Serveringsförslag
- Riven parmesan är valfritt och men dock ej vegetariskt. Man kan ersätta med riven vegan parmesan som Violife prosociano.
- Vidare kan du ha och äggula till men även det är valfritt.
- Kan även garneras med strimlad gräslök, salladslök eller hackad bladpersilja.
- Tomatsallad och/eller grönsallad passar till.
Varianter
- Gott med vanlig spagetti som Barilla No5 eller tagliatelle, fettucine eller penne. Eller färsk pasta. Överkurs är hemgjord pasta tagliatelle.
- Gott i är också att fräsa med en strimlad halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
- Du kan även laga en helt vegan Carbonara.
Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal