Vegetarisk spagetti Carbonara med svamp

Vegetarisk spagetti eller pasta Carbonara med svamp fräst i vitlök - här skogschampinjoner - samt gröna ärtor, nymalen svartpeppar, grädde, och riven parmesan (valfritt och ej vegetariskt) och äggula (valfritt).

Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv. Du kan mala svartpepparn i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar.

Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner vegetarisk spagetti Carbonara

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 g spaghetti eller tagliatelle eller motsvarande färsk pasta
  • 400 gram champinjoner, gärna skogs- eller kastanjechampinjon
  • 4 msk olivolja
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pressad vitlök (valfritt)
  • 4 krm nymald grovt mald svartpeppar eller mer
  • 1 dl riven ost, parmesan eller blanda lite parmesan och lite vanlig riven ost (valfritt)
  • 200 gram gröna ärtor (valfritt)

Tillagning

  1. Koka spagetti - vanligtvis ca 8 minuter.
  2. Rensa, skölj och skiva under tiden svampen. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs svampen i en panna med olivoljan.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek några minuter tills svampen har lite färg.
  5. Koka upp grädde med salt i en kastrull.
  6. När spagettin kokat klart häller du av den.
  7. Blanda spagettin med grädden och hälften av den rivna osten.
  8. Smaka av med salt.
  9. Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
  10. Servera spagettin eller pastan med den vitlöksfrästa svampen, äggula samt strö över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
  11. Vänd runt pastan med äggulan precis innan du äter pastan.
  12. Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.