Rostad vitlök

Introduktion och förberedelse

Rostad vitlök blir mild, sötaktig och så mjuk att den kan halveras och klämmas ur sitt skal. Gillar du vitlök så måste du prova.

Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat eller att ha i potatissallad.

Använd en tandad brödkniv så är vitlöken lättare att skära itu.

Lätt att laga till många samt smidigt då du kan lägga med vitlöken på lite folie eller i en ugnsfast liten form samtidigt som du lagar annan mat i ugnen ex. klyftpotatis, gratäng eller rostade rotfrukter.

4 portioner rostad vitlök

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 37 min

Ingredienser

  • 2 stora hela vitlökar
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
  2. Skala av det mesta av det yttersta skalet på vitlöken.
  3. Lägg i en ugnsform och pensla med olivolja.
  4. Rosta vitlöken i 35 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna något.
  6. Skrä vitlöken tvärs över klyftorna med en ex. en vass kniv eller brödkniv och servera. Kläm sedan ut innehållet ur de halva klyftorna.
E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer