Köttfärssås med älgfärs

Introduktion och förberedelse

Köttfärssås med älgfärs som blir extra god när man kokar den länge med grädde för att balansera upp den lite torra älgfärsen.

Vidare smaksatt med basilika, oregano, rosmarin, tomat, chili, vitlök, lök, selleri och morot.

En variant på vanlig köttfärssås eller Bolognese.

Serveringsförslag

Köttfärssås med älgfärs, pasta, riven parmesan och sallad.
Köttfärssås med älgfärs och grädde som får koka extra länge. Servera med valfri pasta som förslagsvis spagetti. Vidare gott med riven parmesan samt en enkel grönsallad av babyspenat, tomat och morot.

4 portioner köttfärssås med älgfärs

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 500 gram älgfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 2 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 dl vitt eller rött vin
  • 1 tsk torkad eller några blad färsk basilika
  • 1 pkt krossade tomater, 400 gram
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 krm rosmarin
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till garnering
  • PASTA: 350 gram pasta som spagetti eller valfri sort

Tillagning

  1. Skala och hacka lök, skala och tärna morot, skala och pressa vitlök samt skölj och strimla och hacka selleri.
  2. Fräs lök, morot, vitlök och selleri i en panna med höga kanter eller stekgryta i någon minut i 1 msk smör och 2 msk olivolja.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  4. Rör i vin. Koka in i 2 minuter.
  5. Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, rosmarin, chiliflakes, grädde samt vatten. Låt stå och koka medan du bryner färsen.
  6. Fräs älgfärsen i 1 msk smör och 2 msk av olivoljan i en stekpanna. Låt den bli brynt och hacka sönder lite då och då. Salta och peppra. Lägg över färsen med löken.
  7. Rör om och låt älgfärssåsen puttra under lock i en timme. Rör då och då samt späd eventuellt med lite vatten om den kokar torrt.
  8. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer kryddor. Hit kan du förbereda älgfärssåsen och hålla varm till servering eller låta svalna och ha i kyl eller frysa in.
  9. Koka pastan enligt paket. Förslagsvis spagetti ca 8 minuter.
  10. Riv parmesanost och hacka persilja samt förbered tillbehör som grönsallad och bröd.
  11. Servera älgfärssåsen varm med pastan samt toppa med riven parmesan, hackad persilja samt valfria tillbehör som grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (58 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-01