Köttfärssås med älgfärs
Köttfärssås med älgfärs som blir extra god när man kokar den länge med grädde för att balansera upp den lite torra älgfärsen.
Vidare smaksatt med basilika, oregano, rosmarin, tomat, chili, vitlök, lök, selleri och morot.
En variant på vanlig köttfärssås eller Bolognese.
Tillagning
- Skala och hacka lök, skala och tärna morot, skala och pressa vitlök samt skölj och strimla och hacka selleri.
- Fräs lök, morot, vitlök och selleri i en panna med höga kanter eller stekgryta i någon minut i 1 msk smör och 2 msk olivolja.
- Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
- Rör i vin. Koka in i 2 minuter.
- Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, rosmarin, chiliflakes, grädde samt vatten. Låt stå och koka medan du bryner färsen.
- Fräs älgfärsen i 1 msk smör och 2 msk av olivoljan i en stekpanna. Låt den bli brynt och hacka sönder lite då och då. Salta och peppra. Lägg över färsen med löken.
- Rör om och låt älgfärssåsen puttra under lock i en timme. Rör då och då samt späd eventuellt med lite vatten om den kokar torrt.
- Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer kryddor. Hit kan du förbereda älgfärssåsen och hålla varm till servering eller låta svalna och ha i kyl eller frysa in.
- Koka pastan enligt paket. Förslagsvis spagetti ca 8 minuter.
- Riv parmesanost och hacka persilja samt förbered tillbehör som grönsallad och bröd.
- Servera älgfärssåsen varm med pastan samt toppa med riven parmesan, hackad persilja samt valfria tillbehör som grönsallad.
Serveringsförslag
- Servera såsen till kokt pasta som spagetti, fettucine, tagliatelle, penne, farfalle eller valfri sort.
- Garnera med hackad persilja samt riven ost av typ parmesan, grana padano eller liknande.
- Gott med en grönsallad, rödkålssallad eller tomatsallad till.
- Älgfärssåsen kan också användas till fyllningar som lasagne, pastasnäckor, ravioli eller aubergine.
Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal