Köttfärssås med rödvin

Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Grönsallad, dressing och bröd är gott till.

4 portioner köttfärssås med rödvin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram nötfärs eller blandfärs
  • 2 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 3,5 dl rött vin (ev. matlagningsvin)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 3 krm rosmarin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja med köttfärssåsen: skala och hacka lök samt pressa vitlök i en kastrull.
  2. Fräs löken i någon minut i hälften av smöret och olivoljan.
  3. Fräs köttfärsen i resten av smöret och olivoljan i en stekpanna. Låt den blir brynt, hacka sönder och stek den ljust brun under tiden du kokar ihop tomatsåsen.
  4. Tillsätt tomatpuré till löken samt socker och fräs någon minut.
  5. Rör i vetemjöl och sedan rödvin lite i taget medan du rör ut ev. klumpar. Koka upp.
  6. Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en skvätt vatten.
  7. Tillsätt den brynta köttfärsen till tomatsåsen.
  8. Rör om och låt tomatsåsen puttra under lock. Rör då och då.
  9. Koka pastan enligt paket - spagetti 8 minuter.
  10. Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
  11. Tillsätt grädden till köttfärssåsen, koka upp samt smaka av med salt och peppar samt ev. mer kryddor.
  12. Servera köttfärssåsen med pastan samt toppa med riven parmesan, grönsallad, dressing samt bröd.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer