Köttfärssås med rödvin
Introduktion och förberedelse
Köttfärssås med rödvin, tomat, morot, vitlök, chili och örter.
Om man vill kan man ha i lite grädde på slutet.
En smakrik köttfärssås och variant på vanlig köttfärssås eller Bolognese.
Serveringsförslag
- Servera till pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller valfri sort.
- Vanligt är att garnera med hackad persilja samt riven ost av typ parmesan, grana padano eller liknande.
- Gott med en grönsallad, rödkålssallad eller tomatsallad till.
- Köttfärssåsen kan också användas till fyllningar som lasagne, pastasnäckor, ravioli eller aubergine.
Val av vin
Vilket rött fruktigt vin som helst funkar. Välj ett torrt rött fruktigt vin som exempelvis en Sangiovese, Valpolicella, Primitivo eller Nero D'Avola.
Ett finare vin som har mycket ekfat och lång lagring är lite bortkastat - drick det till istället.
Tillagning
- Skala och hacka lök, skala och tärna morot samt pressa vitlök. Lägg i en kastrull eller panna med höga kanter.
- Fräs i någon minut i hälften av smöret och olivoljan.
- Fräs köttfärsen i resten av smöret och olivoljan i en stekpanna vid sidan. Låt den blir brynt, hacka sönder och stek den ljust brun. Lägg sedan i med löken.
- Tillsätt tomatpuré till lök, vitlök och morötter. Fräs någon minut.
- Rör i rödvin. Koka i 2 minuter.
- Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en dl vatten.
- Rör om och låt såsen puttra under lock. Rör då och då. Låt gärna koka minst 20 minuter och upp mot två timmar på låg värme.
- Vill du ha en krämig köttfärssås tillsätter du grädde och kokar upp innan servering. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer kryddor.
- Koka pastan enligt paket - spagetti ca 8 minuter.
- Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
- Servera köttfärssåsen med pastan samt toppa med riven parmesan, grönsallad, dressing samt bröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal