Köttfärssås med rödvin

Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Grönsallad, dressing och bröd är gott till.

4 portioner köttfärssås med rödvin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram nötfärs eller blandfärs
  • 2 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 3,5 dl rött vin (ev. matlagningsvin)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 3 krm rosmarin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja med köttfärssåsen: skala och hacka lök samt pressa vitlök i en kastrull.
  2. Fräs löken i någon minut i hälften av smöret och olivoljan.
  3. Fräs köttfärsen i resten av smöret och olivoljan i en stekpanna. Låt den blir brynt, hacka sönder och stek den ljust brun under tiden du kokar ihop tomatsåsen.
  4. Tillsätt tomatpuré till löken samt socker och fräs någon minut.
  5. Rör i vetemjöl och sedan rödvin lite i taget medan du rör ut ev. klumpar. Koka upp.
  6. Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en skvätt vatten.
  7. Tillsätt den brynta köttfärsen till tomatsåsen.
  8. Rör om och låt tomatsåsen puttra under lock. Rör då och då.
  9. Koka pastan enligt paket - spagetti 8 minuter.
  10. Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
  11. Tillsätt grädden till köttfärssåsen, koka upp samt smaka av med salt och peppar samt ev. mer kryddor.
  12. Servera köttfärssåsen med pastan samt toppa med riven parmesan, grönsallad, dressing samt bröd.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer