Köttfärssås med rödvin

Introduktion och förberedelse

Köttfärssås med rödvin, tomat, morot, vitlök, chili och örter. Om man vill kan man ha i lite grädde på slutet.

En smakrik köttfärssås och variant på Bolognese som är god med riven parmesan.

Servera såsen med spagetti, tagliatelle, penne eller bucatoni pasta. Kan även användas till lasagne.

Grönsallad, dressing och bröd är gott till.

Val av vin

Vilket rött fruktigt vin som helst funkar men ett vin som har mycket ekfat och lång lagring är lite bortkastat - drick det till istället.

Välj ett torrt rött fruktigt vin som exempelvis en Sangiovese, Valpolicella, Primitivo eller Nero D'Avola.

4 portioner köttfärssås med rödvin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1 pkt krossade tomater, 400 gram
  • 2 krm torkad eller färsk timjan
  • 1 tsk torkad eller några blad färsk basilika
  • 3 krm rosmarin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering
  • PASTA: 350 gram pasta som spagetti

Tillagning

  1. Skala och hacka lök, skala och tärna morot samt pressa vitlök i en kastrull eller panna med höga kanter.
  2. Fräs löken i någon minut i hälften av smöret och olivoljan.
  3. Fräs köttfärsen i resten av smöret och olivoljan i en stekpanna vid sidan. Låt den blir brynt, hacka sönder och stek den ljust brun.
  4. Tillsätt tomatpuré till lök, vitlök och morötterna. Fräs någon minut.
  5. Rör i rödvin. Koka i 2 minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en dl vatten.
  7. Rör om och låt såsen puttra under lock. Rör då och då. Låt gärna koka minst 20 minuter och upp mot två timmar på låg värme.
  8. Vill du ha en krämig köttfärssås tillsätter du grädde och kokar upp innan servering. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer kryddor.
  9. Koka pastan enligt paket - spagetti 8 minuter.
  10. Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
  11. Servera köttfärssåsen med pastan samt toppa med riven parmesan, grönsallad, dressing samt bröd.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.