Köttfärssås med rödvin

Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter. En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.

God med spagetti, tagliateller, penne eller bucatoni pasta. Grönsallad, dressing och bröd är gott till.

4 portioner köttfärssås med rödvin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram nötfärs eller blandfärs
  • 2 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 3,5 dl rött vin (ev. matlagningsvin)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 3 krm rosmarin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja med köttfärssåsen: skala och hacka lök samt pressa vitlök i en kastrull.
  2. Fräs löken i någon minut i hälften av smöret och olivoljan.
  3. Fräs köttfärsen i resten av smöret och olivoljan i en stekpanna. Låt den blir brynt, hacka sönder och stek den ljust brun under tiden du kokar ihop tomatsåsen.
  4. Tillsätt tomatpuré till löken samt socker och fräs någon minut.
  5. Rör i vetemjöl och sedan rödvin lite i taget medan du rör ut ev. klumpar. Koka upp.
  6. Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en skvätt vatten.
  7. Tillsätt den brynta köttfärsen till tomatsåsen.
  8. Rör om och låt tomatsåsen puttra under lock. Rör då och då.
  9. Koka pastan enligt paket - spagetti 8 minuter.
  10. Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
  11. Tillsätt grädden till köttfärssåsen, koka upp samt smaka av med salt och peppar samt ev. mer kryddor.
  12. Servera köttfärssåsen med pastan samt toppa med riven parmesan, grönsallad, dressing samt bröd.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept