Köttfärssås med rödvin
Köttfärssås med rödvin, tomat, morot, vitlök, chili och örter. En smakrik köttfärssås och variant på vanlig köttfärssås eller Bolognese.
Tillagning
- Skala och hacka lök, skala och tärna morot samt pressa vitlök. Lägg i en kastrull eller panna med höga kanter.
- Fräs i någon minut i hälften av smöret och olivoljan.
- Fräs köttfärsen i resten av smöret och olivoljan i en stekpanna vid sidan. Låt den blir brynt, hacka sönder och stek den ljust brun. Lägg sedan i med löken.
- Tillsätt tomatpuré till lök, vitlök och morötter. Fräs någon minut.
- Rör i rödvin. Koka i 2 minuter.
- Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en dl vatten.
- Rör om och låt såsen puttra under lock. Rör då och då. Låt gärna koka minst 20 minuter och upp mot två timmar på låg värme.
- Vill du ha en krämig köttfärssås tillsätter du grädde och kokar upp innan servering. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer kryddor.
- Koka pastan enligt paket - spagetti ca 8 minuter.
- Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
- Servera köttfärssåsen med pastan samt toppa med riven parmesan, grönsallad, dressing samt bröd.
Serveringsförslag
- Servera till pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller valfri sort.
- Vanligt är att garnera med hackad persilja samt riven ost av typ parmesan, grana padano eller liknande.
- Gott med en grönsallad, rödkålssallad eller tomatsallad till.
- Köttfärssåsen kan också användas till fyllningar som lasagne, pastasnäckor, ravioli eller aubergine.
Tips
Om man vill kan man ha i lite grädde på slutet.
Val av vin
- Vilket rött fruktigt vin som helst funkar. Välj ett torrt rött fruktigt vin som exempelvis en Sangiovese, Valpolicella, Primitivo eller Nero D'Avola.
- Ett finare vin som har mycket ekfat och lång lagring är lite bortkastat - drick det till istället.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal