Pasta med räkor

Pasta med räkor, grädde, vitlök, broccoli och morot. Räkpastan blir riktigt lyxig (och rätt dyr) om du använder handskalade räkor.
Varianter på smaksättning är några gram saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.

4 portioner pasta med räkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne, spagetti, trofie eller valfri sort
  • 400 skalade räkor (800 gram oskalade)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk olivolja
  • 1 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala räkor om du köpt oskalade räkor. Tina ev. frysta skalade räkor.
  2. Koka upp vatten till pastan.
  3. Skär broccolin i buketter. Skär ev. stammen ren och hacka den.
  4. Skala och tärna morötterna.
  5. Börja koka pastan enligt paket 8-12 minuter beroende på sort. Tillsätt någon halv tsk salt och några droppar olivolja. Rör om.
  6. Efter någon minuter tillsätter du morötter och ev. stammen från broccolin. När det är ca fem minuter kvar på koktiden tillsätter du broccolibuketterna.
  7. Riv osten.
  8. Skala och hacka vitlöken fint.
  9. Fräs den i oljan med chilin.
  10. Tillsätt räkorna, grädde och vitt vin samt koka upp.
  11. Smaka av med oregano, salt och peppar.
  12. Häll av pastan och blanda med räkorna.
  13. Garnera med riven parmesan eller grana padano.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer