Pasta med räkor
Pasta med räkor, grädde, vitlök, broccoli och morot. Jag tog castellane eller pastasnäckor samt toppade med parmesanost.
Räkpastan blir riktigt lyxig - och rätt dyr - om du använder handskalade räkor. Annars går det bra med skalade frysta räkor eller skalade räkor i lag.
Du kan ta valfri pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne, spagetti, trofie eller valfri sort.
Varianter på smaksättning är några korn saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.
Tillagning
- Skala räkor om du köpt oskalade räkor. Tina ev. frysta skalade räkor.
- Koka upp vatten till pastan.
- Skär broccolin i buketter. Skär ev. stammen ren och hacka den.
- Skala och tärna morötterna.
- Börja koka pastan enligt paket 8-12 minuter beroende på sort. Tillsätt någon halv tsk salt och några droppar olivolja. Rör om.
- Efter någon minuter tillsätter du morötter och ev. stammen från broccolin. När det är ca fem minuter kvar på koktiden tillsätter du broccolibuketterna.
- Riv osten.
- Skala och hacka vitlöken fint.
- Fräs den i oljan med chilin.
- Tillsätt räkorna, grädde och vitt vin samt koka upp.
- Smaka av med oregano, salt och peppar.
- Häll av pastan och blanda med räkorna.
- Garnera med riven parmesan eller grana padano.
Att dricka till
Till pastan passar ett vitt vin och förslag är ett ekfatslagrat Chardonnay, Semillion, Chablis eller Pinot gris från Alsace.
Uppskattat näringsvärde per portion: 411 kcal