Pasta med räkor

Introduktion och förberedelse

Pasta med räkor, grädde, vitlök, broccoli och morot. Jag tog castellane eller pastasnäckor samt toppade med parmesanost.

Räkpastan blir riktigt lyxig - och rätt dyr - om du använder handskalade räkor. Annars går det bra med skalade frysta räkor eller skalade räkor i lag.

Du kan ta valfri pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne, spagetti, trofie eller valfri sort.

Varianter på smaksättning är några korn saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.

Att dricka till

Till pastan passar ett vitt vin och förslag är ett ekfatslagrat Chardonnay, Semillion, Chablis eller Pinot gris från Alsace.

4 portioner pasta med räkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne, spagetti, trofie eller valfri sort
  • 400 skalade räkor (800 gram oskalade)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk olivolja
  • 1 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala räkor om du köpt oskalade räkor. Tina ev. frysta skalade räkor.
  2. Koka upp vatten till pastan.
  3. Skär broccolin i buketter. Skär ev. stammen ren och hacka den.
  4. Skala och tärna morötterna.
  5. Börja koka pastan enligt paket 8-12 minuter beroende på sort. Tillsätt någon halv tsk salt och några droppar olivolja. Rör om.
  6. Efter någon minuter tillsätter du morötter och ev. stammen från broccolin. När det är ca fem minuter kvar på koktiden tillsätter du broccolibuketterna.
  7. Riv osten.
  8. Skala och hacka vitlöken fint.
  9. Fräs den i oljan med chilin.
  10. Tillsätt räkorna, grädde och vitt vin samt koka upp.
  11. Smaka av med oregano, salt och peppar.
  12. Häll av pastan och blanda med räkorna.
  13. Garnera med riven parmesan eller grana padano.
E-mail
Medel: 4.7 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 411 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.