Vegetarisk pasta med chili, vitlök och soltorkade tomater

Vegetarisk pasta med chili, vitlök, soltorkade tomater, riven parmesan, färsk basilika och ruccola. Passar både till vardags som fest.

Denna pasta är en riktig favorit jag ofta återkommer till och lagar. Salta soltorkade tomater, smakrik chili och ruccola samt aromatisk basilika och vitlök blir mycket gott ihop.

Till fest kan du rosta hela mindre vitlökar som du sedan skär på mitten och serverar till pastan. Då klämmer man ut den mjuka söta vitlöken och blandar i pastan. 

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner vegetarisk pasta

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 4 klyftor vitlök
  • 1,5 tsk chiliflakes eller 1 färsk röd chili
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 burk soltorkade tomater i olja 200-300 gram, ca 2 dl hackade soltorkade tomater
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 dl finriven parmesan
  • 65 gram ruccolasallad

Tillagning

  1. Börja koka spagetti. Koka upp vatten med en halv tsk salt och tillsätt några droppar olivolja. Koka spagettin enligt paket vanligtvis 8 minuter.
  2. Skala och pressa vitlöken i en kastrull. Tillsätt chiliflakes eller finhackad färsk chili, oljan från de soltorkade tomaterna samt olivoljan.
  3. Koka upp vitlöken och chilin samt rör då och då. Vitlöken ska blir ljust brynt men akta så den ej bränns. Sätt åt sidan.
  4. Riv parmesanost fint.
  5. Hacka basilika.
  6. Skölj ruccolan.
  7. Häll av spagettin och blanda i en stor kastrull eller skål med vitlöks- och chilioljan, riven parmesan, basilika samt sist ruccolan. Smaka av med salt. Spara ev. lite riven ost att garnera med.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer