Hummerpasta med räkor

Enkel men lyxig pasta med hummersås lagad av hummersoppa på burk, grädde, räkor, gräslök och serverad med rostad parmesan.
Istället för hummersoppa på burk kan du ta några msk hummerbuljong, mer vatten och en burk tomatsoppa.
Rostad parmesan är parmesanost som bakats knaprig i ugnen. Det är gott att garnera pastan med men kan såklart uteslutas eller ersättas med färsk riven parmesan. Parmesanost kan också bytas mot annan lagrad ost som ex. västerbottensost.

4 portioner hummerpasta med räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100 gram pasta - gärna Bucatini (ihålig spagetti)
  • 1 burk hummersoppa ex. Campbells
  • 3,5 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 200 gram skalade räkor
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • Rostad parmesan: 2 dl riven, skivad eller hackad parmesan
  • Grönsallad och bröd att servera till

Tillagning

  1. Laga rostad parmesan om du vill ha det till först: sätt ugnen på 225 grader. Riv, skiva eller hacka osten.
  2. Sprid ut osten på ett bakplåtspapper på en plåt.
  3. Rosta parmesanosten i ca 15 minuter tills den smält och fått en ljust brun färg. Ta ut och låt svalna. Bryt isär osten till lagom stora bitar.
  4. Koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och några droppar olja i pastavattnet.
  5. Koka pastan enligt paket - Bucatini i 8 minuter.
  6. Blanda hummersoppa, vatten, grädde, cayennepeppar, salt och vitpeppar i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
  7. Tillsätt räkorna samt hackad gräslök. Värm upp så att det sjuder. Spara ev. några tinade räkor och lite hackad gräslök till garnering.
  8. Servera pastan med hummer- och räksåsen. Blanda gärna pasta och sås i en stor kastrull eller skål.
  9. Garnera eventuellt med rostad parmesan på toppen eller färsk riven parmesan. Grönsallad och gott bröd passar också till.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer