Laxsås till pasta

En god, snabb och enkel pastasås med lax, grädde och vitt vin. Hemgjord laxsås till pasta som tagliatelle, penne, skruvar eller spagetti.

Servera med blandad grönsallad och några halverade tomater eller annat grönt till. 

Gott till vardags men funkar också som festligare pasta till helgen. Servera då gärna då med ett vitt vin som Chardonnay till. Då kan du också garnera med mer riven parmesan och färsk hackad gräslök. Om du vill kan du göra hemgjord tagliatelle till. 

4 portioner laxsås till pasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 0,5 dl vitt vin
  • 150 gram rökt eller gravad lax
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk riven lagrad ost som parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja koka pastan enligt paketet.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  3. Fräs schalottenlöken och vitlöken i smöret i en stekpanna med höga kanter eller såskastrull.
  4. Stör över mjölet och rör om.
  5. Tillsätt mjölken samt vinet och rör om.
  6. Koka i någon minut under tiden pastan kokar klart.
  7. Riv ost.
  8. Skär rökt eller gravad lax i mindre bitar ca 2x2 cm.
  9. När pasta har någon minut kvar så tillsätter du grädden och kokar upp.
  10. När pastan kokat klart häller du av den.
  11. Tillsätt lax och svartpeppar till såsen och rör om.
  12. Häll pastan i laxsåsen och blanda runt så att sås och pasta blandas väl.
  13. Servera pastan med laxsås med riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 4.1 (27 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer