Laxsås till pasta
En god, snabb och enkel pastasås med rökt eller gravad lax, grädde, citron, fiskbuljong, gräslök och vitt vin.
En laxpastasås till tagliatelle, fettucine, penne, skruvar eller spagetti.
Tillagning
- Skala och finhacka löken och vitlöken.
- Fräs schalottenlöken och vitlöken i smöret i en stekpanna med höga kanter eller såskastrull.
- Strö över mjölet och rör om.
- Tillsätt vatten, fiskbuljong samt vin och rör om. Koka några minuter.
- Börja koka pastan enligt paketet.
- Riv ost.
- Häll i grädden i såsen och låt koka på låg värme.
- Skär rökt eller gravad lax i mindre bitar ca 2x2 cm.
- Skölj och strimla gräslök.
- Tillsätt lax, svartpeppar, gräslök samt citron till såsen, värm upp och rör om.
- När pastan kokat klart häller du av den.
- Häll pastan i laxsåsen och blanda runt så att sås och pasta blandas väl.
- Servera pastan med laxsås med riven ost på toppen.
Serveringsförslag
- Servera laxsåsen med pasta tillsammans med en blandad grönsallad och några halverade tomater eller annat grönt till.
- Gott till vardags men funkar också som festligare pasta till helgen. Gärna då med färsk tagliatelle.
- Kan garneras med mer riven parmesan och färsk hackad gräslök eller dill.
Tips
- Istället för gravad eller rökt lax går det utmärkt med färsk vanlig lax eller varmrökt lax.
- Som pasta kan du koka valfri torkad pasta men även festa till det med färdig färsk pasta som tagliatelle, fettucine, fettucine spenat eller papardelle.
- Överkurs men mycket gott är att göra hemgjord tagliatelle samt fiskbuljong.
Att dricka till
Ett vitt vin som Chardonnay eller Sauvignon Blanc passar både i och till pastan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 554 kcal