Pasta Carbonara

Introduktion och förberedelse

Pasta Carbonara är en klassisk italiensk pasta. Här med svartpeppar, parmesan, grädde, fläsk, äggula och persilja.

Carbonara betyder fritt översatt från Italienska ungefär Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn man strör över pastan som liknar sot.

Svartpepparn ger godast smak om den är nymald - så mal från kvarn eller krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda.

Serveringsförslag

  • Passar både till vardagsmiddag som till fest.
  • Blir också god med pasta som spagetti, tagliatelle, fettuccine, penne eller valfri sort.

Varianter

Det finns många varianter på carbonara. Grunden är förutom pasta äggula, riven parmesan och svartpeppar.

  • Vidare är det vanligt att späda med lite grädde, pastavatten och/eller vitt vin. Min variant här har jag blandat såsen av grädde, äggula samt parmesan i en skål först och rör sedan i såsen med den heta pastan precis innan servering. Då lagar såsen till sig i den varma pastan.
  • Serverar du äggula på pastan i äggskal så kan du utesluta äggula i såsen. Eller ha dubbelt - det gillar jag.
  • Grädden kan uteslutas eller så kan du ta mindre av den - förslagsvis några msk.
  • Ta i lite pastavatten för mer sås.
  • Några msk vitt vin kan man också ha i för mer sås.
  • Fläsket kan bytas mot bacon, kalkonbacon eller ta fint italienskt rökt sidfläsk som kallas pancetta.
  • Vill du ha något grönt i pastan så passar någon dl kokta gröna ärtor eller gröna sojabönor i.
  • Persilja, lök och vitlök är valfritt att ha i.
  • Vanlig färdigmald svartpeppar går såklart också att laga pastan med.

4 portioner Carbonara

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram spaghetti, tagliatelle eller fettuccine; valfri pasta eller 4 portioner färsk pasta
  • 200-250 g rökt eller rimmat fläsk i tärningar, svenskt eller italiensk pancetta (2 paket)
  • 4 msk smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl finriven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 2 krm nymald svartpeppar eller efter tycke
  • 4 extra äggulor till servering (valfritt), uteslut eventuellt äggulorna i såsen ovan
  • 2 msk hackad persilja (färsk eller fryst)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Skär fläsk i små tärningar.
  3. Stek fläsket i smör några minuter på medelvärme så att det får färg.
  4. Koka spagetti - vanligtvis ca 10 minuter. Eller annan pasta enligt paket.
  5. Skala och finhacka vitlöken. Skala och finhacka schalottenlöken.
  6. Tillsätt lök och vitlök till fläsket och stek någon minut tills löken mjuknat. Håll varmt medan du kokar pastan.
  7. Blanda äggulor med grädde och finriven parmesan i en skål.
  8. När spagettin kokat klart häller du av den. Spara ca 1 dl av pastavattnet i en skål.
  9. Blanda pastan med fläsket och ägg-, ost- och gräddblandningen i en stor panna eller skål. Tillsätt svartpeppar, salt och persilja. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd eventuellt med lite av pastavattnet så carbonaran är så såsig du vill ha den. Spara eventuellt lite av osten till garnering.
  10. Servera carbonaran med mer nymalen svartpeppar eller en svartpepparkvarn att strö över pastan efter tycke. Sätt gärna fram lite flingsalt och extra riven parmesanost för de som vill.
  11. Vidare kan man toppa carbonaran när man lagt upp den på tallrik med en äggula i ett halvt äggskal - det är dock valfritt - det är ju ägg i såsen redan. Har man ägg på toppen äter man det genom att tippa ut äggulan över pastan och sedan röra ut den i resten av pastan.
  12. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
E-mail
Medel: 3.9 (89 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16