Köttfärssås med creme fraiche

Köttfärssås med crème fraiche. En god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och creme fraiche.
Köttfärsåsen passar till all slags pasta men speciellt spagetti.
Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs. För vegetarisk variant kan du ta quornfärs. För veganer så funkar sojafärs.
Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott bröd till.

4 portioner köttfärssås med crème fraiche

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 krm oregano
  • 1 krm timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade eller hela skalade tomater
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 gram pasta av valfri sort som ex spagetti, tagliatelle eller penne
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en gryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olivolja någon minut.
  3. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  4. Lägg över med köttet och fräs allt vidare i grytan.
  5. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano och timjan samt rör om.
  6. Pudra över vetemjöl och rör om.
  7. Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
  8. Tillsätt salt, peppar och vinäger. Rör om.
  9. Grovhacka färsk basilika och tillsätt den. Spara gärna lite att garnera köttfärssåsen med.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  11. Lägg i pastan i kokande vatten och koka pastan enligt paketet ca 10-12 minuter. Rör då och då.
  12. Riv ost.
  13. Tillsätt crème fraiche till pastasåsen och värm upp.
  14. Smaka av pastasåsen med socker, chili, vinäger, peppar och salt.
  15. Servera pastan med köttfärssåsen samt riven ost.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer