Köttfärssås med creme fraiche

Köttfärssås med crème fraiche. En god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och creme fraiche.
Köttfärsåsen passar till all slags pasta men speciellt spagetti.
Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs. För vegetarisk variant kan du ta quornfärs. För veganer så funkar sojafärs.
Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott bröd till.

4 portioner köttfärssås med crème fraiche

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 krm oregano
  • 1 krm timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade eller hela skalade tomater
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 gram pasta av valfri sort som ex spagetti, tagliatelle eller penne
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en gryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olivolja någon minut.
  3. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  4. Lägg över med köttet och fräs allt vidare i grytan.
  5. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano och timjan samt rör om.
  6. Pudra över vetemjöl och rör om.
  7. Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
  8. Tillsätt salt, peppar och vinäger. Rör om.
  9. Grovhacka färsk basilika och tillsätt den. Spara gärna lite att garnera köttfärssåsen med.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  11. Lägg i pastan i kokande vatten och koka pastan enligt paketet ca 10-12 minuter. Rör då och då.
  12. Riv ost.
  13. Tillsätt crème fraiche till pastasåsen och värm upp.
  14. Smaka av pastasåsen med socker, chili, vinäger, peppar och salt.
  15. Servera pastan med köttfärssåsen samt riven ost.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer