Köttfärssås med crème fraiche
Köttfärssås med crème fraiche. En god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och crème fraiche.
Tillagning
- Fräs köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en gryta efter hand.
- Skala och hacka under tiden löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olivolja någon minut.
- Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
- Lägg över med köttet och fräs allt vidare i grytan.
- Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano och timjan samt rör om.
- Pudra över vetemjöl och rör om.
- Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
- Tillsätt salt, peppar och vinäger. Rör om.
- Grovhacka färsk basilika och tillsätt den. Spara gärna lite att garnera köttfärssåsen med.
- Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
- Lägg i pastan i kokande vatten och koka pastan enligt paketet ca 10-12 minuter. Rör då och då.
- Riv ost.
- Tillsätt crème fraiche till pastasåsen och värm upp.
- Smaka av pastasåsen med socker, chili, vinäger, peppar och salt.
- Servera pastan med köttfärssåsen samt riven ost.
Serveringsförslag
- Köttfärsåsen passar till all slags pasta men speciellt spagetti.
- Servera gärna med en grönsallad med fetaost eller annan grönsallad samt ett gott bröd till.
Varianter
- Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs.
- För vegetarisk variant kan du ta quornfärs.
- För vegan variant så kan du laga pastasåsen med sojafärs samt Otly Fraiche.
Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal