Ragu alla Bolognese

Introduktion och förberedelse

Klassisk Italienskt långkokt köttfärssås Ragu alla Bolognese som får koka i flera timmar och serveras med tagliatelle och parmesan.

Ett långkok

Det finns många varianter på den italienska köttfärssåsen. Detta är ett långkok och min variant som blir väldigt god när den får puttra 3-4 timmar på låg värme.

En riktig söndagssås till pastan. Börja koka på morgonen och servera till söndagsmiddagen.

Tillbehör

Det sägs att Ragu alla Bolognese ej ska serveras med spagetti utan tagliatelle men det tycker jag man får göra som man vill.

Färsk köpt eller hemgjord tagliatelle blir såklart lyxigast till - och så finriven parmesan förstås.

Jag hade en uppfriskande vitkålssallad med rödbetor till men grönsallad, tomatsallad samt gott bröd passar också till.

Stor sats

Här en stor sats Bolo. Du kan spara och frysa undan den sås du inte äter upp.

Spara inte pastan dock den blir bara soggig om den ska tinas upp igen utan koka då ny till såsen till servering.

Variant med köttkvarn

Om du inte vill hacka alla grönsaker och har en köttkvarn så kan du mala nötkött, fläskkött från fläsksida och grönsaker i kvarnen.

Variant med matberedare

Ytterligare ett alternativ är att mixa och hacka grönsakerna i en matberedare. Då kan man även finfördela köttfärsen några sekunder i matberedaren också.

Med viltfärs

Bolognese-såsen blir också mycket god med älgfärs istället för nötfärs. Fläskfärs kan även bytas mot vildsvinsfärs.

Att dricka till

Till Bolognesen passar ett rött fylligt vin - förslagsvis från Toscana av Sangiovese eller supertuscanare av Cabernet Sauvignon eller Merlot.

8 portioner Ragu alla Bolognese

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 300 gram fläskfärs
  • 150 gram morot
  • 150 gram stjälkselleri
  • 150 gram gul lök
  • 150 gram tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • Till servering: 800 gram tagliatelle, torkad eller 4 port färsk pasta
  • 50 gram smör
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Skala och finhacka morot och gul lök så fint du kan. Skölj och finhacka stjälkselleri. Man kan också skära allt i grova bitar och finfördela i en matberedare med kniv.
  2. Stek fläskfärsen i olivoljan i några minuter i en gryta under omrörning.
  3. Tillsätt morot, lök och selleri samt salt och peppar. Stek några minuter till.
  4. Lägg i nötfärsen och fräs några minuter till. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.
  6. Tillsätt vin och rör om.
  7. Tillsätt mjölk lite i taget. Rör om.
  8. Koka på låg värme under lock i 3-4 timmar. Rör om då och då. Tillsätt ev. mer mjölk så att det inte kokar torrt.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka pastan.
  11. Vänd ner smör i pastan och rör runt.
  12. Servera med riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.