Ragu alla Bolognese

Klassisk Italienskt långkokt köttfärssås Ragu alla Bolognese som får koka i flera timmar och serveras med tagliatelle och parmesan.

Det finns många varianter på den italienska köttfärssåsen. Detta är ett långkok och en rätt så genuin variant iaf som blir väldigt god när den får puttra 3-4 timmar på låg värme. En riktig söndagssås till pastan. Börja koka på morgonen och servera till söndagsmiddagen.

Det sägs att Ragu alla Bolognese ej ska serveras med spagetti utan tagliatelle men det tycker jag man får göra som man vill. Färsk tagliatelle blir såklart lyxigast till - och så finriven parmesan förstås.

Här en stor sats Bolo. Du kan spara och frysa undan den sås du inte äter upp. Spara inte pastan dock den blir bara soggig om den ska tinas upp igen utan koka då ny till såsen till servering.

Om du inte vill hacka alla grönsaker och har en köttkvarn så kan du mala nötkött, fläskkött från fläsksida och grönsaker i kvarnen. Ytterligare ett alternativ är att mixa och hacka grönsakerna i en matberedare. Då kan man även finfördela köttfärsen lite också men bara hastigt.

En vitkålssallad med rödbetor, grönsallad, tomatsallad samt gott bröd passar också till.

8 portioner Ragu alla Bolognese

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 300 gram fläskfärs
  • 150 gram morot
  • 150 gram stjälkselleri
  • 150 gram gul lök
  • 150 gram tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • Till servering: 800 gram tagliatelle, torkad eller 4 port färsk pasta
  • 50 gram smör
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Skala och finhacka morot och gul lök så fint du kan. Skölj och finhacka stjälkselleri. Man kan också skära allt i grova bitar och finfördela i en matberedare med kniv.
  2. Stek fläskfärsen i olivoljan i några minuter i en gryta under omrörning.
  3. Tillsätt morot, lök och selleri samt salt och peppar. Stek några minuter till.
  4. Lägg i nötfärsen och fräs några minuter till. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.
  6. Tillsätt vin och rör om.
  7. Tillsätt mjölk lite i taget. Rör om.
  8. Koka på låg värme under lock i 3-4 timmar. Rör om då och då. Tillsätt ev. mer mjölk så att det inte kokar torrt.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka pastan.
  11. Vänd ner smör i pastan och rör runt.
  12. Servera med riven parmesanost.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer