Pasta pesto
Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Gör klassisk hemgjord pesto eller köp färdig pesto. Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, pinjenötter och olivolja.
Tillagning
- Laga ev. egen pesto enligt nedan recept först.
- Koka pastan enligt paketet och häll sedan av den.
- Rör ner peston i pastan. Använd hemgjord pesto eller köpt färdig pesto.
- Tillsätt lite mer olivolja i pastablandningen samt smaka av med salt och peppar.
- Servera pasta peston med mer riven parmesan eller grana padano samt ev. några finhackade blad basilika. Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
- Hemgjord pesto: Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott och är ljust bruna här och där.
- I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis. Eller kör allt i mixer körs utom olja som tillsätts droppvis.
- Smaka av peston med lite salt och vitpeppar.
- Överbliven pesto håller sig någon vecka i burk i kylen.
Varianter
- Du kan också blanda pastan med köpt eller hemgjord annan pesto som röd pesto med soltorkade tomater, valnötspesto, kronärtsskockspasta, mandelpesto, persiljepesto, ramslökspesto, bondbönspesto eller ärtpesto.
- Vegan pasta pesto variant kan du laga med solrospesto.
- Överkurs är att göra egen pasta tagliatelle och servera med hemgjord pesto.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill. Eller riv över en vegan parmesan som Violife prosociano.
Serveringsförslag
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 510 kcal