Spagetti med rostad vitlök, soltorkad tomat, ruccolla och parmesan

Spagetti med vitlök, soltorkad tomat, basilika, ruccolla och riven parmesan. Dessa smaker passar mycket bra ihop. Gott till är en rostad hel vitlök per portion men den kan uteslutas. Rostad hel vitlök blir mild, mjuk och sötaktig i smaken och är inte alls lika stark som färsk vitlök. Ett gott och lite festligare tillbehör till pastan. Rostad hel vitlök förberedas och rostas innan ex. passa på när du använder ungen till annat. Du serverar den horisontellt skuren på mitten till spagettin. Gästerna kan sedan pressa ut den mjuka vitlöken och blanda/äta till spagettin.
I pastan är det färsk pressad vitlök som fräses i olivolja med chilin och sätter smak på spagettin.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spagetti med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 2 klyftor vitlök
  • 20 st soltorkade tomater med eller utan olja
  • 1 spansk röd peppar, röd chili
  • 30 gram ruccola eller babyspenat
  • 50 gram parmesan
  • 20 blad färsk basilika
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 krm salt
  • 4 hela vitlökar att rosta

Tillagning

  1. Rostad vitlök: Rosta hela vitlökar med skal i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Ta ut och låt svalna. Detta är ett valfritt tillbehör.
  2. Börja koka upp vatten till spagettin. Gör under tiden resten:
  3. Skala och pressa 2 klyftor vitlök i en kastrull och tillsätt olivoljan.
  4. Dela på chilifrukterna, skär och pilla bort kärnorna.
  5. Hacka chilin och lägg i olivoljan i en kastrull med vitlöken.
  6. Fräs chilin och vitlök i oljan någon minut. Ska ej brännas bara brynas lätt. Ta av från värmen och sätt åt sidan så länge.
  7. Finhacka soltorkade tomater och lägg i en skål. Använder du soltorkade tomater i olja så tillsätter du lite av oljan från burken med. Använder du soltorkade tomater utan olja så tillsätter du lite olivolja extra.
  8. Hacka basilika och tillsätt den.
  9. Häll av pastan och blanda med lite extra olivolja i en stor bunke eller pastakastrullen.
  10. Blanda i de hackade soltorkade tomaterna, basilikan, chilin i olivoljan samt salta och blanda runt väl.
  11. Riv parmesan samt blanda i pastan. Spara lite att ha vid sidan till servering.
  12. Skölj ruccolasalladen och toppa spagettin med ruccola vid servering.
  13. Med rostad vitlök: Skär itu den rostade vitlöken - rakt över klyftorna. Servera spagettin med vitlöken. meningen är att gästerna ska pressa ut vitlöken ur klyftorna och blanda med spagettin när de äter den.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer