Köttfärssås med morot

Köttfärssås med morot får en god, fyllig och lite sötare smak. Här med rivna morötter, krossade tomater, lök, vitlök, oregano, basilika, timjan, rosmarin, chili och en skvätt grädde.
Passar med spagetti eller annan valfri pasta.
Gott till är ex. en sallad med ruccola, fint riven morot samt halverad cocktailtomater i lite olivolja och vinäger. Servera gärna ett gott bröd till också.

4 portioner köttfärssås med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs eller blandfärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 1 krm rosmarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 350 gram spagetti eller valfri pasta
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Bryn köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken.
  3. Skala och riv morötter fint.
  4. Skala och pressa vitlöken.
  5. Tillsätt lök, morötter, vitlök, chiliflakes, oregano, timjan, basilika och rosmarin till köttfärsen. Fräs några minuter.
  6. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  7. Pudra vetemjöl över färsen och rör om.
  8. Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
  9. Tillsätt grädde, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  11. Koka pastan enligt paketet vanligtvis 8-10 minuter. Rör om då och då så de inte klibbar ihop.
  12. Riv ost.
  13. Smaka av pastasåsen med peppar och salt.
  14. Servera köttfärssåsen med spagetti eller annan pasta samt toppa med riven ost. Servera gärna med en sallad och gott bröd till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer