Köttfärssås med morot

Introduktion och förberedelse

Köttfärssås med morot får en god, fyllig och lite sötare smak. Här med rivna morötter, krossade tomater, lök, vitlök, oregano, basilika, timjan, rosmarin, chili och en skvätt grädde.

Passar med spagetti eller annan valfri pasta.

Gott till är ex. en sallad med ruccola, fint riven morot samt halverad cocktailtomater i lite olivolja och vinäger.

Servera gärna ett gott bröd till också.

4 portioner köttfärssås med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs eller blandfärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 1 krm rosmarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 350 gram spagetti eller valfri pasta
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Bryn köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken.
  3. Skala och riv morötter fint.
  4. Skala och pressa vitlöken.
  5. Tillsätt lök, morötter, vitlök, chiliflakes, oregano, timjan, basilika och rosmarin till köttfärsen. Fräs några minuter.
  6. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  7. Pudra vetemjöl över färsen och rör om.
  8. Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
  9. Tillsätt grädde, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  11. Koka pastan enligt paketet vanligtvis 8-10 minuter. Rör om då och då så de inte klibbar ihop.
  12. Riv ost.
  13. Smaka av pastasåsen med peppar och salt.
  14. Servera köttfärssåsen med spagetti eller annan pasta samt toppa med riven ost. Servera gärna med en sallad och gott bröd till.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.