Köttfärssås med morot

Köttfärssås med morot får en god, fyllig och lite sötare smak. Här med rivna morötter, krossade tomater, lök, vitlök, oregano, basilika, timjan, rosmarin, chili och en skvätt grädde.
Passar med spagetti eller annan valfri pasta.
Gott till är ex. en sallad med ruccola, fint riven morot samt halverad cocktailtomater i lite olivolja och vinäger. Servera gärna ett gott bröd till också.

4 portioner köttfärssås med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs eller blandfärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 1 krm rosmarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 350 gram spagetti eller valfri pasta
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Bryn köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken.
  3. Skala och riv morötter fint.
  4. Skala och pressa vitlöken.
  5. Tillsätt lök, morötter, vitlök, chiliflakes, oregano, timjan, basilika och rosmarin till köttfärsen. Fräs några minuter.
  6. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  7. Pudra vetemjöl över färsen och rör om.
  8. Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
  9. Tillsätt grädde, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  11. Koka pastan enligt paketet vanligtvis 8-10 minuter. Rör om då och då så de inte klibbar ihop.
  12. Riv ost.
  13. Smaka av pastasåsen med peppar och salt.
  14. Servera köttfärssåsen med spagetti eller annan pasta samt toppa med riven ost. Servera gärna med en sallad och gott bröd till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer