Spagetti Carbonara med bacon

Spagetti Carbonara med bacon, svartpeppar och grädde samt parmesan. Här även med gröna ärtor. En variant på den klassiska italienska pastan till vardags och fest. Carbonara betyder vad jag vet Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.

Bacon kan bytas mot fläsk eller pancetta. Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.

Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv. Du mala i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar på toppen av carbonaran.

4 portioner spagetti Carbonara med bacon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 g spaghetti eller tagliatelle eller motsvarande färsk pasta
  • 200 g bacon, gärna i tärningar
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 4 krm nymald grovt mald svartpeppar eller mer
  • 1 pressad vitlök (valfritt)
  • 1 dl riven ost, parmesan eller blanda lite parmesan och lite vanlig riven ost (valfritt)
  • 200 gram gröna ärtor (valfritt)

Tillagning

  1. Koka spagetti - vanligtvis ca 8 minuter.
  2. Skär under tiden bacon och lök i små tärningar och stek.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek några minuter tills bacon är knaprigt och har lite färg.
  4. Koka upp grädde med salt i en kastrull.
  5. När spagettin kokat klart häller du av den.
  6. Blanda spagettin i en stor kastrull med baconet.
  7. Tillsätt grädden och hälften av den rivna osten.
  8. Smaka av med salt.
  9. Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
  10. Vid serveringen placerar du en äggula i pastan och strör över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
  11. Du kan också servera äggulor vid sidan.
  12. Vänd runt pastan med äggulan.
  13. Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Då kan gästerna blanda ihop sin pasta carbonara med ett ägg, svartpeppar samt parmesanost i tallriken. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.