Spagetti Carbonara med bacon

Introduktion och förberedelse

Spagetti Carbonara med bacon, svartpeppar och grädde samt parmesan. Här även med gröna ärtor. En variant på den klassiska italienska pastan till vardags och fest. Carbonara betyder vad jag vet Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.

Bacon kan bytas mot fläsk eller pancetta. Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.

Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv. Du mala i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar på toppen av carbonaran.

4 portioner spagetti Carbonara med bacon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 g spaghetti eller tagliatelle eller motsvarande färsk pasta
  • 200 g bacon, gärna i tärningar
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 4 krm nymald grovt mald svartpeppar eller mer
  • 1 pressad vitlök (valfritt)
  • 1 dl riven ost, parmesan eller blanda lite parmesan och lite vanlig riven ost (valfritt)
  • 200 gram gröna ärtor (valfritt)

Tillagning

  1. Koka spagetti - vanligtvis ca 8 minuter.
  2. Skär under tiden bacon och lök i små tärningar och stek.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek några minuter tills bacon är knaprigt och har lite färg.
  4. Koka upp grädde med salt i en kastrull.
  5. När spagettin kokat klart häller du av den.
  6. Blanda spagettin i en stor kastrull med baconet.
  7. Tillsätt grädden och hälften av den rivna osten.
  8. Smaka av med salt.
  9. Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
  10. Vid serveringen placerar du en äggula i pastan och strör över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
  11. Du kan också servera äggulor vid sidan.
  12. Vänd runt pastan med äggulan.
  13. Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Då kan gästerna blanda ihop sin pasta carbonara med ett ägg, svartpeppar samt parmesanost i tallriken. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer