Pasta med köttfärssås Bolognese

Pasta med köttfärssås. Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti, penne, tagliatelle och finns med många variationer. Här en försvenskad och snabb variant av Bolognese med köttfärs, lök, tomat och vitlök.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera köttfärssåsen med riven ost av typ parmesan eller grano padano (som är billigare men samma typ).
Som kock brukade vi förkorta bolognese till bollo.
Vegetarisk köttfärssås får du med quornfärs. Quornfärssås blir mycket gott.
Du kan smaksätta köttfärssåsen med lite ketchup mot slutet.

4 portioner pasta med köttfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 riven morot
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 burk hela tomater plus halva burken vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk vinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm torkad oregano och basilika
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Hacka lök, riv morot och pressa vitlök.
  2. Bryn och stek köttfärsen i en stor stekpanna i olivolja. Salta och peppra. Hacka sönder den med en stekspade.
  3. Efter 5 minuter tillsätter du hackad lök, riven morot och pressad vitlök.
  4. Pudra över vetemjöl, blanda och tillsätt resterande ingredienser.
  5. Låt köttfärssåsen puttra i 10-20 minuter och rör då och då.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar, en nypa socker (eller ketchup) samt ev. tabasco.
  7. Koka under tiden pastan enligt paketet.
  8. Blanda den kokta pastan med köttfärssåsen i en stor panna, kastrull eller bunke.
  9. Riv ost och strö över pastan med köttfärssås.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer