Pasta med köttfärssås Bolognese

Pasta med köttfärssås. Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti, penne, tagliatelle och finns med många variationer. Här en försvenskad och snabb variant av Bolognese med köttfärs, lök, tomat och vitlök.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera köttfärssåsen med riven ost av typ parmesan eller grano padano (som är billigare men samma typ).
Som kock brukade vi förkorta bolognese till bollo.
Vegetarisk köttfärssås får du med quornfärs. Quornfärssås blir mycket gott.
Du kan smaksätta köttfärssåsen med lite ketchup mot slutet.

4 portioner pasta med köttfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 riven morot
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 burk hela tomater plus halva burken vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk vinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm torkad oregano och basilika
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Hacka lök, riv morot och pressa vitlök.
  2. Bryn och stek köttfärsen i en stor stekpanna i olivolja. Salta och peppra. Hacka sönder den med en stekspade.
  3. Efter 5 minuter tillsätter du hackad lök, riven morot och pressad vitlök.
  4. Pudra över vetemjöl, blanda och tillsätt resterande ingredienser.
  5. Låt köttfärssåsen puttra i 10-20 minuter och rör då och då.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar, en nypa socker (eller ketchup) samt ev. tabasco.
  7. Koka under tiden pastan enligt paketet.
  8. Blanda den kokta pastan med köttfärssåsen i en stor panna, kastrull eller bunke.
  9. Riv ost och strö över pastan med köttfärssås.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer