Pasta med köttfärssås Bolognese

Pasta med köttfärssås. Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti, penne, tagliatelle och finns med många variationer. Här en försvenskad och snabb variant av Bolognese med köttfärs, lök, tomat och vitlök.

Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt. Du kan smaksätta köttfärssåsen med lite ketchup mot slutet. Servera köttfärssåsen med riven ost av typ parmesan eller grano padano (som är billigare men samma typ).

På bilden med en sallad av fint skivad rödkål, babyspenat, tärnad tomat, fetaost samt lite vinäger och olivolja.

Vegetarisk köttfärssås får du med quornfärs eller sojafärs.

4 portioner pasta med köttfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 riven morot
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 burk hela tomater plus halva burken vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk vinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm torkad oregano och basilika
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Hacka lök, riv morot och pressa vitlök.
  2. Bryn och stek köttfärsen i en stor stekpanna i olivolja. Salta och peppra. Hacka sönder den med en stekspade.
  3. Efter 5 minuter tillsätter du hackad lök, riven morot och pressad vitlök.
  4. Pudra över vetemjöl, blanda och tillsätt resterande ingredienser.
  5. Låt köttfärssåsen puttra i 10-20 minuter och rör då och då.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar, en nypa socker (eller ketchup) samt ev. tabasco.
  7. Koka under tiden pastan enligt paketet.
  8. Blanda den kokta pastan med köttfärssåsen i en stor panna, kastrull eller bunke.
  9. Riv ost och strö över pastan med köttfärssås.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer