Nötfärssås
Nötfärssås - en köttfärssås med nötfärs till pasta, lasagne eller moussaka.
Tillagning
- Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
- Fräs nötfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta. Lägg över efter hand i en stekgryta.
- Fräs lök, vitlök och chiliflakes i någon msk olivolja och lägg över med köttfärsen.
- Låt färsen steka på medelvärme med löken samt hacka sönder färsen i mindre delar med en stekspade.
- Tillsätt tomatpuré samt mjöl. Rör ut och fräs någon minuter till.
- Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger samt vatten. Rör om.
- Koka nötfärssåsen minst 20 minuter på medelvärme. Rör då och då. Ha gärna lock för annars stänker det ner spisen.
- Smaka av nötfärssåsen med salt, peppar, socker och vinäger innan du serverar eller använder den.
Serveringsförslag
Du kan servera såsen med valfri pasta som spagetti, tagliatelle eller penne. Jag tog Mafaldinepasta, riven parmesan samt grönsallad.
Tips
Desto längre nötfärssåsen får koka desto godare blir den. Koka gärna 1-3 timmar på låg värme med lock. Rör då och då samt späd ev. med lite vatten så att såsen ej kokar torrt och bränns.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal