Nötfärssås

Nötfärssås till pasta, lasagne eller moussaka. Här med Mafaldinepasta, riven parmesan samt grönsallad. Köttfärssåsen funkar med all slags pasta dock.
Desto längre nötfärssåsen får koka desto godare blir den. Koka gärna 1-3 timmar på låg värme med eller utan lock. Rör då och då samt späd ev. med lite vatten så att såsen ej kokar torrt och bränns.

4 portioner nötfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vinäger

Tillagning

  1. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  2. Fräs nötfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta. Lägg över efter hand i en stekgryta.
  3. Fräs lök, vitlök och chiliflakes i någon msk olivolja och lägg över med köttfärsen.
  4. Låt färsen steka på medelvärme med löken samt hacka sönder färsen i mindre delar med en stekspade.
  5. Tillsätt tomatpuré samt mjöl. Rör ut och fräs någon minuter till.
  6. Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger samt vatten. Rör om.
  7. Koka nötfärssåsen minst 20 minuter på medelvärme. Rör då och då. Ha gärna lock för annars stänker det ner spisen.
  8. Smaka av nötfärssåsen med salt, peppar, socker och vinäger innan du serverar eller använder den.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer