Nötfärssås

Introduktion och förberedelse

Nötfärssås - en köttfärssås med nötfärs till pasta, lasagne eller moussaka. Här med Mafaldinepasta, riven parmesan samt grönsallad. Köttfärssåsen funkar med all slags pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.

Desto längre nötfärssåsen får koka desto godare blir den. Koka gärna 1-3 timmar på låg värme med eller utan lock. Rör då och då samt späd ev. med lite vatten så att såsen ej kokar torrt och bränns.

4 portioner nötfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vinäger

Tillagning

  1. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  2. Fräs nötfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta. Lägg över efter hand i en stekgryta.
  3. Fräs lök, vitlök och chiliflakes i någon msk olivolja och lägg över med köttfärsen.
  4. Låt färsen steka på medelvärme med löken samt hacka sönder färsen i mindre delar med en stekspade.
  5. Tillsätt tomatpuré samt mjöl. Rör ut och fräs någon minuter till.
  6. Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger samt vatten. Rör om.
  7. Koka nötfärssåsen minst 20 minuter på medelvärme. Rör då och då. Ha gärna lock för annars stänker det ner spisen.
  8. Smaka av nötfärssåsen med salt, peppar, socker och vinäger innan du serverar eller använder den.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.