Nötfärssås

Nötfärssås - en köttfärssås med nötfärs till pasta, lasagne eller moussaka.

4 portioner nötfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vinäger

Tillagning

  1. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  2. Fräs nötfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta. Lägg över efter hand i en stekgryta.
  3. Fräs lök, vitlök och chiliflakes i någon msk olivolja och lägg över med köttfärsen.
  4. Låt färsen steka på medelvärme med löken samt hacka sönder färsen i mindre delar med en stekspade.
  5. Tillsätt tomatpuré samt mjöl. Rör ut och fräs någon minuter till.
  6. Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger samt vatten. Rör om.
  7. Koka nötfärssåsen minst 20 minuter på medelvärme. Rör då och då. Ha gärna lock för annars stänker det ner spisen.
  8. Smaka av nötfärssåsen med salt, peppar, socker och vinäger innan du serverar eller använder den.

Serveringsförslag

Du kan servera såsen med valfri pasta som spagetti, tagliatelle eller penne. Jag tog Mafaldinepasta, riven parmesan samt grönsallad.

Tips

Desto längre nötfärssåsen får koka desto godare blir den. Koka gärna 1-3 timmar på låg värme med lock. Rör då och då samt späd ev. med lite vatten så att såsen ej kokar torrt och bränns.

E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-07

Tillbehör och liknande:

Lär dig laga hemgjord pasta

Tagliatelle och strozzapreti - pastakuddar som tortelloni, tortellini och ravioli. Här hittar du recept...