AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Påskmiddag påskmat påskbuffé påskrecept

Fyllda ägghalvor med rom
Ägg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av ägg till påsk. Gott, snabbt och enkelt att laga.

Äggfesten kan börja. Det är dags för påskmiddag - kanske en buffé med påskmat. Här kommer några nya samt de vanliga klassiska recepten till påskbuffén.

Sill, lax, ägg och snaps – känns det igen. Låter som jul eller midsommar. Vi äter ju i princip samma sak vid alla svenska högtider. Men vid påsk hyllar vi ägget speciellt mycket. Vidare får rätter med lamm vare med - tack vare arvet från judisk tradition.

Påskmat är en matfest sprunget ur lidande. Först för Jesus på korset sedan för fastande magar. Fastan har de flesta övergivit. Jesus får ännu vara med - i kyrkan i alla fall.

Störst på påskbordet är ändå ägget. Men vad har då ägg med påskmat att göra? Jo, under fastan samlades ägg liksom mjölk, grädde och smör på hög att njuta när fastan var över. Efter fastan blev det fest till påsk. Ägg, grädde och smör plockades fram ur skafferierna till matbordet. Därför lagas många rätter till påsk med ägg.

Förslag på påskbuffé.

Nedanstående rätter kan du kombinera efter eget tycke till en påskbuffé som passar till påskbord eller påsklunch. Välj 1-2 olika snittar, 2-3 sill, strömmingar eller matjesill (ev. kokt potatis till), kokta ägg ev. serverade som ägghalvor med fyllning (1-3 olika fyllning), ev. matjessilltårta; vidare någon matigare rätt som lamm eller varmrökt lax med tillbehör; något sött som tårta, kaka eller annan dessert till avslutning.



PåsksnittarGubbröra på kavringSkagensnittar med räkorTilltugg och snittar
Som tilltugg, förrätt eller att ha på påskbuffén kan du göra snittar med röror på. Exempelvis:
• Skagensnittar med räkor
• Gubbröra på kavring
• Påsksnittar med äggröra sk påskägg
. En röra med hackat ägg med lax och ton av curry lagt på snittar.

Påsktallrik
En klassisk påsktallrik. I princip är det samma mat som till jul och midsommar. Förutom att ägg och ev. lamm istället för skinkan är i fokus. På bilden kokta hårdkokta ägghalvor, 5-min snabbsill i tre varianter - senap, vitlök och klar lök- kryddsill (variant på Brantevikssill), gravad lax med hovmästarsås, Janssons och rökt lax. Halverade cocktailtomater och grovt hackad spenat är gott till påskmaten. Servera gärna med knäckebröd, smör och en lagrad ost som cheddar eller Västerbottensost till. Påskmust, öl eller snaps är drycker som passar till påskmaten.


Sill och strömming
Sill eller strömming är klassisk svensk mat till alla våra högtider - så också till påsk. Några olika sillar och strömmingar - kanske med kokta ägg eller fyllda ägghalvor samt ev. kokt potatis till - passar därför till förrätt eller på en påskbuffe. Senap, curry och    vitlökssillMatjessill passar bra att servera som den är garnerade med hackad dill eller göra till en röra.
Sill eller strömming finns att köpa färdig sk 5-min snabbsill eller så kan du lägga in egen.
Råa sill- eller strömmingsfiléer kan du salta in (grava) själv. Lägg då sköljda och rensade sill- eller strömmingsfiléer i gravning. Till 1,2 kg rensade sill eller strömmingsfiléer tar du 3 msk salt, 3 msk socker, 0,5 tsk vitpeppar, en halv dl olja och 0,5 dl hackad dill. Lägg i en skål (sätt gärna fisken under press) i två dygn i kylen. Skölj sedan av och lägg sedan in filéerna i 1-2-3 lag (en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten) med ex. rödlök och slantad morot minst 6 timmar.
Saltsill måste man vattna innan inläggning. Då lägger du den i rejält med vatten i minst 12 timmar (över natten). Byt gärna vatten någon gång. Köpt urvattnad saltsill tycker jag är för salt så den kan man vattna ur någon timme den med.
Färdigköpt sk inläggningssill (jag misstänker den är samma som saltsill) kan du lägga in själv i 1-2-3 i två dygn annars smakar den nästan bara salt. Ska den sedan smaksättas så ska den helst stå två dygn till och få god smak.
Det finns också färdig inläggningssill från ex. 5-minuterssill som är inlagd och klar för smaksättning samt klar att äta direkt.Blandat från     påskbuffén Den rekommenderar jag om du snabbt vill smaksätta lite egen sill.

Grundinläggning för rå sill och strömming

Några goda sill- och strömmingsrecept:
5-min snabbsill i tre varianter - senap, vitlök och klar lök- kryddsill (variant på Brantevikssill).
Currysill
Sill eller strömming med vitlök
Senapssill
Stekt inlagd strömming

Mer fakta om sill och strömming samt inläggningar>>
Fler inläggningar och sill- och strömmingsrecept>>

Matjesilltårta Matjessallad • Matjessallad
En god sallad eller röra med matjessill till sillbordet. Matjesill med purjolök, dill, paprika samt rödlök i matyoghurt och creme fraiche.

• Matjesilltårta
En modern klassiker är matjestårtan.  Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjesill.

Ägghalvor

Ägg är ett måste på påskbordet. Gott är att koka ägg och halvera dem samt sedan toppa dem med något gott. Passar utmärkt till sill och strömming till förrätt eller till påskbuffén. Lägg förslagsvis upp ägghalvorna på fat ev. med finhackad isbergssallad under.

Olika ägghalvor
Ägghalvor är enkelt och snabbt att laga till påskbordet. Passar utmärkt till sillen samt GI- och LCHF-diet. Här ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot.

Några goda fyllda ägghalvor:
Ägghalvor är gott till sill och påskbord. Passar utmärkt även för GI- och LCHF-diet.
• Ägghalvor med majonnäs
• Ägghalvor med kräftstjärtar
• Ägghalvor med skagenröra

• Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot
• Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
• Ägghalvor med räkor
• Ägghalvor med rom

Koka ägg
Om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp. Hårdkokta ägg tar 7-8 minuter.
Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg tar 9-10 minuter. Här hittar du tider för att koka ägg >>

Andra rätter till påskbuffé kan vara:
Varmrökt  lax med gurksalladVarmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med crème fraiche och gurka. Kanske den enklaste rätten då du köper färdig varmrökt lax. Servera den ljummen från ugnen med crème fraiche samt ev. kokt potatis till. Passar på påskbuffen eller som påsklunch.

Kallskuret kött

Kallskuret är smidigt på till påskbuffé.
• Rostbiff. Lägg upp på fat och dekorera med grönt som groddar, sallad eller cocktailtomater. Förslag på sås till rostbiff är en dressing på stark senap och honung sk dijondressing.
• Skivad skinka. Till skinka passar en italiensk kall sås med med tonfisk. Den är klassisk till kall skivad kalvstek som också blir gott istället för skinka.

• Omelettpanna (se recept nedan) eller omelett med stuvning.
Tomatsallad. En fräsch sallad som passar som tillbehör till varje bjudning så även påskmat. Speciellt gott till laxpudding.
Laxpudding. Svensk husmanskost när den är som bäst. Lax, ägg, dill och potatis funkar fint till påsk - kanske en påsklunch.
Småpotatis i pesto - pestopotatis. Nej det är inte så svenskt men gott som omväxling med lite potatis smaksatt med basilika (pesto). Istället för färskpotatis så tar du små delikatesspotatisar eller liknande.

• Påskbröd
Baka ett gott bröd till påskbordet. Det uppskattas alltid. Det här brödet kalljäser och behöver knappt knådas. Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller kvällen innan och baka vid lunch. Färgsätt gärna med en tesked gurkmeja.

Lammstek späckad med    vitlökLammstek      med gratinerade bönorLamm
Att äta lamm till påsk är en tradition hämtad från judisk sed. Att marinera lammköttet och trä på spett är ett gott alternativ till den klassiska lammsteken. Lamm är gott till påskmiddag kanske med förrätt av litet blandat sillplock som några olika sillar, matjessill och ägghalvor.

• Lammstek
Grundrecept på lammstek. Späcka lammsteken med vitlök och gnid in i rosmarin för godast smak. Varianter på lammstek:
• Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor
.
• Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör
.
Läs mer här om hur du lyckas med lammstek.

• Lammspett med chutney samt örtsås

Lammspett
Lamm är klassiskt till påsk. Vanligast är lammstek men du kan också prova lammspett marinerade i mango chutney serverade med rostad potatis och paprika samt örtsås.

Ett gott alternativ till lammstek är lammspett. Då skär du steken i bitar, marinerar och lagar spett istället. Marineras köttet i mango chutney ett dygn blir de möra och smakfulla. Mango innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer vilket gör mango chutney extra effektivt. En ljummen färgrik sallad på rostad paprika och potatis i olivolja samt en kall örtsås gör en hel rätt eller delar på en påskbuffé. Du kan använda bitar av lammstek (marineras), lammfilé (blir mycket goda och möra spett även utan lång maringering) eller grytbitar eller bog (marinera dock noga).

• Rostad paprika och delikatesspotatis

Ett gott tillbehör till lammspett, lammstek eller lammfilé.

• Lammkotletter med vitlök och rosmarin
Här med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.

Gott till dessert:Påsktårta med  mandelbottnar
• Påsktårta med hjortronlikör

En god påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortronlikör toppat med riven choklad.

• Vaniljmoussetårta med bär
Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Kan serveras med färska bär eller rårörda frysta bär.

• Pannacotta med passionsfrukt
Gul och fin passionfrukt ser påskaktigt ut. En god dessert som är enkel att förbereda till många och relativt nyttigt - i alla fall med passionsfrukten.

Påskgodis
Här hittar Receptfavoriters godisrecept.


Dryckestips
- dricka till påskmat, påskbuffe, påskmiddag
Servera lite mousserande som lambrusco väl kylt för att fira våren. Alternativ är hälften ananas- och apelsinjuice toppat med fruktsoda.
Till påskbordet passar ett lätt vitt eller rött. Så kallad bag-in-box är smidigt. Du slipper öppna flaskor, det räcker till flera och håller sig fint om det blir över.
Till middagen skulle jag valt ett öl till ägg florentine. Förslagsvis något smakrikt öl som Leffe, Chimay eller Hell.
Till huvudrätten med lammspett rekommenderar jag ett fylligare vin av druvan syrah eller shiraz.
Till tårtan passar det med samma likör som smaksatt tårtan eller ett sött dessertvin.

Påskmat till barn och yngre gäster
Barn ska givetvis smaka och äta det de vill av den vanliga påskmaten. Men köttbullar och/eller prinskorvar trädda på spett kan inte gå fel. Lite festligare är att vira strimlor av smördeg runt wienerkorvar och baka dem i 175 grader ugn tills de fått fin färg. Potatismos, pasta, makaroner eller pommes är inte främmande heller. Pannkakor eller en pannkakstårta är andra tips. Varva pannkakor med jordgubbssylt och servera med grädde eller glass.
Och glöm inte att köpa påskgodis och påskägg!

Omelett med sallad på avokado, cocktailtomater och ruccola,
6 portioner
Här kan du också lägga till kräftstjärtar och/eller rökt eller gravad fisk.
1 msk smör
6 stora ägg
3 dl mjölk
Salt och vitpeppar
1 avokado
1 pkt cocktailtomater
några blad ruccolasallad
Sätt ugn på 200 grader. Blanda ägg och mjölk samt smaka av med salt och vitpeppar. Lite gurkmeja ger fin färg. Värm en ugnsfast panna och smält smöret i den. Häll i äggsmeten och ställ i ugn i cirka 30 minuter eller tills omeletten stelnat. Låt svalna. Kan serveras i pannan eller uppstjälpt på serveringsfat. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Skär i bitar. Dela tomater. Rensa och skölj sallad. Blanda i en skål med lite olivolja, vinäger, salt och vitpeppar. Garnera omeletten med salladen.

Småpotatis slungad i pesto
Gott till det mesta – förslagsvis till varmrökt lax med crème fraiche. Koka små hela potatisar med skal. Låt svalna något. Dela dem i halvor och blanda med några matskedar färdig pesto. Klart. Beräkna cirka tre-fyra potatisar per portion.

Påsktallrik
En blandad tallrik från påskbordet med lite omväxling kan vara laxpudding, räkfyllda ägghalvor, skinka med tonfisksås, tomatsallad samt rostbiff med senapssås.

Tonfisksås
Italiensk kall sås till kallskuret som passar till påskbuffé.
En god sås till kallskuret kött som rostbiff. Klassisk till vitello tonata (ursäkta ev. felstavning) - en italiensk kallskuren kalvstek. Prova också till kokt ägg med sallad, tomat, sparris och oliver.
0,5 burk tonfisk i vatten
3 msk crème fraiche
3 dl mjölk
Salt, socker och vitpeppar
Mosa tonfisk med crème fraiche. Späd med mjölk. Smaka av med salt, 1 tsk socker och vitpeppar.

Här på Receptfavoriter finns massor med fler recept med ägg.

Alla receptfavoriters påskrecept och påskmat hittar du här >>




 

Gilla oss på Facebook