Varmrökt lax med gurksallad

Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.

4-6 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 bit varmrökt lax, räkna 400 - 500 gram ca 100 - 125 gram per portion
  • 1 gurka
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl matyoghurt (grekisk yoghurt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 3 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Lägg upp laxen på ett fat. Värm den ev. i mikron eller ugnen lite innan servering. Varmrökt lax är godast lite ljummen.
  2. Skölj gurkan. Skala ev. några ränder i skalet på gurkan med en potatisskalare.
  3. Dela gurkan på längden.
  4. Gröp och skrapa ur fröna med en tesked.
  5. Skiva gurkan i 0,5 cm breda skivor.
  6. Lägg gurkskivorna i en skål och tillsätt matyoghurt, creme fraiche, salt, dill, citronsaft och svartpeppar. Smaka av med ev. mer salt, citron och peppar.
  7. Servera laxen med gurksalladen bredvid.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer