Varmrökt lax med gurksallad

Introduktion och förberedelse

Köp en bit varmrökt lax och servera med en frisk och god gurksallad.

Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.

Serveringsförslag

  • Gott med kokt potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis.
  • Lättlagat som sommarlunch, enkel middag eller serverad på en buffé exempelvis till påsk, midsommar eller jul.

Varianter

Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.

4 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 bit varmrökt lax, räkna 400 - 500 gram ca 100 - 125 gram per portion
  • 1 gurka
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl matyoghurt (grekisk yoghurt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 3 krm svartpeppar
  • 4 portioner kokt färskpotatis eller delikatesspotatis

Tillagning

  1. Lägg upp laxen på ett fat. Värm den ev. i mikron eller ugnen lite innan servering. Varmrökt lax är godast lite ljummen.
  2. Skölj gurkan. Skala ev. några ränder i skalet på gurkan med en potatisskalare.
  3. Dela gurkan på längden.
  4. Gröp och skrapa ur fröna med en tesked.
  5. Skiva gurkan i 0,5 cm breda skivor.
  6. Lägg gurkskivorna i en skål och tillsätt matyoghurt, creme fraiche, salt, dill, citronsaft och svartpeppar. Smaka av med ev. mer salt, citron och peppar.
  7. Servera laxen med gurksalladen bredvid.
E-mail
Medel: 4.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-01

Tillbehör och liknande recept: