Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Samt tips till sillbordet, hur du kokar potatis och att det är gott att rosta knäckebröd.

Sillrecept Lägg in din egen sill eller strömming. Det är väl värt mödan. Här hittar du massor av sillrecept - såväl klassiker som nya varianter ex. currysill, pestosill eller sill med vodka och lime (ovan).

Sill eller strömming - vissa tider är denna silverskimrande fisk festens höjdpunkt - resten av året glöms den i djupet. Till svenska högtider som jul, påsk och midsommar är sill som mest uppskattad av oss landkrabbor. Från rått tillstånd steks och läggs hela stim in - över 100 000 ton tas upp. Fast de flesta sillar blir fiskmjöl och några hamnar i inlagda i burkar saluförda av matjättarna. Har du en gång provat att grava och lägga in egen sill eller strömming så vet du skillnaden och det blir mycket gott. Visst lite jobb är det och du får läsa på lite men det är det värt. Eftersom den är i stort all svensk festmats okrönta konung tycker jag att den är värt mödan. Dessutom är det ju roligt att skryta med egen heminlagd sill eller strömming.

Förr var clupea harengus en mycket viktig matfisk. Då la man den i syra eller salt så blev den inte dålig. Det skulle inte behövas idag. Nu finns frysen. Men vi gör det ändå för smak och tradition. Sos – sill, ost och snaps är en klassisk svensk rätt. Sprungen ur mattvånget i samband med spritutskänkningen, kunde samma tallrik gå ut och in, medan spriten hamnade i strupen. Sill och strömming kan du äta med gott samvete då det finns gott om denna fisk - grönt ljus alltså från WWF och Naturskyddsföreningen. Sillen på burk är ofta fiskad i Västerhavet och innehåller ej höga halter dioxinhalter men sill och strömming från Östersjön och andra feta fiskar innehåller höga halter dioxiner och PCB. Dessa bör barn och kvinnor i fertil ålder inte äta oftare än 2-3 gånger per år. Övriga konsumenter bör inte äta dessa oftare än en gång per vecka (källa Livsmedelsverket). Men fisken innehåller också nyttigheter såklart som fleromättat och nyttigt fett bland annat Omega-3 fettsyror, vidare A- och D-vitamin samt kalcium, fosfor, selen och järn.

Grundrecept på inlagd sill Sill eller strömming? Det är samma sak men strömming heter det norr om Oskarshamn. Ovan grundrecept med inläggningssill.

Sill eller strömming?
Vad gäller namnet sill eller strömming så fiskas sillen på västkusten och söder om Oskarshamn (norr om Kalmar säger en del). Den är ofta lite fetare, större och har mindre svinn vid rensning, runt 30%. Strömmingen fiskas uppe i Östersjön och är ofta lite mindre. På den rensas cirka 40% bort. Sill och strömming delas in i tre storlekar: 90-110 gram klass II, 50-85 gram klass III samt 30-40 gram klass IV. Eftersom jag skriver från Malmö använder jag namnet sill ofta så ni som använder namnet strömming hoppas jag ej tar illa vid er.

Grunderna i sillinläggning
Recepten på inläggningar varierar. Grundläggande är dock ättika och vatten. Ättika är surt vilket inte små farliga organismer gillar. Under Ph 4,5 klarar de sig inte. Dessutom löser ättikan upp kalk i benen i fisken och gör dem mjuka så de inte känns så mycket. Socker och salt har också en konserverande verkan men sätter framförallt smak.

VIKTIGT - vad gäller inläggning av färsk inlagd sill och strömming: 
Clostridium botulinum är en baktiere som kan finnas på rå fisk och därefter bilda gift genom sporer. Sporerna tål att kokas samt kan bilda giftet utan syre men inte i salt, söt och sur miljö. Därför måste sillen saltas och sedan läggas i tillräckligt (under 4,5 ph) ättika, socker och salt. Följer du att frysa färsk sill eller strömming, insaltning samt sedan inläggning i ättika samt steriliserar burkar samt lock så är det ingern fara. Då håller oöppnad inlagd sill i klar lag (alltså ej med majonnäs och liknande) flera månader mörkt och svalt.

Använder du färdig urvattnad inläggningssill eller fem-minuters sill för inläggning (ex. från Abba) behöver du inte oroa dig alls för botulism men följ ändå recept med salt, ättika och socker (minska ej på mängderna ättika exempelvis).

Lägga in färsk eller fryst sill eller strömming
Färsk eller fryst sill blir mycket god om man lägger in den själv. Poängen med inläggningen är att fisken blir hållbar, fast och smakfull samt att de små ben som är kvar blir så mjuka att de ej känns. Sill kan läggas in hel (eller i bitar) rensad med ben eller som filéer utan skinn. Är sillen färsk ska du enligt Livsmedelsverket frysa den i minst tre dygn och 18 grader. Eller använd redan fryst rensad sill. En variant på inlagd sill eller strömming är att grava fisken i socker, salt, ättika och olja först, sedan i en ättikslag och vidare smaksättning. Alternativ är att grava/salta fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).
Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.

Lägga in saltsill
Saltsill är vanlig till att lägga in som sill. Då saltsillen är salt måste den vattnas ur och blötläggs. Hel saltsill rensas först och vattnas sedan ur i en rostfri eller keramisk bunke (plast tar smak av sillen - det går såklart bra men är ej att rekommendera) med rikligt med vatten i ett dygn. Byter du vatten några gånger så kan du korta tiden med halva. Filéer av saltsill vattnas ur snabbare ca 8 timmar om du byter vatten en gång. Det säljs också saltsill för inläggning som är urvattnad redan. Den är dock oftast rätt salt ändå så vattna ur den någon timme och smaka på den så den inte är för salt. Den urvattnade saltsillen läggs sedan in i en 6% ättikslag (blanda hälften 12% ättika med hälften vatten) i minst åtta timmar. Sedan kan du smaksätta sillen med den sås eller såser du önskar ex. senapssill, vitlökssill eller tomatsill; vidare kan du lägga in den i en klar lag för ex. löksill. Denna lag är den sötare klassiska 1-2-3 lagen (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Den användas till ex. glasmästarsill eller löksill. Till glasmästarsill tillsätts morot, rödlök, kryddpeppar, lagerblad och purjolök. Med bara skivad rödlök så får du löksill. Låt sedan sillen stå något dygn och få smak. Med 1-2-3 lag så blir sillen mycket hållbar och kan förvaras i flera veckor. Gör du sill med sås av gräddfil, majonnäs eller creme fraiche så förvara sillen i kylen så håller den i minst två veckor.

Sillar som är förberedda för inläggning
I affären finns varianter med sillar som är förberedda att läggas in eller smaksättas som du önskar. Första produkten är saltsill som är saltad och ska vattnas ur (se ovan). Sedan finns urvattnad inläggningssill som trots allt är rätt salt. Klipp i lagom bitar. Vidare finns fem-minuters sill som - vilket namnet antyder - är helt klar för smaksättning och inläggning. Då denna sillen är saltat får den en lång hållbarhet när den även läggs in i ättika och socker till klar inlagd sill. Förvarad mörkt och svalt håller då sillen flera månader. Smaksätter du sedan sillen så kortas hållbarheten till någon vecka - ex. om du tillsätter majonnäs - tips är att blanda smaksatt sill i mindre små omgångar, förvara i kylen och äta upp den inom någon vecka. Samt inte ha framme i rumsvärme så länge. 

5-minuters snabbsill i tre smaker
Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili. Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.

Grundrecept med inläggningssill
Med inläggningssill är det enkelt och snabbt att lägg in sin egen sill efter smak och tycke.

Matjesill
Matjessill är ofta fetare islandssill eller västkustsill smaksatt med kanel, oregano, muskot, dill och peppar. Ursprungligen från Holland och sägs betyda jungfrusill. Anledningen till detta är att den görs på sill som inte ännu lagt rom.

Rökt sill
Böckling är rökt sill. Skär av huvudet, lägg ett snitt i buk och rygg samt rulla av skinnet. God med äggsallad samt på knäckebröd.

Vitlökssill Alla har sina favoriter på sill. Själv gillar jag vitlökssill. Här är några varianter att prova vitlökssill med dragon (ovan), klassisk vitlökssilvitlökssill med rostad vitlök eller citron och vitlökssill.

Gravad och inlagd färsk sill eller strömming
Gravad inlagd sill eller strömming - grundrecept. Färsk sill eller strömming från början som du gravar i salt och lägger in i ättikslag och använder som grund till smaksatt sill som vitlökssill, senapssill och klar sill som löksill med 1-2-3 lag. Sillen kan serveras till sillbord, julbord, påsk eller midsommar. Eller bara med kokt potatis och knäckebröd.

Glasmästarsill
Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Glasmästarsill är mångas favoritsill. Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill. Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.

Klassisk vitlökssill
Vanlig krämig vitlökssill med pressad vitlök.

Citron och vitlökssill
Citron och vilökssill är sill marinerad i olivolja, vitlök och citron. Inspirationen kommer från Spanska tapas som jag tror heter i stil med bokarinjos på spanska.

Vitlökssill med rostad vitlök
Rostad vitlök får en mild nästan söt vitlökssmak. Till vitlökssillen blir den oslagbar.

Vitlökssill med dragon
Ytterligare en variant av vitlökssill som är smaksatt med dragon.

Senapssill
Välj vilken senap du vill men gott är att blanda olika senap. Ex. grovkornig senap, lite söt stark senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap.

Senapssill Senapssill eller strömming är ett av de mest omtyckta inläggningarna.

Tomatsill
Tomatsill är bitar av sillfiléer eller strömming i sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.

Sherrysill
En god klassisk sill med sherrysmak i tomatsås till julbord, midsommar och påsk.

Currysill
Inlagd sill i krämig god currysås.

Löksill
Sill eller strömming inlagd med lök. Du kan använda rödlök eller gul lök. Silverlök och schalottenlök fungerar också. Av rödlök blir sillen fint rosa.

Pestosill
Krämig sill med smak av pesto. Enkel att laga med färdig pesto som ger sillen smak av basilika.

Sill med vodka och lime
En god krämig variant inlagd sill smaksatt med vodka och lime.

Fransk löksill med matjesill
Egen hemlagad fransk löksill på matjesill är god till julbord, midsommar och påsk.

Thai sill
Sill inlagd med thailändska smaker som citrongräs och lime. Gott som omväxling.

Sill med lime
Inlagd sill smaksatt med lime, purjolök och kryddpeppar i ättikslag. En klar sill med inläggningssill.

Sill med ingefära
En klar sill med thailändska kryddor.

Sill med rom och crème fraiche
En riktigt snabb och god sill med fem-minuters inläggningsill blandad i sås av crème fraiche och rom.

Alla inläggningar och olika varianter på sill och strömming hittar du här>>

Stekt inlagd strömming
Stekt inlagd strömming eller sill. Inlagda strömmingsflundror. Panerad strömmingsflundror steks och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och rödlök. Serveras kalla till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.

Sillsallad
Sallad med sill i småbitar med finhackat äpple, lök, potatis och rödbetor. En klassisk kall sallad med sill till julbord.

Kräftströmming eller strömmingslåda Kräftströmming är rullad sill eller strömming bakad i krämig sås med tomat och dill. Ovan en variant - strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde. Gott som serveras som lunch eller middag med kokt potatis och knäckebröd samt smör. Också god till julbord, midsommar, buffé samt som nattamat.

Kräftströmming
Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill. Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill eller strömming brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.

Strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde
En variant av kräftströmming som är mycket god.

Matjessilltårta
Matjessilltårta eller silltårta med kavring. En modern klassiker är matjestårtan. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjessill.

Gott tillbehör till sill eller strömming:

Purjolökspotatis
Färskpotatis eller delikatesspotatis med purjolök är ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen passar utmärkt på buffé och till sillbord.

Potatis till sillen - några tips om kokt färskpotatis:
- Sortera potatisen i små och stora.
- Justera koktiden efter storlek mellan 15-25 minuter brukar vara lagom. Kontrollera med potatissticka.
- Lägg potatisen i kokande vatten om du ska koka mycket eller häll varmt vatten på potatisarna (använd en tekokare eller koka upp vatten i kastrull vid sidan). Har du en vanlig hemmaspis så kan det ta lång tid att koka upp en stor kastrull med potatis annars och svårt att hålla koll på koktid.
- Kokvattnet ska smaka salt
- Dillkvistar och/eller kummin sätter god smak. Knyt eventuellt in kummin i tygpåse.

Rostade knäckebröd
Knäckebröden blir som nybakta - smakfulla och knapriga. Det är helt klart värt besväret. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i en rundel knäckebröd, låt bli het och få svag färg. Ta ut och låt svalna. Rosta så många bröd du behöver. Håller sig knapriga något dygn.

Hembakt knäckebröd
Här är två varianter på hembakt knäckebröd som båda blir mycket goda - en med och en utan jäst. Se till att kavla ut knäckebröd med jämn tjocklek så bakas de jämnt och fint.

Kaviarsmör
Kaviarsmör är gott istället för vanligt smör till knäckebröd och sill.

Övriga tillbehör som passar på sillbordet:
- Böckling (rökt sill eller strömming). Ta bort skinn och lägg upp på fat. Servera med äggsallad på hackat ägg, majonnäs, gräddfil, dill och rödlök.
- Matjessill. Klipp i bitar och garnera med hackad tomat, dill och persilja.
- Omelett med stuvning i form med toppad med skaldjur eller rökt lax.
- Kavring

Stekt strömming Stekt strömming eller sill. Ovan panerad med pankoströbröd som är ett japanskt mycket knaprigt ströbröd som blir mycket gott att panera sill eller strömming med. Andra varianter är klassisk stekt strömming med potatismos eller stekt strömming med dill och kaviar.

Dessert till sillbordet:
Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex
Perfekt till dessert ex. på sillbord, buffébord, midsommar, kräftskiva och påsk. Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Ex. skivade jordgubbar, färska hallon, vinbär eller blåbär.

Vickning till ex. midsommar
- Korv med bröd samt tillbehör.
- Gubbröra på kavring (hacka ihop resterna av sill, ägg med mera till en röra).
- Köttbullar, grillade kycklingklubbor och/eller korv med potatisgratäng.
- Janssons frestelse med köttbullar och prinskorv eller rester av sill, ägg och lax.
- Resterna av färskpotatisen skivade på knäckemacka med gräddfil, gräslök och matjessill.
- Färskpotatislåda av resterna av färskpotatisen serverad med skivad rökt lax.

Att dricka till sill och strömming:
- Kall öl som god ale passar såklart utmärkt. Även alkoholfri öl som Clausthaler funkar fint. 
- Snaps i olika varianter efter smak - tips på egen snaps.

Andra rätter med sill och strömming:

Sillmacka eller sillsmörgås Sillmacka eller sillsmörgås gott och billigt med inlagd sill eller strömming, kokt ägg och majonnäs på grovt bröd som kavring. Kan serveras till förrätt, lätt lunch, nattamat eller lätt middag.

Stekt strömming med dill och kaviar
Dill och kaviar ger god smak åt stekt strömming.

Klassisk stekt strömming med potatismos
Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.

Stekt panerad sill
En variant på ovan med panko - japanskt ströbröd.

Strömmingslåda
Klassisk husmanskost - en gratäng med strömming eller sill smaksatt med kaviar, chilisås och grädde.

Sillbullar med korintsås
En gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - ett mindre slags russin.

Sillmacka eller sillsmörgås
Gott, nyttigt och billigt till lunch eller liten middag. Snaps och öl är goda tillval.

Sillpaket
Sill i folie kan ugnstekas eller grillas.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer