5-min snabbsill i tre smaker

Introduktion och förberedelse för inläggning

5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.

Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.

Köp totalt två förpackningar 5-min sill á 420 gram som du delar på tre delar vilka smaksätts olika.

8 portioner 5-min snabbsill i tre smaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 840 gram 5-min sill, 2 paket
  • SENAPSSILL: 280 gram 5-min sill (1/3 av sillen ovan)
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 äggula (valfritt)
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 msk hackad dill
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matoyghurt (eller blanda)
  • VARIANT PÅ BRANTEVIKSSILL: 280 gram 5-min sill (1/3 av sillen ovan)
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 gul lök
  • 1 tsk kryddpeppar, grovt nykrossad eller nymalen
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovt nykrossad eller nymalen
  • 1 lagerblad
  • 1 msk socker
  • 1 tsk ättika
  • 1 tsk skal av riven citron (valfritt)
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • VITLÖKSSILL MED CHILI: 280 gram 5-min sill (1/3 av sillen ovan)
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matoyghurt (eller blanda)
  • 2 msk majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek chili

Tillagning

  1. Öppna förpackningarna av 5-minutersillen och häll av lagen i en bunke bredvid. Lagen använder du sedan att smaka av sillen med.
  2. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar som är lagom stora för gäster att plocka.
  3. Fördela sillbitarna i tre skålar eller bunkar som sedan smaksätts till de olika sillarna. Det innebär runt 280 gram i varje bunke.
  4. SENAPSSILL: Hacka dill och tillsätt den i en av skålarna med sillbitar. Blanda i senap, ev. äggula, dijonsenap, socker, vitvinsvinäger samt gräddfil. Rör ihop och smaka av med ev. mer senap, socker, vinäger samt lag från sillen (som är rätt salt och sötsyrlig).
  5. VARIANT PÅ BRANTEVIKSSILL: Skala och hacka löken så fint du kan. Den kan också skivas tunt. Blanda med sillen i en bunke.
  6. Krossa kryddpepparn och svartpepparn grovt och tillsätt till sillen tillsammans med ett söndersmulat lagerblad, socker och ättika samt ca 0,5 dl vatten.
  7. Skölj citronen och skrubba den. Riv skalet av ca halva citronen och tillsätt det.
  8. Finhacka gräslök och vänd i den.
  9. Tillsätt och smaka av sillen med ca 0,5 deciliter av lagen.
  10. VITLÖKSSILL MED CHILI: Skala och pressa vitlöken samt blanda med sillen, gräddfil, majonnäs samt sambal oelek. Smaka av med ev. någon msk lag.
  11. SERVERING: Lägg upp sillarna i lagom skålar för servering. Hit kan du förbereda och ha i kylen några dagar. Överbliven sill håller sig i kylen men bör ätas inom några dagar.
E-mail
Medel: 4.1 (67 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-20