5-min snabbsill i tre smaker

5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.

Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen. Köp totalt två förpackningar 5-min sill á 420 gram som du delar på tre delar vilka smaksätts olika.

8 portioner 5-min snabbsill i tre smaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 840 gram 5-min sill
  • SENAPSSILL: 280 gram 5-min sill
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 äggula (valfritt)
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 msk hackad dill
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matoyghurt (eller blanda)
  • VARIANT PÅ BRANTEVIKSSILL: 280 gram 5-min sill
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 gul lök
  • 1 tsk kryddpeppar, grovt nykrossad eller nymalen
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovt nykrossad eller nymalen
  • 1 lagerblad
  • 1 msk socker
  • 1 tsk ättika
  • 1 tsk skal av riven citron (valfritt)
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • VITLÖKSSILL MED CHILI: 280 gram 5-min sill
  • 3 msk gräddfil, creme fraiche eller matoyghurt (eller blanda)
  • 2 msk majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek chili

Tillagning

  1. Öppna förpackningarna av 5-minutersillen och häll av lagen i en bunke bredvid. Den använder du sedan att smaka av sillen med då den smakar rätt salt och sötsyrligt.
  2. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar som är lagom stora för gäster att plocka.
  3. Fördela sillbitarna i tre skålar eller bunkar som sedan smaksätts till de olika sillarna. Det innebär runt 280 gram i varje bunke.
  4. SENAPSSILL: Hacka dill och tillsätt den i en av skålarna med sillbitar. Blanda i senap, ev. äggula, dijonsenap, socker, vitvinsvinäger samt gräddfil. Rör ihop och smaka av med ev. mer senap, socker, vinäger samt lag från sillen (som är rätt salt och sötsyrlig).
  5. VARIANT PÅ BRANTEVIKSSILL: Skala och hacka löken så fint du kan. Den kan också skivas tunt. Blanda med sillen i en bunke.
  6. Krossa kryddpepparn och svartpepparn grovt och tillsätt till sillen tillsammans med ett söndersmulat lagerblad, socker och ättika samt ca 0,5 dl vatten.
  7. Skölj citronen och skrubba den. Riv skalet av ca halva citronen och tillsätt det.
  8. Finhacka gräslök och vänd i den.
  9. Tillsätt och smaka av sillen med ca 0,5 deciliter av lagen.
  10. VITLÖKSSILL MED CHILI: Skala och pressa vitlöken samt blanda med sillen, gräddfil, majonnäs samt sambal oelek. Smaka av med ev. någon msk lag.
  11. SERVERING: Lägg upp sillarna i lagom skålar för servering. Överbliven sill håller sig i kylen men bör ätas inom några dagar.
E-mail
Medel: 4.5 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer