Inlagd sill eller strömming

Grundrecept på gravad och sedan inlagd färsk sill eller strömming. Använd färsk eller fryst tinad sill eller strömmingsfilé. De inlagda filéerna kan sedan serveras naturella med ex. lite skivad lök, morot och lagerblad eller smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.

Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart). 1,2 kg rensad sill motsvarar runt 2 kg orensad hel sill. Sill och strömming är samma art. Grovt förenklat kan man säga att de skiljer sig i storlek samt ursprung. Strömming är ofta är något mindre fet och fiskas norr om kalmarsund och sill något fetare i söder. 

Viktigt vad gäller hållbarhet på inlagd sill och strömming: Clostridium botulinum är en baktiere som kan finnas på rå fisk och därefter bilda gift genom sporer. Sporerna tål att kokas samt kan bilda giftet utan syre men inte i salt, söt och sur miljö. Därför måste sillen saltas och sedan läggas i tillräckligt (under 4,5 ph) ättika, socker och salt. Följer du att frysa färsk sill eller strömming, insaltning samt sedan inläggning i ättika samt steriliserar burkar samt lock så är det ingern fara. Då håller oöppnad inlagd sill i klar lag (alltså ej med majonnäs och liknande) flera månader mörkt och svalt.

Alternativ till nedan recept är att lägga in färdig urvattnad inläggningssill eller fem-minuters sill för inläggning (ex. från Abba) behöver du inte oroa dig alls för botulism men följ ändå recept med salt, ättika och socker (minska ej på mängderna ättika exempelvis).

Ett alternativ till att grava/salt sillen nedan är att först frysa färska fiskfiléer utan skinn i tre dygn, tina den sedan lägga in i 12 timmar i salt ättikslag - till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt; efter det två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag av en del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten. Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen. Du kan också hoppa över saltningen (gravningen) i detta recept och använda färdig "salt inläggningssill". Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.

8 portioner inlagd sill eller strömming

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 3 dagar

Ingredienser

  • 1,2 kg rensade medelstora färska sillfiléer utan fenor
  • 3 msk salt
  • 3 msk socker
  • 1 tsk stött vitpeppar
  • 3 dl hackad dill (valfritt)
  • 0,5 dl matolja
  • 3 msk ättika 12 %
  • Nästa lag: 6% ättikslag: 5 dl vatten
  • 5 dl ättiksprit 12 %
  • Senapssill: 3 dl gräddfil
  • 1 dl senap av valfri sort
  • Vitlökssill: 3 dl crème fraiche
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • Löksill: 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 rödlök

Tillagning

  1. Frys sillen eller strömmingen över natten om den inte redan varit fryst och sedan tinats.
  2. Klipp bort fenorna från sillen. Du behöver inte flå den ännu.
  3. Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
  4. Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
  5. Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press. Låt sillen gravas i två dygn.
  6. Ta upp och skölj samt flå gärna sillen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera.
  7. Blanda ättikslagen och häll över sillen. Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen.
  8. Nu kan sillen smaksättas som du vill i de såser du önskar - se några förslag ovan. Speciellt god till citron och vitlökssill, senapssill, vitlökssill, currysill, tomatsill med flera. Alternativ kan du lägga in den i klassisk söt ättikslag sk 1-2-3 lag (en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten) till ex. glasmästarsill eller löksill.
  9. Senapssill: Skär sillen i bitar och blanda i en bunke med gräddfil och god senap. Lägg upp i en glasburk med lock och låt stå ett dygn innan servering.
  10. Vitlökssill: Skär sillen i bitar och blanda i en bunke med créme fraiche och pressad vitlök. Lägg upp i en glasburk med lock och låt stå ett dygn innan servering.
  11. Löksill: Blanda 1-2-3 lagen i en kastrull och koka upp tills sockret löst sig. Låt svalna helt.
  12. Skär sill i bitar och skala samt hacka löken. Varva sill och lök i en glasburk och häll över lagen. Låt stå minst ett dygn svalt innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer