Lammspett

Lammspett marinerade i chutney med örtsås. Servera lammspetten med ljummen sallad på rostad potatis och paprika. Självklart kan du servera lammspetten med andra tillbehör.
Till lammspett kan du använda bitar av lammstek (marineras så att de blir möra), lammfilé (blir mycket goda och möra spett även utan lång marinering) eller grytbitar eller bog (marineras länge).
Räkna ca 150 gram lammkött per portion. Köper du lammstek utan ben så köp en stek på 700-800 gram som du putsar bort ev. hinnor osv på.
Istället för örtsås kan du blanda smulad fetaost med matyoughurt och ha som sås.

6 portioner lammspett

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg lammstek med ben
  • 5 msk mango chutney, stark
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Örtsås: 1 burk crème fraiche med örter eller naturell blandad med hackad basilika, persilja samt gräslök
  • Tillbehör: 3 paprikor, en röd och en gul
  • 18 delikatesspotatisar, alt små färskpotatisar
  • 1 gul lök
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Bena ur lammstek och putsa bort de största hinnorna.
  2. Skär i lammköttet i kuber lagom stora att trä på spett ca 2x2 cm.
  3. Lägg i en påse eller skål och tillsätt mango chutneyn. Arbeta in marinaden i köttet.
  4. Lägg lammköttet att marinera 1-3 timmar i kylen eller över natten (eller längre).
  5. Trä lammbitarna på spett (gärna blötlagda träspett).
  6. Salta och peppra lammspetten.
  7. Grilla spetten 5-10 minuter på varje sida eller lägg i långpanna och stek i ugn på 200 grader i cirka 30 minuter.
  8. Tillbehör: Sätt ugn på 200 grader.
  9. Skölj och kärna ur paprika.
  10. Skrubba potatis.
  11. Skala lök.
  12. Skär paprika i grova bitar, potatis och lök i klyftor.
  13. Blanda i en ugnsform med olivolja, salt och vitpeppar. Rosta/stek i cirka 45 minuter. Utnyttja ev. ugnsvärmen till både tillbehör och lammspett.
  14. Servera lammspetten med rostad paprika och potatis samt örtsåsen.
  15. Örtsås: creme fraiche smaksatt med örter eller hacka örter själv och blanda med creme fraiche. Pressad vitlök kan man också ha i.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer