Pannacotta med passionsfrukt

Den söta gräddiga hemlagade pannacottan passar utmärkt med sötsyrlig passionsfrukt. Hemgjord pannacotta är en enkel och perfekt dessert att förbereda innan.

Vintips till pannacotta med passionsfrukt är ett sött dessertvin ex. Vin santo, tyskt beerenauslese, franskt sött typ Château d'Yquem, eller billigare Amfora Muscat.

Ska du ha pannacotta till buffe så kan du göra en större sats men fylla mindre portionsformar ex. grappaglas, snapsglas, espressokoppar osv. Fördela lite passionsfrukt i varje.

5 portioner pannacotta med passionsfrukt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 gelatinblad eller 1,5 tsk gelatinpulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, valfri sort
  • 6 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker eller en halv vaniljstång
  • 5 passionsfrukter
  • 5 formar eller glas på minst 1 dl

Tillagning

  1. Ställ fram fem formar, glas eller koppar att göra pannacottan i. De ska rymma minst 1 dl var.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål i 5 minuter. Använder du gelatinpulver till pannacottan så rör du ut det i en kopp med 1,5 msk vatten och låter svälla i 5 minuter.
  3. Koka under tiden upp grädde och mjölk med socker samt vaniljsocker under omrörning i en stor kastrull - akta så det inte kokar över eller bränns. Ta av från värmen. Använder du vaniljstång så delar du den på längden och skrapar ur fröna ner i mjölken. Tillsätt även stjälkarna som ger smak. Ta upp dem innan du blandar i gelatinet.
  4. Tag upp gelatinbladen från vattnet och vispa i dem i gräddblandningen tills de löst sig (eller vispa i koppen med det blötlagda gelatinpulvret - ta alltihop även vattnet).
  5. Fördela pannacotta-blandningen i formarna.
  6. Ställ att svalna i rumstemperatur och sedan i kylen minst 2 timmar så att de stelnar (har du bråttom kan du ställa dem någon halvtimme i frysen). Pannacottan ska bli fast men krämig - med för mycket gelatin blir pannacottan som gummi och det är inte så gott.
  7. Servera pannacottan med passionsfrukt. Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet. Fördela på pannacottorna och servera. Om du vill kan du spara en halva passionsfrukt till varje portion och servera bredvid.
  8. Du kan också stjälpa upp pannacottan ur formarna om du önskar och servera med passionsfrukten urgröpt eller halverad på tallrik.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer