Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör

En urbenad lammstek på lite över 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,3 kg räcker till 6 portioner. Med ben kan du räkna ca 1,8 kg för 6 portioner.

Laga gärna en hel stor stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currygryta och servera med ris.

Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

Gott till är vitlökssmör samt tomathalvor. Ett enkelt tillbehör är att köra tomathalvor mjuka några minuter i mikron med olivolja, torkad dragon, salt och peppar.
 

6 portioner lammstek med klyftpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,3 kg lammstek utan ben
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nykrossad svartpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan eller några krm torkad timjan
  • 1 kvist rosmarin eller några krm torkad rosmarin
  • 1 pressad citron eller vinäger
  • 12 fasta potatisar
  • 4 msk matolja
  • 200 gram vitlökssmör

Tillagning

  1. Putsa bort synliga hinnor från stekens utsida. Gnid in steken i olivolja, salt, svartpeppar, vitlök, timjan och/eller rosmarin samt citron eller vinäger. Låt marinera någon timme - helst över natten.
  2. Välj en långpanna och följ anvisningarna: Sätt ugnen på 175 grader. Bryn steken runt om för smakens skull (gärna i smör). Salta och peppra ytterligare. Sätt steken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.
  3. En stektermometer visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken.
  4. Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.
  5. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen. Låt alltid steken vila minst 20 minuter innan du skär upp den.
  6. Tillsätt 10 borstade, klyftade fasta potatisar i samma form runt steken. Vänd i 4 msk rapsolja, salt och peppar. Potatisarna tar ungefär 30 minuter varför det är lagom att tillsätta dem då steken varit inne 50 minuter. Du kan också göra klyftpotatisen i en egen ugnspanna eller ugnsform och ställa över lammsteken i ugnen.
  7. Skär upp steken.
  8. Lägg skivorna på potatisen i en ugnsform eller ugnsplåt.
  9. Klicka över vitlökssmör och ställ under grill tills smöret precis börjat smälta.
  10. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer