Tonfisksås

Min variant på Tonnato-sås. En tonfisksås med majonnäs, vitlök och sardeller. En kall sås eller dressing. Jag har gillar en lite krämig variant på Tonnato-sås med majonnäs. Sardellerna ger smaken tillsammans med tonfisk. Du kan smaksätta med så mycket sardeller du önskar. 

Tonnatosåsen passar till Vitello Tonnato (kallskuret kött), kycklingfile, grillat, rostbiff, till sallad med skinka och kokt ägg, sallad Nicoise, tomatsallad, grillade grönsaker, kall sås till buffe med mera.

Istället för viit vin kan du ta lite vatten och vitvinsvinäger. Köp MSC-märkt tonfisk.

4 portioner tonfisksås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk 200 g tonfisk i olja eller vatten, avrunnen
  • 1 msk kapris
  • 10 sardellfiléer i olja eller enligt tycke
  • 1/2 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl majonnäs

Tillagning

  1. Låt tonfisken rinna av i ett durkslag.
  2. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Eller rör ihop för hand. Stavmixer går också bra.
  3. Smaka av tonfisksåsen med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer