Matjessallad

Introduktion och tips hur du lagar matjessalladen

En god sallad eller röra med matjessill med purjolök, dill, paprika samt rödlök i matyoghurt, gräddfil och crème fraiche.

Serveringsförslag

  • Passar till sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar eller buffé.
  • Också god som sommarlunch med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis till. Knäckebröd med smör och ost samt en kall lageröl och en nubbe passar till.

Val av matjes

Du kan köpa valfri matjessill. Abba har burkar med matjessill på 200 gram i lag som innehåller 125 gram matjessill utan lag. Ica har också en glasburk med 300 g matjessill. Det finns dessutom glasburkar med 400 g matjessill.

Matjessallad på tallrik med garnering
Matjessallad på tallrik med garnering. God till midsommar, påsk, julbord, buffé eller sommarlunch med kokt potatis till. Och kanske en kall lageröl och en nubbe.

6 portioner matjessallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 burkar matjessill à 200 gram styck totalt 400 gram, 250 gram matjesfiléer utan lag
  • 4 msk hackad dill
  • 0,25 purjolök, ca 40 gram
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl grekisk eller turkisk matyoghurt
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk strösocker
  • 3 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Strimla matjessillen i bitar. Lägg i en skål.
  2. Rensa och hacka dill. Tillsätt till skålen.
  3. Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till skålen.
  4. Skölj och tärna paprika. Tillsätt till skålen.
  5. Skala och hacka rödlöken. Tillsätt till skålen.
  6. Tillsätt matyoghurt, crème fraiche, gräddfil, strösocker och svartpeppar. Rör om.
  7. Låt gärna stå kallt någon till några timmar innan servering.
  8. Garnera gärna matjessalladen med lite hackad paprika, purjolök och rödlök vid servering.
  9. Servera matjessalladen till sillbordet eller till kokt potatis.
E-mail
Medel: 4.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25