Vaniljmoussetårta med bär

Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Perfekt till dessert ex. på buffebord, midsommar, kräftskiva och påsk.
Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Ex. skivade jordgubbar, färska hallon, vinbär eller blåbär.
Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.

12 portioner vaniljmoussetårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 pkt digestivekex cirka 400 gram
  • 200 gram smör
  • 2 pkt vaniljvisp
  • 2 pkt färskost naturell, cirka 200 gram
  • 6 st gelatinblad
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 liter bär som jordgubbar, hallon eller blåbär (alternativt rårörda bär eller fruktsallad enligt ovan)
  • 12 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Krossa kexen och tärna smöret och blanda till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
  2. Klä en rund form cirka 25 cm i diameter med smuldegen. Du kan också göra portionsformar. Lägg då lite kex i botten på varje.
  3. Vispa vaniljvispen med färskosten.
  4. Lös upp gelatinbladen och sockret i vatten i en kastrull. Rör och värm tills gelatinbladet smält. Ställ åt sidan att svalna något.
  5. Tillsätt vattnet med de smälta gelatinbladen och sockret under omrörning till vaniljvispen.
  6. Häll vaniljmoussen i formen eller formarna.
  7. Ställ vaniljmoussetårtan svalt i någon timme tills moussen stelnat. Vaniljmoussetårtan håller sig flera dagar övertäckt. Blir också god fryst.
  8. Servera vaniljmoussetårtan med färska bär på eller bredvid, rårörda bär eller fruktsallad bredvid.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer