Påsktårta med hjortronlikör

Påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortonlikör toppat med riven choklad.
Du kan byta ut hjortronlikör mot en tsk kaffepulver för kaffesmak, amaretto samt skållad hackad mandel (mandelsmak) eller någon annan likör efter smak. Du kan också ha smörkrämen naturell med bara vaniljsmak av vaniljsockret.

En påsktårta, ca 10 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 100 g mörk choklad
  • 50 vit choklad
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk hjortronlikör

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 grader.
  2. Skär mandelmassa i tärningar.
  3. Separera äggulor från vitorna.
  4. Vispa ihop mandelmassan med tre äggvitor till en smet (jo en vita blir över så den kan du spara till något annat eller slänga). Matberedare, elvisp eller för hand går bra.
  5. Bred ut mandelsmeten till två stora rundlar ca 24 cm diameter på bakplåtspapper. Rita gärna ut rundlarna innan du brer ut smeten.
  6. Baka mandelbottnarna i ca fem minuter tills mandelmassan fått färg.
  7. Ta ut och låt svalna. Lossa sedan bottnarna från bakplåtspappret med en stekspade.
  8. Fyllningen: Rör under rumsvarmt smör med florsocker till en jämn kräm. Du kan mikra smöret lite om det kommer direkt från kylen - det får dock ej smälta.
  9. Rör ner en äggula i taget i smöret. Rör ner likör eller annan smaksättning.
  10. Riv chokladen grovt på en tallrik.
  11. Dags att lägga ihop tårtan: lägg en botten på ett serveringsfat eller bricka. Ev. med pappret under - klipp eller skär då runt kanten.
  12. Bred på hälften av smörkrämen.
  13. Strö över hälften av chokladen.
  14. Lägg på nästa mandelbotten och bred över sista smörkrämen samt garnera med resten av chokladen.
  15. Förvara påsktårtan övertäckt i kylen om den inte ska serveras direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer