AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Tomatsallad med lök

Tomatsallad med lök Tomatsallad med lök. Goda tomater, gul lök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger blir en god och enkel tomatsallad.
Ju bättre kvalitet på du har desto godare blir tomatsalladen (priset går också upp en del såklart).
Ex. mogna smakrika tomater, fin olivolja, vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar blir godast.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)
4 port tomatsallad

Ingredienser:

  • 3-400 g smakrika tomater som kvisttomater, cocktailtomater, bifftomater osv
  • 0,5 gul lök eller rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk rödvins- eller vitvinsvinäger
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning:

  1. Skala och hacka löken. Lägg den i en bunke och salta på den och tryck in saltet (då mjuknar löken lite vilket är gott).
  2. Skölj tomater och skiva dem grovt. Tillsätt till löken.
  3. Tillsätt olivolja, vinäger samt svartpeppar. Smaka av.
  4. Rör tomatsalladen om och servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Tomatsallad med lök:

Vitlöks- och sardellsmör
Vitlöks- och sardellsmör. Gott aromsmör med smak av vitlök, sälta av sardeller samt citron och worchestersås.
Passar till grillat kött, kyckling, fisk eller grönsaker.
Klyftpotatis i ugn
Klyftpotatis i ugn. Rostade potatisklyftor i olivolja, salt och svartpeppar. Gott till det mesta som tillbehör ex. grillat.
Välj gärna en potatis som är fast. Färskpotatis eller delikatesspotatis går också bra att göra klyftpotatis på.
Melonsalsa
Melonsalsa eller salsa med melon kan man göra av alla sorters melon. I tärningar blir de en god salsa med olivolja, chili och paprika.
Mango och avocado passar också bra i melonsalsan.
Servera melonsalsan som tillbehör eller en slags sås till ex. grillat eller stekt kycklingfilé med klyftpotatis.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Rödlöksmarmelad
Rödlöksmarmelad. Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad.
Rödlöksmarmelad är gott som tillbehör till grillad kött, kyckling, grönsaker, vilt, till buffé mm. Billigt, enkelt, gott och nyttigt.
Fyllda paprikor med ris
Fyllda paprikor med ris. Risfyllda paprikor bakade i ugnen med mozzarellaost är gott som tillbehör till det mesta istället för vanligt ris. Kan förbereda i god tid och sedan värmas till servering.
Smidigt att laga om du har kallt ris över och vill använda till något gott.
Falafel
Falafel är friterade bullar av mosade kikärter smaksatta med bla vitlök, spiskummin och sesampasta.
Falafel blir godast och billigast om du kokar egna kikärter. Lägg ett paket kikärtor i blöt kvällen innan och koka sedan mjuka i en timme. Häll av. Spara ex. de överblivna kikärtorna i frysen eller använd till hummus, sallad eller som tillbehör.
Falafel kan serveras till buffe, vegetariskt alternativ eller i pitabröd.
Fyll först pitabröden med ca 3 st falafel, sedan skivad tomat, strimlad isbergssallad, yughurtsås med vitlök och ev. sesampasta (tahini), tunt skivad rödlök, hackad bladpersilja, saltgurka och några stänk tabasco eller het chilisås.
Receptet på falafel kan dubbleras. Falafelsmet eller friterade falafelbullar kan frysas in.
Om du friterar falafel (de går också att steka i en stekpanna) så ha alltid ett lock eller något att täcka över grytan med olja med om den skulle börja brinna. Släck ej med vatten utan täck över och kväv elden.
Falafel kan också formas till biffar eller bullar och stekas i olivolja i panna eller i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa.
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.
God soppa att göra på överbliven pumpa från Halloween men godast blir pumpasoppa på sk Butternutchpumpa.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Spettekaka hemgjord i ugnen
Spettekaka. Hemgjord i ugnen. Här är en fuskbakt spettekaka i vanlig ugn (utan spett). Spettekaka är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Spettekaka bakas av massor med ägg, potatismjöl och socker.
Traditionellt så ringlas spettekakssmet mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).
Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.
Traditonell spettekaka bakad över eld är såklart dyrare än vanlig köpt spettekaka. Den är också mörkare i färgen och har lite rökigare fylligare smak. Spettekaka dekoreras med sockerkristyr. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.
Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk). Skär du spettekaka med kniv så smular den bara sönder - bäst är att \\\\\\\"såga\\\\\\\" upp den med ett bågfilsblad eller i värsta fall en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.
Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg.
Ankbröst med portvin- och körsbärssås
Ankbröst med portvins- och körsbärssås. Stekta ankbröst i en sås smaksatt med portvin och körsbär serverat med lite grönt och potatisstomp - grovt mosad potatis.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Gott vin till är ex. ett fylligt Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Marockanska kycklingspett
Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.
Pizzadeg pizza med bakpulver
Pizzadeg till pizza med bakpulver. Pizzadeg utan jäst som går snabbt att göra. Pizzarecept till en långpanna.
Gratinerad kycklingfile med paprika
Gratinerad kycklingfilé med paprika, ost och grädde. Fylld med röd pesto. Gott med pasta som tagliatelle eller råris. Lätt att laga till många i en långpanna om du dubblerar receptet.

Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Potatisgratäng med vitlök
Potatisgratäng med vitlök, mjölk och grädde. God som tillbehör till det mesta. Sås och potatis i ett.
Potatisgratäng kan förberedas innan och värmas till servering.
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber. En marängtårta med vispad grädde, kokta rabarber med socker samt färska jordgubbar som passar till fest, buffé eller dessert.
Couscous med cashew och russin
Couscous med cashewnötter, russin och harissa (chili) är gott som tillbehör. Enkelt att laga till många. Receptet kan dock halveras för 4-5 portioner (eller dubblerad för stor fest).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pasta med kyckling, spenat och grädde
Pasta med kyckling, spenat och grädde smaksatt med svamp samt toppad med riven parmesan. En god pasta som gillas av alla.
Du kan också laga pastan med färsk pasta (koka den enligt paketet).
Du kan utesluta kycklingen eller ersätta den med quornbitar om du vill ha en vegetarisk pasta. Vidare kan du ta sojagrädde eller Oatlys Imat istället för vanlig grädde.
Skarpsås
Skarpsås. En kall sås med majonnäs, hackat ägg, dill och vispad grädde. Gott till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.
Sallad på fetaost, paprika och oliver
Sallad med fetaost, paprika och oliver är en sidosallad som passar som tillbehör, till buffé eller tapas. En god kombination av sött och salt.
Köp gärna ekologisk obesprutad paprika - skölj den annars noga. Jag rekommenderar fina Kalamata oliver eller liknande med eller utan kärnor.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Kycklingmacka
Kycklingmacka. En macka med röra på grillad kyckling, majonnäs, soltorkad tomat och färskost toppad med skivad tomat samt svartpeppar. Gott och enkelt.
Du kan också ha i några blad ruccola eller annan sallad. Vidare är skivad rödlök gott på också. Strimlad selleri, majs, 0,5 pressad vitlök, hackad bladpersilja och finhackad röd paprika är också gott i kycklingröran.
Gör du inte fyra mackor så håller sig kycklingröran i kylen några dagar.
Yoghurtsås med vitlök
Yoghurtsås med vitlök. En snabb, god, enkel och nyttig sås att laga som passar till grillat, buffé, sallad eller paj.

Hallonpaj, paj med hallon
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Potatissallad med kapris
Potatissallad med kapris, färska örter, olivolja, gröna sojabönor, cocktailtomater och vit balsamvinäger. Med färskpotatis eller delikatesspotatis. Du kan variera ingredienser efter tillgång och tycke.
Gott att ha i är ex. skivad gurka, rädisor, andra bönor som gröna bönor eller sockerärtor, gröna ärtor, svarta bönor, majs, ruccola och babyspenat.
Iställer för hel stor kapris kan du ha i små kapris men godast är de stora tycker jag.
Potatissalladen kan också serveras på egen hand - speciellt om du tillsätter ex. tärnad grillad kyckling, skinka eller fetaost.
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Mandelpotatismos
Mandelpotatismos. Mos på mandelpotatis får en god fyllig lätt sötaktig smak och fin gul färg.
Mandelpotatismos passar som ett lite finare tillbehör till det mesta som fisk, vilt, kött, grytor mm.
Mandelpotatis är rätt mjölig och om du vill kan du ersätta mandelpotatisen med annan mjölig god sort.
Ett tips är att inte mixa potatismoset så hårt. Använd ej stavmixer, hushållsmixer eller liknande. Då blir moset klistrigt och det är inte så gott.
Mosa istället försiktigt, gärna för hand, ex. med potatisstöt eller försiktigt med elvisp.
Smidigt är att pressa den kokta mandelpotatisen genom en potatispress innan den rörs ihop för hand med smör osv.
Mandelpotatismos kan smaksättas med ex. någon dl smörstekta trattkantareller; någon dl riven god lagrad ost ex. parmesan eller västerbottensost; 0,5 dl hackade örter som persilja, gräslök, basilika eller dragon; pressad vitlök (eller låt en eller flera klyftor vitlök koka med potatisen).
Smöret kan ersättas med ex. 0,5 dl olivolja och 2 msk smör.
Grädden kan ersätta med bara mjölk.
Moset kan förberedas något innan och läggas i en gratängform - gratinera sedan med riven ost och lite grädde och värm upp innan servering (som på bilden).
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Hemlagad senap av senapspulver
Hemlagad senap av senapspulver. En god stark hemgjord senap till jul och svensk husmanskost.
Pizzasallad
Pizzasallad med strimlad vitkål. Hemgjord klassisk pizzasallad. En vitkålssallad som är billig och god till pizza men också som sallad på ett buffébord.
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.
Röd pesto med soltorkade tomater
Röd pesto med soltorkade tomater. En god pesto med fyllig sälta och smak av soltorkade tomater som passar lite lösare som sås till grillat mm eller lite tjockare som pålägg, röra till bröd, crostinis mm. Röd pesto funkar ocskå till pasta och som variation till grön pesto.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook