Mozartkulor, Nougat och marsipankulor

Mozartkulor. Godiskulor med nougat i mitten med mandelmassa eller marsipan som doppats i choklad. Goda och enkla att göra.
Mozartkulor passar till julgodis, kalas, till kaffet eller som present.
Du kan skippa att göra marsipan av mandelmassan och använda den som den är.
Välj ljus eller mörk choklad eller blanda hälften av varje beroende på vad du gillar. Ska kulorna ätas av barn är ljus choklad kanske bäst medan vuxna ofta gillar lite mörkare choklad.

32 Mozartkulor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 g nougat, gärna kylskåpskall
  • 200 g mandelmassa
  • 1,5 dl florsocker
  • Ca 1 msk vatten eller vit baksirap
  • 200 g ljus eller mörk blockchoklad eller blanda efter smak

Tillagning

  1. Dela chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält i mikron: mikra på full effekt någon minut i taget, ta ut och rör tills chokladen smält. Smält i vattenbad: Sjud vatten i en kastrull eller vid panna med höga kanter och sätt ner bunken i vattnet. Rör då och då tills chokladen smält.
  2. Gör marsipan: skär mandelmassan i små tärningar.
  3. Arbeta ihop med florsockret. Tillsätt lite vatten eller sirap (2 msk) så går det lättare. Du kan också använda mandelmassan som den är utan att göra marsipan av den.
  4. Dela mandelmassan eller marsipanen i två högar. Kavla ut en del i taget mellan plastfolie.
  5. Ta bort plastfolien och skär ut 16 rutor (4x4).
  6. Lägg dem på hög och upprepa med den andra delen marsipan eller mandelmassa.
  7. Skär och dela nougaten i 32 lika små tärningar ca 1x1 cm stora.
  8. Rulla dem hastigt till kulor.
  9. Slå in nougatkulorna i marsipanen eller mandelmassan och forma till runda kulor.
  10. Förbered en bricka med bakplåtspapper.
  11. Ta en provsticka eller tandpetare och stick i kulorna, doppa dem i chokladen och lägg upp på bakplåtspappret.
  12. Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
  13. Förvara Mozartkulorna svalt och håll snyltare borta.
  14. Innan servering kan man pudra florsocker över.
  15. Ytterligare alternativ är att vända dem i krossade nötter, gärna pistache, kokos eller krokant innan chokladen stelnat helt.
E-mail
Medel: 4.9 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer