AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Laxpudding

Laxpudding Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Du kan använda skivad färsk, gravad eller rökt lax.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
5 port laxpudding

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 400 gram färsk, gravad eller rökt lax i skivor
  • 20 medelstora skivade kokta potatisar
  • 3 dl hackad dill
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • Salt och vitpeppar
  • 100 gram smör till skirat smör.
  • 1 citron till citronklyftor
  • Färsk dill att garnera med

Tillagning:

  1. Koka ev. potatis om du inte har kokt potatis klar. Låt den svalna och skiva den.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rensa och hacka dill.
  4. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Tillsätt ca 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  5. Smörj en ugnsform cirka 20x30 cm med smör.
  6. Lägg ett lager skivad potatis underst, varva sedan dill, lax och potatis samt ev. lite vitpeppar samt salt (du behöver något krm salt på varje varv om du använder färsk lax eller rökt lax som ej är salt i smaken). Fortsätt varva upp till kanten av formen. Avsluta med ett lager potatis överst.
  7. Häll över äggstanningen, som ska gå upp till men ej över översta lagret potatis.
  8. Grädda laxpuddingen i 45 - 55 minuter eller tills äggstanningen stelnat och potatisen fått fin färg.
  9. Ta ut laxpuddingen och låt den svalna något.
  10. Koka upp smör i en kastrull och servera skirat smör till laxpuddingen. Om du lägger upp bitar av laxpuddning så kan du hälla över några msk skirat smör.
  11. Skölj och klyfta citron och servera till laxpuddningen.
  12. Garnera ev. laxpuddingen med några kvistar färsk dill.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxpudding:

Grillad ugnsstekt kyckling med sås
Grillad eller ugnsstekt kyckling med sås. Du kan grilla eller steka en hel kyckling eller dela kycklingen i halvor eller bitar. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.
Här har jag halverat kycklingen och grillar halvorna i en panna. Stektiden till hel kyckling brukar man räkna 50-60 minuter per kilo kyckling. I detta recept med halvor så får man räkna kortare tid - ca 50 minuter per kilo att steka klart.
Grillad kyckling är gott med ex. kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi.
Till grillad kyckling med kokt potatis och gräddig sås är inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål gott.
Ugnstekt falukorv
Ugnstekt falukorv är en svensk klassiker. Servera med potatismos, senap, ketchup och bostongurka samt ev. skyn från pannan.
Lök, tomat och bostongurka behöver man inte ha, speciellt om det är till barn.
Falukorv Thermidor brukar jag kalla denna rätt. Ett skojigare namn på ugnstekt falukorv döpt efter klassikern Hummer Thermidor som är fylld gratinerad hummer.
Vorschmack lammfärsröra
Vorschmack som är en fyllig lammfärsröra. God varm eller kall till vickning, julbord, buffe, herrmiddag, sillbord mm; serveras dekorerad med gräddfil (smetana), rödbetor, saltgurka (eller i skålar bredvid). Vorschmack är god röra till bakad potatis. Hemligheten med smaken i Vorschmack är matjesill, ansovis, lök och vitlök. Lammfärsröran är en gammal militär favorit. Det sägs att marskalken Gustaf Mannerheims, skapade den på fälttåg i Asien och de bara hade lite lammkött, lök och sill.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lax, örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket
Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket. En mycket god lunch eller middag.
Öl eller vitt vin passar till.
En god och mycket enkel sås till är fetaostsås - mixa, blanda fetaost med grekisk yoghurt och vips så har du en god sås till denna rätt.
Du kan också grilla foliepaketet med rotfrukter med laxen. Ett tips är då att förkoka rotfrukterna mjuka i vatten ca 15 minuter först och sedan lägger alla ingredienser med laxen i foliepaketet och grillar i ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.
Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med gurksallad. Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.
Lax i sås med pressad potatis
Lax i sås med pressad potatis. Stekt lax som kokas färdig i en god sås med grädde, vitvinsvinäger och gräslök. Gott med pressad potatis. Tärnad gurka och tomat i lite vinäger, salt, peppar och olivolja är gott till också.
Istället för potatis kan du ha råris, pasta eller quinoa till.
Vill du inte pressa potatisen så blir det såklart gott med hel kokt potatis till laxen.
Servera gärna ett gott bröd till att doppa i såsen.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Stuvad potatis
Stuvad potatis. Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.
Tartiflette
Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.
Tartiflette serveras som en hel rätt. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögelosten Reblochon. Du kan också ta liknande ost såklart.
Det går bra att använda tärnat bacon också.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Råstekt potatis
Råstekt tärnad potatis. Stekt potatis är gott, billigt och enkelt. Välj en fast sort.
Du kan garnera potatisen med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Minibaguette med räksallad
Minibaguette med räksallad är ett fyllt bröd med räksallad på räkor, ingefära, majonnäs och chili. Goda picknickbröd eller på en sandwichbuffe. Självklart kan du fylla stora baguetter (som du delar) eller valfritt bröd - kanske hembakt.

Tomatsoppa med Oatly havregrädde
Tomatsoppa med Oatly havregrädde. En god krämig soppa på tomater med vegetabilisk grädde.
En gräddig soppa utan grädde men som smakar som soppa med grädde. Soppan passar såklart alla men speciellt bra för miljön och dig som inte tål soja, mjölkprotein eller laktos (OBS garnera då inte med riven parmesan som på bilden och förslag i receptet).
Servera gärna tomatsoppan med gott bröd och pålägg som tapenade. Tomatsoppan också god till förrätt. Gärna med nybakta grissinis och tapenade samt garnera tomatsoppan med några droppar pesto.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Oatly Imat heter havregrädden som inte får kallas grädde på paketet.
Hawai pizza
Hawai pizza. Pizza med skinka och ananas. Baka egen Hawaii pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta recept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Gräddkokt Savoykål
Gräddkokt Savoykål är gott som sås, grönsak och tillbehör till det mesta. Mycket smak och tillbehör för pengarna. Gott med stark senap till rotmos, fläsklägg, kassler, rökt kalkon, fårfiol, julmat, marinerad tofu, grillad halloumi, stekt eller kokt fisk med mera.
Om du önskar kan du också ha i kokta Belugalinser samt några droppar tryffelolja för ett lyxigare tillbehör.
Ta olivolja istället för smör och sojagrädde istället för vanlig grädde om du äter vegan.
Bondomelett
Bondomelett. En god omelett med skinka och grönsaker eller det du har till hands. En bondomelett kan lagas med lite allt möjligt - från början det som fanns på en bondgård dvs grönsaker, chark, örter och mejeri (ost).
Goda grönsaker till bondomelett är slantade sockerärter, kokta gröna bönor, strimlad paprika, tärnad zucchini, champinjoner, bondbönor, rödlök, skivad tomat, purjolök, morot, riven ost, kokt blomkål, kokt broccoli spenat osv
Vegetarisk bondomelett är blir god med något smakrikt (salt) istället för kött som hackad soltorkad tomat; kalamataoliver; fetaost mm.
Du fräser först ingredienserna i en panna och häller sen på äggen uppvispade med lite mjölk och salt att stelna - klart.
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv. En stor omgång hemgjord korv som blir ca 7 kg korv.
Du kan ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.
Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt. Ersätt hälften eller allt salt i korven med Nitritsalt, så förbättras både köttfärgen och hållbarheten. Fjälster av alla slag finns att köpa på postorder hos web-butiken Carnivor.se
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Cheesecake med botten av pepparkaka pepparkakscheesecake
Cheesecake med botten av pepparkaka istället för Digestivekex. Pepparkakscheesecake är som en vanlig cheesecake men botten är av smulade pepparkakor.
Här är två varianter - en bakad med ägg och en obakad kallrörd cheesecake med gelatinblad.
Vidare kan du smaksätta smeten till din pepparkakscheesecake ex. med smält vit choklad.
Snabbt fiberbröd bröd med fiber
Snabbt fiberbröd. Gott, nyttigt och snabbt bröd med fiber som bakas med bakpulver (så det behöver inte jäsa).
Detta snabba fiberbröd är godast dagsfärskt. Det går också bra att frysa och plocka fram efterhand.
Istället för morötter kan du ha råriven zucchini i. Vidare en msk kummin om du gillar det.
Wienerstänger glaserade syltkakor
Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor. Lättbakta och goda hembakta syltkakor.
Kakdegen till Wienerstänger bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt i mitten av kakdegen varefter kaklängden skärs i sneda kakor efter gräddningen samt glaseras med sockerglasyr när stängerna svalnat.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook