AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Laxpudding

Laxpudding Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Du kan använda skivad färsk, gravad eller rökt lax.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 12)
5 port laxpudding

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 400 gram färsk, gravad eller rökt lax i skivor
  • 20 medelstora skivade kokta potatisar
  • 3 dl hackad dill
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • Salt och vitpeppar
  • 100 gram smör till skirat smör.
  • 1 citron till citronklyftor
  • 1 dl färsk hackad dill att garnera med

Tillagning:

  1. Koka ev. potatis om du inte har kokt potatis klar. Låt den svalna och skiva den.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rensa och hacka dill.
  4. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Tillsätt ca 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  5. Smörj en ugnsform cirka 20x30 cm med smör.
  6. Lägg ett lager skivad potatis underst, varva sedan dill, lax och potatis samt ev. lite vitpeppar samt salt (du behöver något krm salt på varje varv om du använder färsk lax eller rökt lax som ej är salt i smaken). Fortsätt varva upp till kanten av formen. Avsluta med ett lager potatis överst.
  7. Häll över äggstanningen, som ska gå upp till men ej över översta lagret potatis.
  8. Grädda laxpuddingen i 45 - 55 minuter eller tills äggstanningen stelnat och potatisen fått fin färg.
  9. Ta ut laxpuddingen och låt den svalna något.
  10. Koka upp smör i en kastrull och servera skirat smör till laxpuddingen. Om du lägger upp bitar av laxpuddning så kan du hälla över några msk skirat smör.
  11. Skölj och klyfta citron och servera till laxpuddningen.
  12. Garnera ev. laxpuddingen med några kvistar färsk dill.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxpudding:

Chiligryta med viltkött
Chiligryta med viltkött. En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över. Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost. Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.
Tagine gryta med lamm
Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.
Lax med bulgursallad och morotstzatziki
Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fiskgryta
Fiskgryta. Grundrecept på fiskgryta med bland annat vit fisk, lax, räkor, musslor, grädde, fänkål, tomat och saffran. God med bröd samt rouille (majonnäs med saffran, vitlök och cayennepeppar) eller aioli (vitlöksmajonnäs).
Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk, marulk, kräftstjärtar samt andra grönsaker som morot, purjolök, vårlök, sparris, vitkål med mera.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.
Fiskgrytan är ännu godare dagen efter. Ett tips är att laga grunden utan fisk dagen innan. Vid servering så kokar du upp fiskgrytan med fisk och skaldjur.
Fiskspett
Fiskspett med lax, hälleflundra och/eller gös. Grilla eller stek fiskspetten. Här har jag rullat in fiskbitarna i bacon men det går att utesluta. Bacon ger dock god smak och håller ihop fisken så den inte trillar isär över grillen. Man kan också ta lufttorkad skinka.
Välj Msc-märkt fisk.
Goda tillbehör som passar till fiskspett är morötter, vårlök och delikatesspotatis i örtsås.
Du kan också ha bitar av bläckfisk, räkor och bitar av röd paprika samt rödlök att varva mellan fiskbitarna på fiskspettet.
Laxkotlett med gräslökssås
Laxkotlett med gräslökssås. Grillad eller stekt laxkotlett med en god vitvinssås smaksatt med Vermouth och gräslök.
Gott till laxkotlett är råris, kokt färskpotatis, pressad potatis, potatismos, basmatiris, quinoa osv.
Du kan också ha hackad dragon och persilja i såsen samt smaksätta med dijonsenap.
Vintips till laxkotletterna är ett fylligt vitt vin ex. Grûner Weltliner från Österrike; en ekfatslagrad Chardonnay; eller Semillon från Australien osv.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Aiolipotatis
Aiolipotatis. Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis blandat med aioli som är vitlöksmajonnäs. Sås och potatistillbehör i ett. En slags potatissallad som passar till grillat kött, kyckling, fisk, grönsaker osv.
Pytt i panna med kyckling
Pytt i panna med kyckling, kokt potatis, morötter, lök och soltorkad tomat. Kycklingpytt serverad med en äppelröra och grönsallad.
Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg.
Gott i pytten är också kokta bönor ex. svarta bönor, kokta linser, purjolök, majs, kokt blomkål, kokt broccoli, någon tsk hackad röd chili, något krm curry eller garam masala med mera.
Du kan byta ut potatis mot mer grönsaker (broccoli, blomkål, bönor) för en GI- eller LCHF-anpassad variant.
Här har jag valt att laga pytten på grillad kyckling. Det går också bra att själv steka eller grilla kyckling och sedan tärna kycklingköttet.
Gratinerat potatismos med gräslök
Gratinerat potatismos med gräslök, ost och grädde. Lätt att förbereda och gott till det mesta. Potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras med lite ost och grädde i ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Dinkelgröt
Dinkelgröt. God och nyttig gröt av dinkel som kan serveras med önskade tillbehör ex. kall mjölk, skivat äpple och sirap. Russin, solroskärnor, nötter, strimlade aprikoser är också gott i dinkelgröten. Färsk frukt, sylt, mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk är annat som passar till gröten.
Fetaostfyllda lammfärsjärpar
Fetaostfyllda lammfärsjärpar. Ett recept från Larsa Foods som importerar jättegod äkta fetaost. Servera med klyftpotatis, tomat- och avokadosallad samt tzatziki på ex. Larsas gräddyoghurt.
Du kan byta lammfärsen mot annan köttfärs också.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarré blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Såsen kan du laga med eller utan svamp och valfri gelé.
Kalvdans utan råmjölk
Kalvdans utan råmjölk. Kalvdans är en efterrätt som serveras med sylt eller bär.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka. En svensk klassiker med kokt potatis och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen och gurkan kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis, morötter och lök när det är dags.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Purjolöksgratäng gratäng med purjolök
Purjolöksgratäng. Gratäng med purjolök gratinerad med ostsås.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Toscaäpplen äpplen med toscasmet
Toscaäpplen. Äpplen med toscasmet är en klassiker och gammal favoritdessert. Ugnsbakade äppelhalvor med knäckig toscasmet. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Vintips till är ett sött vin från Sauternes.
Du kan också laga denna rätt med päron - toscapäron.
Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.
Janssons Frestelse
Janssons frestelse är en potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Janssons är klassiskt på julbord. Jansson frestelse passar också till vickning ex. med köttbullar och prinskorv.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook