AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Laxpudding

Laxpudding Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Du kan använda skivad färsk, gravad eller rökt lax.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
5 port laxpudding

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 400 gram färsk, gravad eller rökt lax i skivor
  • 20 medelstora skivade kokta potatisar
  • 3 dl hackad dill
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • Salt och vitpeppar
  • 100 gram smör till skirat smör.
  • 1 citron till citronklyftor
  • Färsk dill att garnera med

Tillagning:

  1. Koka ev. potatis om du inte har kokt potatis klar. Låt den svalna och skiva den.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rensa och hacka dill.
  4. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Tillsätt ca 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  5. Smörj en ugnsform cirka 20x30 cm med smör.
  6. Lägg ett lager skivad potatis underst, varva sedan dill, lax och potatis samt ev. lite vitpeppar samt salt (du behöver något krm salt på varje varv om du använder färsk lax eller rökt lax som ej är salt i smaken). Fortsätt varva upp till kanten av formen. Avsluta med ett lager potatis överst.
  7. Häll över äggstanningen, som ska gå upp till men ej över översta lagret potatis.
  8. Grädda laxpuddingen i 45 - 55 minuter eller tills äggstanningen stelnat och potatisen fått fin färg.
  9. Ta ut laxpuddingen och låt den svalna något.
  10. Koka upp smör i en kastrull och servera skirat smör till laxpuddingen. Om du lägger upp bitar av laxpuddning så kan du hälla över några msk skirat smör.
  11. Skölj och klyfta citron och servera till laxpuddningen.
  12. Garnera ev. laxpuddingen med några kvistar färsk dill.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxpudding:

Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon. Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfile, nötkött, kycklingfile, viltkött eller lax.
Lätt att göra, rätt billigt och framförallt supergott. Ugnsstek ca 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med olivolja, salt och vitpeppar i 45 minuter på 200 grader till.
Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till.
Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar till.
Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.
Välj gärna fläskkött från ekologisk gård. Fråga i köttdisken.
Enkel kycklingcurry gryta
Enkel kycklingcurry gryta med kycklingfilé i currysås. Servera med råris, basmatiris eller jasminris kokt med liter gurkmeja (som är nyttigt). Grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor passar till currygrytan.
Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.
Naan bröd, chapati, gurkraita samt mango chutney passar också till kycklingcurryn.
Istället för kyckling kan du ta quornbitar för en vegetarisk currygryta.
Vegetariska kåldolmar
Vegetariska kåldolmar med svampfyllning. Kåldolmar är gott med potatismos eller kokt potatis, sås som skysås eller gräddsås samt inlagd gurka, lingon och gärna någon kokt grönsak.
Grönsaker som passar till hemgjorda kåldolmar är kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Till kåldolmarna plockar man de yttre större kålbladen. Det inre av kålhuvudet kan strimlas och kokas i 20 minuter till i vattnet som du kokt kålhuvudet i. Kålen kan sedan användas med samma fyllning till kålpudding. Eller till stuvad vitkål, brunkål, kålsoppa eller frysa in till senare. Ett tips är att hacka upp kålen grovt, koka dem i kålvattnet i 20 minuter, häll av kålvattnet, lägg i en långpanna med lite smält smör, någon msk sirap samt några droppar soja och baka kålen i 30 minuter på 175 grader.
Vintervitkål tar lite längre tid att koka än sommarvitkål, höstvitkål samt spetskål.
Dubbla gärna detta recept och gör ca 35 kåldolmar att frysa in eller ge bort. Dock får du då koka två kålhuvuden men de är ju billiga.
Istället för svamp så kan du ta quornfärs eller sojafärs. Eller ersätta en del av svampen.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pastalåda med rökt lax
Pastalåda med rökt lax, dill och äggstanning serverat med skirat smör, citron och blandad sallad. En variant av laxpudding där den kokta potatisen är utbytt mot kokt pasta.
God resträtt att laga på överbliven rökt lax ex. från julbord, påsk eller midsommar.
Blir också gott med gravad lax.
Du kan ta valfri pasta som skruvar, penne, gnocchi, fjärilar osv.
Laxrullar med pepparrot
Laxrullar med pepparrot. Tunnbrödsrullar med lax och pepparrot är goda som tilltugg och snittar.
Marinad till fisk
Marinad till fisk. Fiskmarinad och grillolja till fisk som lax, vit fisk som gös samt fiskspett mm.
Om du gillar chili kan du ha i en finhackad chilifrukt ex. röd spansk peppar. Något grönt som finhackad persilja kan man också ha i marinaden. Andra goda örter i fiskmarinad är dill, färsk koriander, rosmarin, timjan mm.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Hemgjord gnocchi gnocchideg
Hemgjord gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Färsk hemgjord gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, lök samt svamp och tillsätt en skvätt grädde och svartpeppar.
Klassiskt är att slunga gnocchin i smält smör, lite hackad salvia, salt och svartpeppar.
Gnocchi passar också med någon msk pesto och olivolja som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi passar istället för pasta i recept på pastasallad.
Potatissoppa
Potatissoppa, kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott. Potatissoppa kan serveras kall eller varm.
Garnera ev. potatissoppan med lite finhackad färsk purjolök.
Syster Cecilias potatis sallad
Syster Cecilias potatis sallad. Recept på min systers jättegoda potatis sallad som passar perfekt till grillningen på midsommarafton och till köttbullarna på julafton!
En smal, god och lite nyttigare potatissallad med fransk senap, vinäger och god olivolja.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Lammfärsspett
Lammfärsspett. Goda och enkla lammfärsspett smaksatta med garam masala curry.
Servera lammspetten ex. med rostade rotfrukter med paprika, potatisklyftor, gurkraita och grönsallad.
Du kan byta ut lammfärsen mot annan färs som nötfärs eller viltfärs.
Pasta med portabellosvamp och spenat
Pasta med portabellosvamp och spenat i krämig sås. En vegetarisk svamppasta med supergod portabello som är en jättechampinjon med mycket smak och fast god konsistens. Här har jag fräst svampen i olivolja och vitlök och toppat en tallrik pasta i krämig sås med bladspenat.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Du kan ersätta portabellosvampen med mindre champinjoner också såklart.
Viltsås sås till vilt
Viltsås. En god och enkel sås till vilt med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och soja.
Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fiskpinnar av torsk
Fiskpinnar av torsk. Hemgjorda fiskpinnar. Panerade med ägg och ströbröd. Goda med kokt potatis, dillsås, citron och finriven morot.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Du kan använda färsk torsk i portionsbitar eller fryst torsk i block och skära ut stora bitar ur blocket (mindre bitar ramlar lätt sönder). Blir också gott med gös eller annan vit fast fisk.
Gubbröra på kavring
Gubbröra på kavring. En god förrätt. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Hemgjord gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker. En klar soppa med kycklingbuljong, kokt kyckling, potatis, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja.
God, billig och nyttig husmanskost.
Servera gärna ett gott bröd till.
God med klimp (sök recept här på receptfavoriter).
Ett tips är att köpa en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan. Spara filéerna till annan rätt.
Har du rått kycklingskrov eller skrov från grillad kyckling kan du koka kycklingbuljongen - basen - till soppan på det. Lägg isåfall till lite strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan.
Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.
Koka du egen buljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong.
Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer. Komplettera med lite potatis.
Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).
Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Ugnsbakad torsk med skaldjurssås
Ugnsbakad torskfilé med skaldjurssås med räkor, kokt potatis samt spenat.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Rätten kan också göras med annan fiskfilé som gös, plattfisk eller lax.
Griljering av skinka
Griljering av skinka med senap, ägg och ströbröd. Har skinkan svålen kvar kan du skära vackert diagonalt rutmönster i svålen. Andra föredrar att ta bort svålen helt.
Du kan såklart ta den senap du själv gillar. Alternativ till nedan är ex. 2 msk stark söt senap blandat med 2 msk dijonsenap.
Du kan garnera skinkan med några kryddnejlikor instuckna i skinkan.
Äppelpaj med smuldeg
Äppelpaj med smuldeg. En god hembakt äppelpaj med smuldeg.
Till äppelpaj med smuldeg brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook