AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Laxpudding

Laxpudding Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Du kan använda skivad färsk, gravad eller rökt lax.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
5 port laxpudding

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 400 gram färsk, gravad eller rökt lax i skivor
  • 20 medelstora skivade kokta potatisar
  • 3 dl hackad dill
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • Salt och vitpeppar
  • 100 gram smör till skirat smör.
  • 1 citron till citronklyftor
  • Färsk dill att garnera med

Tillagning:

  1. Koka ev. potatis om du inte har kokt potatis klar. Låt den svalna och skiva den.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rensa och hacka dill.
  4. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Tillsätt ca 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  5. Smörj en ugnsform cirka 20x30 cm med smör.
  6. Lägg ett lager skivad potatis underst, varva sedan dill, lax och potatis samt ev. lite vitpeppar samt salt (du behöver något krm salt på varje varv om du använder färsk lax eller rökt lax som ej är salt i smaken). Fortsätt varva upp till kanten av formen. Avsluta med ett lager potatis överst.
  7. Häll över äggstanningen, som ska gå upp till men ej över översta lagret potatis.
  8. Grädda laxpuddingen i 45 - 55 minuter eller tills äggstanningen stelnat och potatisen fått fin färg.
  9. Ta ut laxpuddingen och låt den svalna något.
  10. Koka upp smör i en kastrull och servera skirat smör till laxpuddingen. Om du lägger upp bitar av laxpuddning så kan du hälla över några msk skirat smör.
  11. Skölj och klyfta citron och servera till laxpuddningen.
  12. Garnera ev. laxpuddingen med några kvistar färsk dill.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxpudding:

Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin
Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Vegetarisk Stroganoff
Vegetarisk Stroganoff. En Stroganoff utan korv. Sojaprotein eller quorn blir gott till vegetarisk Stroganoff. Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till. Lägg gärna till strimlad paprika, svamp och kokta bönor.
Grillspett med fläskfilé
Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner.
Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.
Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.
Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.
Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.
Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.
Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lax teriyaki
Lax teriyakisås. Teriyakisås är mycket god med lax.
Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja, socker och risvin.
Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.
Servera med med asiatiskt klibbigt ris samt gärna tillbehör som grönsaker, förslagsvis tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.
Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Fiskgryta med saffran
Fiskgryta med saffran, fänkål och grädde. Här med torsk, lax, räkor, musslor samt delikatesspotatis, blomkål och broccoli.
Vintips till är ett torrt vitt vin ex. Chardonnay.
Innehållet i fiskgrytan kan varieras och du kan välja annan fisk ex. plattfisk; andra grönsaker ex. morot, purjolök, salladslök, rotselleri; smaka upp med rivet apelsinskal; tillsätta stjärnanis; använda riktig fiskbuljong; ersätta krossade tomater med skalade och tärnade färska tomater; ta i någon dl vitt vin istället för vinäger.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Linser med curry, blomkål och potatis
Linser med curry, blomkål och potatis. Potatis och curry passar faktiskt mycket bra ihop speciellt med blomkål i denna indiska linsgryta.
Späs linserna med vätska blir de billig gryta och soppa som räcker till många. Passar som vegetarisk rätt eller tillbehör till det mesta från korv, kyckling, fisk, fläsk och på bufféer. Prova med skivad kryddstark korv. Lägg lite energi på att baka ett rustikt bondbröd så blir middagen fullkomlig.
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling. En god, nyttig och enkel potatissallad med äpple, lök och matyoghurt.
Riven pepparrot, klyftade tomater, rostad lök, pickles som inlagd lök, samt kapris är gott till.
Välj en fast sort potatis.
Rotfruktsgratäng
Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.
Du kan välja andra rotfrukter eller ex. byta ut persiljerot mot palsternacka.
Rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta ex. kött, kyckling eller fisk.
Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Rotfruktsgratängen kan du laga och kyla eller frysa. På bilden är gratängen upplagd på serveringsfat och värmd efter att varit kyld.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Tempura med grönsaker
Tempura med grönsaker. Knapriga och goda bitar av grönsaker som friterats med japansk frityrsmet. Vegetarisk eller vegan tempura.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Frästa quornbitar med purjogratäng
Frästa quornbitar med purjogratäng, potatismos, morotssallad samt snabbinlagd gurka. En god vegetarisk middag, buffé eller fest.
Quornbitarna får god smak av vitlök, färsk ingefära, chili och lök.
Jo det är många moment i denna rätt men du behöver ej laga alla tillbehör om du ej har tid men de går dock snabbare att laga än man tror. Rester håller sig i kylen och smakar tom bättre dagen efter. Eventuellt kan du dubbla receptet och göra lunchpaket.
Lagar du alla tillbehör och lägger upp på fat så får du en fin vegetarisk buffé. Lägg då till något gott bröd.
Avokado, mango och tomatsalsa
Avokado, mango och tomatsalsa passar till kyckling, fisk eller fläsk. Fluffiga majs- och paprikapannkakor, yoghurt och salsa är också en god kombination (och vegetarisk).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Porterstek
Porterstek. En klassisk grytstek med franskyska, innanlår eller högrev som kokas mörkt öl som porter.
Porterstek är stek som kokas i porter, soja och svartvinbärssaft.
Gott till porterstek är förslagsvis kokt potatis och vinbärssgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
Istället för svartvinbärssaft kan du ta portvinsgelé, röda vinbärssaft eller röda vinbärsgelé
Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär
Fläderbärssaft eller fläderbärsaft. Saft av fläderbär. Det är inte bara av fläderblommor du kan göra hemgjord saft - även fläderbuskens bär blir god hemkokt saft. Dock ska de vara frysta eller frostbitna. Ät ej råa bär då de är giftiga.
Enklast är att frysa bären över natten även om de kanske varit frostbitna.
Fläderbärssaft är god som vanlig saft eller till saftbål, drinkar mm.
Vit grundsås Sauce Bèchamel
Vit grundsås så kallad Sauce Bèchamel. En vit grundsås gjord på mjölk, smör och mjöl.
Béchamelsås är grund till många såser och stuvningar:
löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
ostsås (tillsätt 1 dl riven ost på slutet);
gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
senapsås (tillsätt 1-2 msk senap);
dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill),
stuvad potatis, stuvad pasta mm
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Ugnsbakade tomater
Ugnsbakade tomater med olivolja och dragon. Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta ex. grillat, på buffé, vardags eller fest.
Det går också bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
Dragonen kan uteslutas. Dock mycket gott till bearnaisesås som också är smaksatt med dragon.
Räkna en normalstor tomat (två halvor) per portion. Med stora tomater ex. bifftomater räcker en halva. Väljer du små cocktailtomater så räkna 4-5 styck per portion.
Om du vill kan du ringla över några msk balsamvinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.
Tårtbotten sockerkaksbotten
Tårtbotten eller sockerkaksbotten. Tårtbotten god till bärtårta, sommartårta, jordgubbstårta, prinsesstårta mfl. Denna sockerkaksbotten räcker till en tolvbitarstårta. Baka tårtbottnen en form på ca 24 cm i diameter ex. springform.
Morotskaka
Morotskaka med glasyr eller topping med färskost. Hembakt morotskaka är en favorit hos många och är lätt att rör ihop och baka.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook