Omelett med stuvning

Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.

Omelett är god som enkel lunch, middag eller tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.

Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.

4 portioner omelett med stuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm curry
  • 1 msk mjöl
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 1 msk smör
  • Stuvning: 4 msk smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl matyoghurt, typ grekisk yoghurt
  • 1 krm salt
  • 3 msk citron eller limesaft
  • 65 gram grönsallad som ruccola eller babyspenat att garnera med
  • Räkstuvning: 75 gram skalade räkor
  • 4 msk hackad dill
  • Kräftstuvning: 75 gram kräftstjärtar
  • 4 msk hackad dill
  • Skaldjursstuvning: 1 liten burk krabba, hummer eller musslor
  • 4 msk hackad dill
  • Sparrisstuvning: 1 liten burk avrunnen vit sparris (eller färsk kokt)
  • 4 msk hackad persilja
  • Spenatstuvning: 1 dl hackad kokt spenat
  • Svampstuvning: 200 gram färska champinjoner, frästa i olivolja
  • 4 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Sätt in den ugnsform eller stekpanna du ska använda till omeletten och förvärm den.
  3. Vispa under tiden samman ägg, salt, curry, mjöl, grädde och/eller mjölk i en bunke.
  4. Ta ut ugnsformen och smörj med smöret.
  5. Häll i omelettsmeten och grädda omeletten i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills den är fast och har stelnat samt har en fin färg. Ta ut och låt svalna.
  6. Gör stuvningen: smält smör och rör ut mjölet i smöret.
  7. Tillsätt lite av mjölken i taget och vispa till en jämn sås.
  8. Tillsätt grädde samt salt och småkoka under omrörning i ca 5 minuter.
  9. Ta av från värmen och låt svalna några minuter. Rör sedan i matyoghurt och hackade örter som dill eller persilja samt huvudingrediensen i stuvningen - antigen kräftstjärtar, räkor, skaldjur, sparris, spenat eller svamp. Se till att ex. kräftstjärtar och räkor har runnit av. Ev. lag ska ej med i stuvningen denna gång för då blir den för lös.
  10. Smaka av stuvningen med salt, vitpeppar samt citron eller limesaft.
  11. Hit kan du förbereda och förvara allt i kylen. Omeletten kan såklart serveras varm också.
  12. Vid servering så häller du över stuvningen på omeletten antingen i pannan eller ugnsformen direkt eller så stjälper du upp omeletten på ett serveringsfat och toppar med stuvningen.
  13. Garnera gärna omeletten med stuvning med ex. salladsblad som ruccola, isberssallad, färsk bladpersilja och/eller babyspenat. Skölj salladen noga innan bara.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer