Påskbröd

Ett gult och ljust påskbröd som är enkelt att baka då det knappt knådas, kalljäser och sedan bakas dagen efter. Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller förbered degen på kvällen och kalljäs över natten och baka dagen efter.
Färgsätt påskbrödet gult med en tesked gurkmeja.
Brödet passar såklart utmärkt vid andra tillfällen än påsk som fest eller buffé.

4 påskbröd

  • Förberedelse: 10 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 10 tim 50 min

Ingredienser

  • 20 g färsk jäst, cirka 0,5 pkt
  • 2 tsk salt
  • 8 dl kallt vatten
  • 18 dl vetemjöl
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja

Tillagning

  1. Lös upp jäst i salt och vatten.
  2. Rör ner cirka 16 dl mjöl och gurkmeja samt arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i kyl minst 10 timmar.
  4. När du vill baka så sätter du ugnen på 275 grader.
  5. Stjälp upp degen på bakbord med någon dl mjöl på.
  6. Strö mjöl över degen.
  7. Skär degen i fyra avlånga bröd med en kniv.
  8. Snurra ändar ett till två varv och för över påskbröden på mjölade plåtar (eller använd bakplåtspapper).
  9. Låt påskbrödet jäsa ytterligare 15 minuter. De behöver inte täckas över.
  10. Pensla bröden med olivolja.
  11. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 220 grader. Baka i cirka 15 - 20 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler.
  13. Servera påskbröden med smör eller färskost.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer