AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg Koka ägg. Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.
Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Lägger du äggen i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. Ska du spara äggen så lägg dem hårdkokta med skal i kylen, skala dem när de ska ätas eller användas.
Räkna med någon minut extra för större ägg.
Lägger du äggen i kallt vatten så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp - med moderna ex. induktionsspisar går det mycket snabbt och då kan själva koktiden nedan öka något.
OM ÄGGEN LÄGGS I KALLT VATTEN: börja ta tiden när vattnet kokat upp.
Löskokta ägg: 3-4 minuter.
Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter.
Hårdkokta ägg: 8 minuter.
OM ÄGGEN LÄGGS I KOKANDE VATTEN: picka, gör hål i ändarna på ägget.
Löskokta ägg: 4-5 minuter.
Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6-7 minuter.
Hårdkokta ägg: 9-10 minuter.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 kokta ägg
Förberedelse: 1 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 9 min

Ingredienser:

  • 4 ägg

Tillagning:

  1. Du kan koka ägg på två vis. Lägga dem i kallt vatten som du kokar upp. Då tar du tiden från det att vattnet kokar. Kylskåpskalla ägg är lättast att få bra om du lägger i kallt vatten och kokar upp då de lätt spricker annars av temperaturskillnaden.
  2. Eller så lägger du äggen i kokande vatten. Då måste du picka hål i varje eller en ända på ägget om det inte ska spricka. Sänk gärna ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det).
  3. Koka äggen i en kastrull med vatten som täcker äggen enligt tiden ovan. När vattnet kokat upp låter du det sjuda på lägre värme i det antal minuter som anges ovan.
  4. Häll av vattnet.
  5. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill.
  6. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
  7. Är ägget för löskokt för din smak kan du koka det igen i några minuter extra.
  8. Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten. Färska ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg.


 

Fler recept ur samma kategori som Koka ägg kokta ägg koktider för ägg:

Jansson utan ansjovis
Jansson utan ansjovis. En vegetarisk Janssons frestelse utan fisk. Med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson.
Du kan också välja sojagrädde samt margarin för en helt vegan Jansson.
Texmexfärs
Texmexfärs. Stekt köttfärs smaksatt med paprika, spiskummin, chili och oregano. Skippa kryddpåsen med texmexkrydda.
Texmexfärs passar till texmexbuffé att fylla i tortillas och tacoskal.
Eller toppa nachos med texmexfärs och riven ost och gratinera eller mikra. Då kan du också ha i en dl chilisås i färsen.
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin. Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Stekta fläskkotletter
Stekta fläskkotletter med enkla tillbehör som kall sås, klyftpotatis samt sparris och tomatsallad.
Andra goda tillbehör till stekt fläskkotlett är såser som svampsås, brunsås, tomatsås, gräddsås, tzatziki eller coleslaw; varianter på potatis är kokt potatis eller stekt potatis; råris eller bulgursallad passar också till. Andra grönsaker som passar till är kokt broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna bönor eller majs.
Godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar.
Rågbullar med surdeg
Rågbullar med surdeg. Goda bullar med råg och egen rågsurdeg.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Banankaka
Banankaka är en lättbakad kaka som blir saftig och god av banan. Banankaka är perfekt att baka om du har bananer som börjar bli övermogna och mörkna. Då är bananerna extra söta och mjuka.
Någon tsk kanel och ingefära är också gott i banankaka.
Kan garneras med smält choklad. Kan serveras med sylt och grädde till dessert.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Godaste semlan
Godaste semlan. En riktigt god semla. Hemligheten med dessa semlor är extra goda vetebullar gjorda med vetedeg som knådas två gånger. Dubbla gärna degen och frys in resten av vetebullarna.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Senapsgravad strömming
Senapsgravad strömming. Sill eller strömming gravad först i ättika och sedan i senapssås. Senapsströmming.
Grundrecept på inlagd sill
Grundrecept på inlagd sill med inläggningssill, ättikssprit, socker, lagerblad och kryddpeppar.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn.
På bilden har jag lagat en klar sill och varvat sillen i burkarna 5 dm strimlad purjolök, 1 strimlad gul lök samt en slantad morot. Sedan har jag slagit på lagen och låtit stå i något dygn.
Vill du lägga in sillen i någon krämig sås som ex. vitlökssill eller senapssill så laga först nedan grundrecept med sillen i lagen i något dygn. Häll sedan av sillen och tillsätt önskad smaksättning.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Då är det bara att hälla av lagen och lägga in i krämig smaksättning som ex. senapssill. Vill du ha en klar sill så häller du av och sparar lagen som sillarna ligger i. Varva sedan sillen i en burk eller keramikkärl med önskade grönsaker som ex. slantade morötter, strimlad lök och purjolök samt skal och saft från en riven citron. Slå lagen över och låt stå minst 5 timmar.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Brulépudding
Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

Ägghalvor med kräftstjärtar
Ägghalvor med kräftstjärtar, majonnäs och rom passar till sillbordet till påsk, jul och midsommar. Goda och enkla att göra.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Sauce Colbert bearnaisesås med köttglace
Sauce Colbert som är en bearnaisesås smaksatt med stark köttfond eller köttglace. Till Sauce Colbert är det godast med hemgjord riktig köttfond eller köttglace.
Köttglace är inte en glass utan en stelnad köttfond som är nedkokt och reducerad tills den så koncentrerad att när den svalnar så blir den till gelé eller sk glace på franska. I nödfall kan du ta flytande buljongkoncentrat eller buljongtärning men jag tycker de mest innehåller salt och smakförstärkare så skippa det hellre och servera vanlig bearnaise.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept
Juice med ananas, melon och blåbär
Juice med ananas, melon och blåbär. En variant på smoothie från råsaftcentrifug med mosade eller mixade blåbär.
Kör du blåbären i råsaftcentrifugen så blir det inte så mycket kvar som juice därför rekommenderar jag att tillsätta dem i juicen på slutet och mixa med stavmixer eller drinkmixer. Eller mosa bären för hand innan.
Lassi med mango
Lassi med mango. Mangolassi. En god lassi med mango, yoghurt, apelsinjuice. Kryddad med kardemumma, ingefära, kanel och mynta.
En indisk smoothie. Kryddorna är valfria. Passar till indisk mat och speciellt kryddstarka rätter som currygrytor.
En stor sats som håller sig i kylen. Serveras helst kall och gärna med is.
Du kan halvera receptet om du önskar.
Om du köpt hel mango eller mango i bitar behöver du en stavmixer eller annan mixer för att mixa lassin.
Havregrynsgröt
Havregrynsgröt. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer.
Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
EN PORTION HAVREGRYNSGRÖT: 1 dl havregryn, 2,5 dl vatten och 0,5 krm salt.
TVÅ PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT: 2 dl havregryn, 4,5 dl vatten och 1 krm salt.
FYRA PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT:
Se alla recept ur kategorin Frukostrecept

Gilla oss på Facebook