Koka ägg kokta ägg koktider för ägg

All info du behöver om du ska koka ägg ex. koktider för löskokta och hårdkokta ägg. Det finns inget exakt facit på hur man kokar ägg. Det beror lite på ägg och spis. Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten.

Lägger du äggen från kylskåpet direkt i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. Eller så kokar du dem från kallt vatten. 

Detta påverkar koktiden på ägg: 
- storleken - räkna med någon minut extra för större ägg ex. frukostägg. Och omvänt för små ägg. 
- väljer du att koka äggen från kallt vatten så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp. Med moderna ex. induktionsspisar går det mycket snabbt och då kan själva koktiden nedan faktiskt öka något. En gammal spis kanske behöver många minuter att koka upp - men ägget börjar ju stelna långt innan kokpunkten - så ägget kan vara nästan färdigkokt när du börjar ta tiden. 

Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten så vatten tränger in i hinnan runt äggets skal. Färska ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg. 

Ska du spara äggen så lägg dem hårdkokta med skal i kylen, skala dem när de ska ätas eller användas.

4 kokta ägg

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 9 min

Ingredienser

  • 4 ägg

Tillagning

  1. Du kan koka ägg på två vis. Koka upp i kallt vatten eller lägga dem i kokande vatten.
  2. I KALLT VATTEN: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Sätt på lock och koka upp. Löskokta ägg: 3-4 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter. Hårdkokta ägg: 8 minuter.
  3. I KOKANDE VATTEN: Picka hål i varje ända eller en ända på varje ägg. Sänk ev. ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det). Löskokta ägg: 4 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6 minuter. Hårdkokta ägg: 9 minuter.
  4. När vattnet kokat upp låter du det koka på låg värme i det antal minuter som anges ovan.
  5. Häll av vattnet. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel