AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg Koka ägg. Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.
Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Lägger du äggen i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. Ska du spara äggen så lägg dem hårdkokta med skal i kylen, skala dem när de ska ätas eller användas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
Koka ägg kokta ägg koktider
Förberedelse: 1 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 9 min

Ingredienser:

  • OM ÄGGEN LÄGGS I KALLT VATTEN: börja ta tiden när vattnet kokat upp.
  • Löskokta ägg: 2 minuter
  • Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 4-5 minuter
  • Hårdkokta ägg: 7-8 minuter
  • OM ÄGGEN LÄGGS I KOKANDE VATTEN: picka, gör hål i ändarna på ägget.
  • Löskokta ägg: 3-5 minuter
  • Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6-7 minuter
  • Hårdkokta ägg: 9-10 minuter

Tillagning:

  1. Du kan koka ägg på två vis. Lägga dem i kallt vatten som du kokar upp. Då tar du tiden från det att vattnet kokar. Kylskåpskalla ägg är lättast att få bra om du lägger i kallt vatten och kokar upp då de lätt spricker annars av temperaturskillnaden.
  2. Eller så lägger du äggen i kokande vatten. Då måste du picka hål i varje eller en ända på ägget om det inte ska spricka. Sänk gärna ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det).
  3. Koka äggen i en kastrull med vatten som täcker äggen enligt tiden ovan. När vattnet kokat upp låter du det sjuda på lägre värme i det antal minuter som anges ovan.
  4. Häll av vattnet.
  5. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill.
  6. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
  7. Är ägget för löskokt för din smak kan du koka det igen i några minuter extra.
  8. Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten. Färska ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg.


 

Fler recept ur samma kategori som Koka ägg kokta ägg koktider för ägg:

Jansons Frestelse
Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Färskost med dill, citron och vitlök
Färskost med dill, citron och vitlök är gott som pålägg till nybakt bröd, ciabattas eller annat bröd vid midsommarbordet, julbordet, kräftskivan, festen eller buffen.
Hemgjord färskost passar också som röra till grillad fisk, lax, kyckling eller kött.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Fruktjuice
Fruktjuice med råsaftcentrifug. God juice med clementin eller apelsin, päron, äpple, citron och mosad banan.
Du kan variera frukter efter tillgång.
Potatissallad med bönor
Potatissallad med morötter, gröna bönor och lök. Passar som tillbehör till det mesta. En bra bufférätt.
Stekta fläskkotletter
Stekta fläskkotletter med enkla tillbehör som kall sås, klyftpotatis samt sparris och tomatsallad.
Andra goda tillbehör till stekt fläskkotlett är såser som svampsås, brunsås, tomatsås, gräddsås, tzatziki eller coleslaw; varianter på potatis är kokt potatis eller stekt potatis; råris eller bulgursallad passar också till. Andra grönsaker som passar till är kokt broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna bönor eller majs.
Godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Skådebröd
Skådebröd är ett vanligt matbröd men det formas efter förmåga till något vackert som passar tillfället ex. en stor kräfta till kräftskivan eller annat skådebröd till jul, påsk eller buffe. Kul att baka med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor.
Är brödet nybakt så kan det såklart ätas upp också.
Gravad lax
Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Ättikslag
Ättikslag till inlagd sill, strömming, rödbetor, gurka eller annat.
Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk.
Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.
En variant på den klassiska inläggninglagen 1-2-3-lag (en del ättiksprit 12%, två delar socker och 3 delar vatten).
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Ceasardressing med ägg och sardeller
Ceasardressing med ägg, sardeller, parmesan, vitlök och worcestersås. Ceasardressing eller ceasarsås serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, riven parmesan och knaperstekt bacon.
Ceasardressing är också god till grillat kött, fisk, kyckling, rostad potatis, rostade rotfrukter osv.
Brioche briochebröd briochedeg
Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.
Kokosrutor eller skumrutor med choklad
Kokosrutor eller skumrutor med choklad. En slags gräddbullar smaksatt med choklad i rutor vända i rostad kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Skulle de bli för lösa så kan de njutas som chokladmousse med sked.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept
Vinbärssmoothie smoothie med vinbär
Vinbärssmoothie. Smoothie med vinbär. Mycket läskande och mättande med härlig syra. Tillsätt ev. mer florsocker samt banan om du vill ha en sötare vinbärssmoothie.
Cafè au Lait
En Café au Lait görs på vanligt bryggkaffe samt varm mjölk istället för espresso.
Sellerijuice med morot
Sellerijuice med morot från råsaftcentrifugen. Söt morotsjuice kombinerat med frisk selleri blir god juice.
Se alla recept ur kategorin Frukostrecept

Gilla oss på Facebook