AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg Koka ägg. Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.
Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Lägger du äggen i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. Ska du spara äggen så lägg dem hårdkokta med skal i kylen, skala dem när de ska ätas eller användas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
Koka ägg kokta ägg koktider
Förberedelse: 1 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 9 min

Ingredienser:

  • OM ÄGGEN LÄGGS I KALLT VATTEN: börja ta tiden när vattnet kokat upp.
  • Löskokta ägg: 2 minuter
  • Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 4-5 minuter
  • Hårdkokta ägg: 7-8 minuter
  • OM ÄGGEN LÄGGS I KOKANDE VATTEN: picka, gör hål i ändarna på ägget.
  • Löskokta ägg: 3-5 minuter
  • Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6-7 minuter
  • Hårdkokta ägg: 9-10 minuter

Tillagning:

  1. Du kan koka ägg på två vis. Lägga dem i kallt vatten som du kokar upp. Då tar du tiden från det att vattnet kokar. Kylskåpskalla ägg är lättast att få bra om du lägger i kallt vatten och kokar upp då de lätt spricker annars av temperaturskillnaden.
  2. Eller så lägger du äggen i kokande vatten. Då måste du picka hål i varje eller en ända på ägget om det inte ska spricka. Sänk gärna ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det).
  3. Koka äggen i en kastrull med vatten som täcker äggen enligt tiden ovan. När vattnet kokat upp låter du det sjuda på lägre värme i det antal minuter som anges ovan.
  4. Häll av vattnet.
  5. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill.
  6. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
  7. Är ägget för löskokt för din smak kan du koka det igen i några minuter extra.
  8. Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten. Färska ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg.


 

Fler recept ur samma kategori som Koka ägg kokta ägg koktider för ägg:

Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Potkäs
Potkäs är en bredbar ostmassa av ost som mixas till en röra. Potkäs kan göras av alla slags ostar. Ett gott sätt att ta tillvara på ostrester - kanske har du sparat undan ostslattar i frysen?
Riv och mosa ihop alla ostar och förvara potkäsen förslagsvis i ett vackert lerkärl.
Lite färskost mjukar upp potkäsen så den blir bredbar. Potkäsen kan också smaksättas med någon msk snaps som Östgöta Sädesbrännvin.
Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i.
Potkäsen blir godast om den får stå någon dag i kylen.
Vidare kan man smaksätta sin potkäs med en halv klyfta pressad vitlök och 1 tsk torkad gräslök till vitlökspotkäs.
Som lerkärl passar ett 1 - 2 liters kärl eller flera mindre.
Dumplings med fläsk
Dumplings eller wontons med fläsk. Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av fläskfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja eller chilisås.
Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt. De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt här Sverige.
Wontons är gott med dippsås som kinesisk soja, ostronsås, chilisås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.
Du kan koka, fritera eller ånga dumplingsen.
Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också. Ett tips är att dubbla satsen och spara de dumplings som blir över i frysen eller kylen. Du kan också göra en stor sats wontondeg men olika fyllningar som ex. oxfärs, fläskfärs, räkor eller grönsaker.
Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis, förslag är med oxfärs istället för fläskfärs; byta ut färsen mot grönsaker som riven vitkål och morot; ta hela skalade räkor istället för fläskfärs.
Tack till Blekinge Chinese Association för recept och inspiration.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Zucchinipytt med kyckling
Zucchinipytt med kyckling. Pytt med tärnad zucchini, kyckling, lök och kokt potatis. Gott att servera som vanlig pytt med stekt ägg. Servera gärna en sallad till också ex. ruccola sallad samt skivade tomater.
Fransk stark senap, rödbetor och saltgurka passar också till zucchinipytt.
Vegetarisk zucchinipytt får du utan kyckling. Ev. med tärnad quorn istället för kycklingen.
Pasta med fläsk, svamp och parmesan
Pasta med fläsk, svamp och parmesan. En god och enkel pastarätt. Istället för rimmat sidfläsk kan du ta tärnad bacon.
Plättar plättrecept plättsmet
Plättar och plättsmet till goda små plättar. Plättrecept till plättlagg. Stek gärna plättarna i ett plättlagg.
Plättsmeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång.
Plättar är goda med sylt, grädde eller glass. Räkna ca 7 plättar per portion.
Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Snabb kavring utan skållning
Snabb kavring utan skållning. En kavring som kan bakas direkt utan skållning av mjölet och utan jäst. Denna kavring blir ett gott grovt bröd.
Snabbakad kavring är inte lika hållbart som vanlig kavring varför du bör njuta det relativt nybakt.
Kavringen är god till svenskt smörgåsbord, sillbord, midsommar, julbord och påsk.
Om du vill ha en mörkare kavring så kan du tillsätta någon tsk koloritsoja i degen.
Tårta med mandelbotten och smörkräm
Tårta med mandelbotten och smörkräm. En god tårta med bottnar av bakad mandelmassa varvade med smörkräm samt rostad mandel på toppen. Här har jag smaksatt smörkrämen med lite punsch men det är valfritt. Andra goda smaksättningar är 1-2 tsk kaffepulver, 2 msk annan likör som amaretto (mandel) eller cointreau (apelsin) eller 2 msk kakao för chokladsmak.
Påsktårta med hjortronlikör
Påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortonlikör toppat med riven choklad.
Du kan byta ut hjortronlikör mot en tsk kaffepulver för kaffesmak, amaretto samt skållad hackad mandel (mandelsmak) eller någon annan likör efter smak. Du kan också ha smörkrämen naturell med bara vaniljsmak av vaniljsockret.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Kokt torsk med äggsås
Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Istället för torsk kan du ta sej eller annan fisk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk.
Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
Italienska maränger
Italienska maränger med sockerlag som blir extra spröda hembakta maränger. Maränger med ättika.
Marängsmeten till italienska maränger kan också användas till spröd hemgjord marängbotten.
På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.
Fläskpannkaka
Fläskpannkaka. Tjock pannkaka med fläsk som gräddas i en långpanna i ugnen.
Fläskpannkaka serveras med rårörda lingon. Samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl.
Fläskpannkaka görs vanligtvis på rimmat salt fläsk men kan också göras på osaltat fläsk (tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten).
Gillar du äpplen så kan du skala och kärna ur två äpplen och sprida ut äppelklyftor över pannkakssmeten innan du gräddar fläskpannkakan. Eller så kan du steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept
Hemgjord rostad musli
Hemgjord rostad müsli blir mycket god och smakrik. I längden blir den billigare än köpt färdig müsli också. Dessutom kan du välja ingredienser själv - här är ett förslag på prisvärd müsli. Du kan öka eller minska mängden efter tycke.
Vidare kan du ösa på med massor av nötter, frön och torkad frukt (något man brukar på leta efter i den köpta müslin även om det står med på paketet).
Köp ekologiska ingredienser.
Överblivna ingredienser kan du förpacka lufttätt tills det är dags att laga nästa omgång müsli.
Du kan variera ingredienser som nötter, torkad frukt, groddar, kli och flingor efter tillgång och smak.
Rabarberkräm eller rabarberkompott
Rabarberkräm eller rabarberkompott. Snabbt och enkelt att laga. Gott med kall mjölk eller gräddmjölk (blanda hälften mjölk och hälften grädde). Kan också användas till bakverk och som fyllning i tårtor. Även gott i filen eller till flingorna på frukosten.
Koka ägg kokta ägg koktider för ägg
Koka ägg. Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.
Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Lägger du äggen i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. Ska du spara äggen så lägg dem hårdkokta med skal i kylen, skala dem när de ska ätas eller användas.
Se alla recept ur kategorin Frukostrecept

Gilla oss på Facebook