AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg Koka ägg. Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.
Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Lägger du äggen i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. Ska du spara äggen så lägg dem hårdkokta med skal i kylen, skala dem när de ska ätas eller användas.
Räkna med någon minut extra för större ägg.
Lägger du äggen i kallt vatten så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp - med moderna ex. induktionsspisar går det mycket snabbt och då kan själva koktiden nedan öka något.
OM ÄGGEN LÄGGS I KALLT VATTEN: börja ta tiden när vattnet kokat upp.
Löskokta ägg: 3-4 minuter.
Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter.
Hårdkokta ägg: 8 minuter.
OM ÄGGEN LÄGGS I KOKANDE VATTEN: picka, gör hål i ändarna på ägget.
Löskokta ägg: 4-5 minuter.
Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6-7 minuter.
Hårdkokta ägg: 9-10 minuter.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 kokta ägg
Förberedelse: 1 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 9 min

Ingredienser:

  • 4 ägg

Tillagning:

  1. Du kan koka ägg på två vis. Lägga dem i kallt vatten som du kokar upp. Då tar du tiden från det att vattnet kokar. Kylskåpskalla ägg är lättast att få bra om du lägger i kallt vatten och kokar upp då de lätt spricker annars av temperaturskillnaden.
  2. Eller så lägger du äggen i kokande vatten. Då måste du picka hål i varje eller en ända på ägget om det inte ska spricka. Sänk gärna ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det).
  3. Koka äggen i en kastrull med vatten som täcker äggen enligt tiden ovan. När vattnet kokat upp låter du det sjuda på lägre värme i det antal minuter som anges ovan.
  4. Häll av vattnet.
  5. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill.
  6. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
  7. Är ägget för löskokt för din smak kan du koka det igen i några minuter extra.
  8. Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten. Färska ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg.


 

Fler recept ur samma kategori som Koka ägg kokta ägg koktider för ägg:

Hemgjord ajvar paprikaröra
Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra. Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
Kan serveras ljummen eller kall.
Pasta med pumpa
Pasta med pumpa och parmesan. En god Italiensk pasta med pumpamos. Gott som vegetarisk pasta på egen hand eller som tillbehör till en köttbit ex. grillad kycklingfilé skinkschnitzel. Grillad halloumi-ost passar också till pastan.
Pumpapasta är en bra rätt om du har pumpa över. Pumpan kokas i bitar och mosas. Koka gärna hela pumpan på en gång. Pumpamoset kan frysas samt användas till pumparisotto, som pumpadipp eller röra som tillbehör.
Vintips är vitt vin ex. från Valpolicella i Norra Italien.
Grönsaksspett med potatis
Grönsaksspett med potatis, paprika och rödlök marinerade i vitlök och olivolja.
Spetten är goda och lätta att förbereda innan grillningen så du kokar potatisen mjuk innan och trär sedan på spetten med grönsakerna. Grönsaksspetten grillas sedan varma och fina tills grönsakerna fått färg.
Välj fast potatis som förslagsvis små delikatesspotatisar eller färskpotatisar så att de inte går sönder och ramlar av spetten.
Grönsaksspetten kan du förbereda innan och ha kalla och marinera i kylen tills det är dags att grilla dem.
Du kan ha andra grönsaker som svamp, bitar av zucchini eller aubergine också på spetten efter önskemål.
Spetten blir godast att grilla över utegrillen men kan också grillas i ugnen under grillelementet på max några minuter eller i en grillpanna runt om tills de fått färg.
Du behöver 4-8 spett att trä grönsakerna på ex. bambuspett eller stålspett.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Crepes med räkor
Crêpes med räkor. Räkcrêpes eller pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost.
Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till nedan recept.
Gott till är att garnera med lite handskalade räkor samt servera med en grönsallad och ev. en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Romsås med rödlök
Romsås med rödlök. En kall sås med valfri röd eller svart rom eller caviar, gräddfil, crème fraiche, hackad rödlök, citron samt gräslök.
Gott till stekt, grillad eller kokt fisk; fiskterrine eller fiskpaté, varmrökt eller kallrökt lax, rökt makrill, bakad potatis med räkor, avokado med räkor, blinier, rårakor med sötpotatis och rökt lax eller räktoast med mera.
Kantarellrisotto
Kantarellrisotto. Mycket god risotto smaksatt med kantareller, riven parmesan och mascarpone.
God på egen hand som vegetarisk rätt ev. med grillade grönsaker. Eller som tillbehör ex. till lufttorkad skinka och fin salami, grillad kyckling, kött eller fisk.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Istället för färska kantareller kan du ta någon dl torkade kantareller eller ca 150 gram frysta kantareller.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sill med vodka och lime
Sill med vodka och lime får en god smak av lime och lite bett av vodkan.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Minisemlor minisemla små semlor
Minisemlor. En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på. Det är inte alla som vill ha en stor semla. Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Du kan smaksätta grädden med 0,5 tsk vaniljsocker om du önskar. Vidare kan du smaksätta mandelmassan - kanske med någon sprit som calvados.
Ättikslag
Ättikslag till inlagd sill, strömming, rödbetor, gurka eller annat.
Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk. Även kallat 1-2-3 lag döpt efter en del ättika, två delar socker och 3 delar vatten.
Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Kalvdans utan råmjölk
Kalvdans utan råmjölk. Kalvdans är en efterrätt som serveras med sylt eller bär.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.
Paj med röda vinbär och maräng
Paj med röda vinbär och maräng. En god paj med vinbär till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.
Lutfiskpudding
Lutfiskpudding är gott med skirat smör och citron. Gott att göra på överbliven lutfisk från julbordet. Bara ordet pudding har fått många barn att springa till skogs. Konstigt nog börjar man ändå gilla sådant man ogillade som barn när man blir vuxen.
Koka 2 dl vanligt ris så får du ca 7 dl kokt ris.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept
Engelska muffins english muffins
Engelska muffins eller English muffins kan serveras till te som scones med marmelad, ost och smör till fikat. Eller fyll med färskost, stekt ägg och några skivor stekt bacon som på bilden och servera till frukost, lunch eller kvällsmacka.
Servera de engelska muffinsen nybakta eller så kan de delas vid servering rostas i brödrost som rostbröd.
Du kan dubbla satsen och frysa in. Engelska muffins tar lite tid att baka då de ska jäsa men de blir mycket goda.
Smoothie med spenat
Smoothie med spenat. Spenatsmoothie med babyspenat, kvarg, apelsinjuice, banan och jordgubbar.
Frysta jordgubbar är smidigt att använda om du ej hittar färska bär. Styckfrysta bär och frukt i bitar som mango är perfekt att ha till smoothies då man kan plocka fram precis det man behöver när man vill mixa en smoothie.
Det blir två stora eller fyra mindre glas spenatsmoothie - runt 6-7 dl totalt.
Kan förvaras några timmar i kylen men helst ej längre då den innehåller spenat.
Du kan variera ingredienser efter smak. Annat som passar i spenatsmoothie är blåbär, hallon, mango, yoghurt, mandelmjölk, havremjölk, mjölk, ananasjuice, mangojuice, äppeljuice med mera.
Funkar bra efter träning, till frukost eller när du vill.
Vita bönor i tomatsås
Vita bönor i tomatsås. Hemgjorda vita bönor i tomatsås kan du laga med vanliga vita bönor eller stora vita bönor. Här med lök, vitlök, chili, oregano och tomatpuré.
Koka gärna egna vita bönor - det blir godast. Välj små eller stora - och koka dem dagen innan enligt paket. Tips är att koka en stor sats och sedan spara undan resten i frysen.
Använder du färdigkokta vita bönor så sköljer du dem noga i durkslag innan.
De vita bönorna får bäst smak om de får stå och marinera några timmar eller över natten.
Hemgjorda vita bönor med tomatsås passar till engelskt frukost med ägg och bacon; som grönsakstillbehör på buffé; som sås och röra till grillat; på toast eller som tapas med gott bröd stekt i olivolja.
Andra goda kryddor som passar med vita bönor i tomatsås är paprika, curry eller spiskummin.
Se alla recept ur kategorin Frukostrecept

Gilla oss på Facebook