AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg

Koka ägg kokta ägg koktider för ägg Koka ägg. Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.
Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Lägger du äggen i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. Ska du spara äggen så lägg dem hårdkokta med skal i kylen, skala dem när de ska ätas eller användas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
Koka ägg kokta ägg koktider
Förberedelse: 1 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 9 min

Ingredienser:

  • OM ÄGGEN LÄGGS I KALLT VATTEN: börja ta tiden när vattnet kokat upp.
  • Löskokta ägg: 2 minuter
  • Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 4-5 minuter
  • Hårdkokta ägg: 7-8 minuter
  • OM ÄGGEN LÄGGS I KOKANDE VATTEN: picka, gör hål i ändarna på ägget.
  • Löskokta ägg: 3-5 minuter
  • Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6-7 minuter
  • Hårdkokta ägg: 9-10 minuter

Tillagning:

  1. Du kan koka ägg på två vis. Lägga dem i kallt vatten som du kokar upp. Då tar du tiden från det att vattnet kokar. Kylskåpskalla ägg är lättast att få bra om du lägger i kallt vatten och kokar upp då de lätt spricker annars av temperaturskillnaden.
  2. Eller så lägger du äggen i kokande vatten. Då måste du picka hål i varje eller en ända på ägget om det inte ska spricka. Sänk gärna ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det).
  3. Koka äggen i en kastrull med vatten som täcker äggen enligt tiden ovan. När vattnet kokat upp låter du det sjuda på lägre värme i det antal minuter som anges ovan.
  4. Häll av vattnet.
  5. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill.
  6. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
  7. Är ägget för löskokt för din smak kan du koka det igen i några minuter extra.
  8. Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten. Färska ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg.


 

Fler recept ur samma kategori som Koka ägg kokta ägg koktider för ägg:

Gratinerad zucchini med svamp
Gratinerad zucchini med svamp och ost. En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.
Här med champinjoner och portabellasvamp (stora champinjoner). Du kan ta annan svamp som kantarell, skogschampinjon eller ostronskivling efter tycke.
Med riven sojaost får du en vegan rätt.
Pommes Frites
Goda och hemgjorda pommes frites. Fritera dina egna pommes frites - godare än så blir det inte. Egen friterad potatis är gott till grillat kött, kyckling, fisk mm eller bara med stekt ägg.
Se till att ha ett lock bredvid om du använder kastrull så att du kan täcka över om oljan skulle fatta eld. Spruta aldrig vatten på brinnande olja - stryp den med lock. En fritös fungera annars mycket bra.
Servera gärna dina pommes frites med flingsalt och nymalen grovkrossad svartpeppar.
Välj gärna en vegetabilisk olja som majsolja, jordnötsolja, solrosolja eller rapsolja. Oljan kan du använda flera gånger. Sila det sista med kaffefilter. Vänta dock tills den har kallnat.
En stektermometer är bra annars kan du testa oljan med en liten brödbit och se ungefär hur het den är. Först ska potatisen bara koka i oljan eller förkokas i vatten, därefter ska den friteras på högre värme och få färg och knaprighet.
Brunkål med fläsk
Brunkål med fläsk är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta med en bit rimmat sidfläsk som ger god smak.
Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Vegetarisk lasagne med aubergine och mozzarella
Vegetarisk lasagne med aubergine, mozzarella, tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Det blir sex stora portioner eller åtta mindre.
Mustig och god lasagne med grönsaker. Gott till är ex. en grönsallad, tomatsallad samt avokado (blanda med lite olivolja, vinäger, salt och peppar).
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Grön sparrissoppa
Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.
Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.
Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.
Grekiska köttbullar med fetaost
Grekiska köttbullar med fetaost, vilök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tomatsill
Tomatsill är bitar av sillfiléer eller strömming i sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Laxtårta
Laxtårta. Rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten.
Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. På buffé kan du räkna 12 bitar minst. Ett tips är att då även garnera med halverade mindre skivor rökt lax.
Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.
Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar. Skivad avokado (penslad med citronsaft) samt cocktailtomater är också gott på laxtårtan.
Laxtårtan är en variant på frusen silltårta.
Passar till julbord, påsk och midsommar.
Gravlaxsås
Gravlaxsås till gravad lax. Servera gravlaxsås med gravad lax skivad med sallad, kokt potatis och citron. Eller till julbord, påsk eller midsommar.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Bananpannkakor
Bananpannkakor. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Risgrynspudding
Risgrynspudding. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Äggakaka skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon
Äggakaka. Skånsk äggakaka är en slags ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av skånes landskapsrätter.
Äggakaka är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en ugnsfast stekpanna. Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och ta en större stekpanna eller ugnsform och öka tiden i ugnen samt sänka värmen till 200 grader sista 10 minuterna.
På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Äggrecept
Mannagrynsgröt
Mannagrynsgröt. Gröt på mannagryn är gott med kall mjölk, kanel, socker, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad eller frön.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.
Juice med ananas, melon och blåbär
Juice med ananas, melon och blåbär. En variant på smoothie från råsaftcentrifug med mosade eller mixade blåbär.
Kör du blåbären i råsaftcentrifugen så blir det inte så mycket kvar som juice därför rekommenderar jag att tillsätta dem i juicen på slutet och mixa med stavmixer eller drinkmixer. Eller mosa bären för hand innan.
Apelsinjuice
Apelsinjuice kan du pressa i juicepress eller köra i råsaftcentrifug.
Hemgjord apelsinjuice av mogna apelsiner blir mycket god och nyttig.
Se alla recept ur kategorin Frukostrecept

Gilla oss på Facebook