AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor

Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås.
Potatisgratäng är annars en klassiker till lammstek med rödvinssky.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
4-6 port lammstek
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 1 - 1,5 kg urbenad lammstek (eller 2 kg stek med ben)
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • några kvistar färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • Potatistillbehör: 20 små fina potatisar
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Några kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad.
  • Rödvinssky: Köttskyn från steken
  • 2 dl rödvin
  • 1 msk socker
  • 1 msk soja
  • 2 msk maizenaredning
  • Gratinerade bönor:
  • ca 500 gram bönor som gröna bönor, vaxbönor eller haricots verts
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl gratängost
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Köper du en lammstek med ben så räkna runt 2 kg lammstek. Skär ett snitt i underdelen av steken längs benet och fortsätt sedan skär bort köttet så nära runt benet du kan med en vass kniv. Fyll med några delade vitlökar och rosmarin, salt och peppar samt knyt ihop steken runt om med steksnöre.
  3. Utan ben: Gnid in steken med olivolja.
  4. Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Stick med en vass kniv i steken här och där och peta in vitlöksbitarna.
  5. Gnid in lammsteken med salt, peppar och rosmarin.
  6. Sätt in lammsteken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 63-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
  7. Linda in köttet i smörpapper eller folie och låt det ligga och vila ca 10 minuter före servering. Spara på köttskyn.
  8. Värm en kastrull med sockret i botten tills sockret smälter och är ljusbrunt. Häll i vinet (se upp sockret är varmt) samt soja. Låt koka ihop till hälften Tillsätt köttskyn från lammet.
  9. Vispa i maizena redning och koka ihop ytterligare några minuter tills skyn tjocknar något.
  10. Ugnsrosta den tvättade och torkade potatisen, med olivolja, salt och rosmarinskvistar på i ca 40 minuter i 200°C varm, i en ugnssäker form.
  11. Lägg bönor i en ugnsfast form och häll på grädde, blanda ner en klyfta pressad vitlök, lite salt och vitpeppar. Toppa med ost. Låt få färg i ugnen i 20 minuter (ställ bönorna över potatisen).
  12. Skär upp lammsteken i 0,5 cm tjocka skivor mot köttfibrerna.
  13. Servera med potatis, rödvinssky och gratinerade bönor. Tärnade tomater samt babyspenat är också gott till till lammstek.


 

Fler recept ur samma kategori som Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor:

Moussaka auberginegratäng
Moussaka är en grekisk gratäng med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat.
Nudlar med räkor
Nudlar med räkor wokade med grönsaker, chili, ingefära, vitlök, ostronsås och sesamolja.
Du kan använda skalade frysta räkor eller skalade räkor i lag. Godast är dock handskalade räkor.
Grönsaker kan varieras enligt eget tycke ex. kan du ta färdig blandning wokgrönsaker; vidare passar bambuskott, minimajs, groddar osv.
Schnitzel med svampsås och pasta
Schnitzel med svampsås och pasta. Här har jag valt kalvschnitzel men du också steka fläskschnitzel eller kycklingschnitzel.
Istället för tagliatelle kan du ta annan pasta som gnocchi, penne eller spagetti.
Vill du ha vegetariskt så kan du ersätta köttet med quornfilé eller halloumi ost samt alternativt mer stekta skivade champinjoner.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Currygryta med lamm
Currygryta med lamm. Lammgryta med lammkött och curry funkar mycket bra ihop. Här smaksatt med hemgjort currypulver.
Egen torr curry får mycket god smak av hela kryddor som rostats och malts. Kan ersättas med några msk garam masala samt några tsk curry.
Köttslag kan varieras med ex. viltkött, älgkött osv.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.
Lammytterfilé i ugn
Lammytterfilé i ugn. Marinerad, brynt och ugnsstekt lammytterfilé. Här hittar du stekgrader och innertemperaturer för lammytterfiléer.
Gott med valfria tillbehör. Förslag är rödvinssås, potatisgratäng och tomatsallad.
Kokt lamm i dillsås
Kokt lamm i dillsås. Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Pastadeg hemjord pasta
Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Wokade rödbetor med getost
Wokade rödbetor med getost blir en liten sidorätt och tillbehör. Gott som tapas, buffe och plockmat. Godast blir det om du kokar egna rödbetor. Koka dem med skal i en 40 minuter, spola i kallt vatten så lossar skalet om du masserar det med händerna, skär bort topp och botten med en skalkniv.
Spenatlasagne med getost
Spenatlasagne med getost. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Brandy Egg Nogg äggnogg
Brandy Egg Nogg. Äggnogg med äggula, socker, brandy, mjölk samt lite muskot.
Sockerlag gör du med hälften vatten hälften socker, koka ihop och låt svalna, kyl. Istället för sockerlag kan du smaka av din äggnogg med strösocker samt lite extra mjölk.
Ättikslag
Ättikslag till inlagd sill, strömming, rödbetor, gurka eller annat.
Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk.
Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.
En variant på den klassiska inläggninglagen 1-2-3-lag (en del ättiksprit 12%, två delar socker och 3 delar vatten).
Glasmästarsill
Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Glasmästarsill är mångas favoritsill.
Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.
Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Tortillapizza
Tortillapizza. En slags pizza med tortillabotten som är enkel och snabb att laga.
Ost, tomat- och chilisås är grunden sedan kan du ha på vilka pizzatoppings du vill. Här med rödlök och grillad kyckling samt tomat.
Gott med grönsallad.
Räkna en eller två tortillapizzor per portion - de är rätt små så är man hungrig får man ha två stycken.
Lägger du till mer topping som ex. avokado och svarta bönor så blir de mer mättande (och nyttigare.
Hallonpaj, paj med hallon
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Lammytterfilé med rödvinssås
Lammytterfilé med rödvinssås, potatisgratäng, babyspenat och tomatsallad.
Vintips till är ett fylligt rödvin som ex. Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook