AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor

Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Med ben kan du räkna 2 kg till 6 portioner.
Laga en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås.
Potatisgratäng är annars en klassiker till lammstek med rödvinssky.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
6 port lammstek
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 1,5 kg urbenad lammstek
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller någon tsk torkad rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • Potatistillbehör: 20 små fina potatisar
  • 1 msk matolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller någon tsk torkad rosmarin
  • Rödvinssky: 3 dl köttsky från steken
  • 2 dl rödvin
  • 1 msk socker
  • 1 msk soja
  • 2 msk maizenaredning
  • Gratinerade bönor: 500 gram bönor som gröna bönor, vaxbönor eller haricots verts
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl gratängost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Köper du en lammstek med ben så räkna runt 2 kg lammstek. Skär ett snitt i underdelen av steken längs benet och fortsätt sedan skär bort köttet så nära runt benet du kan med en vass kniv. Fyll med några delade vitlökar och rosmarin, salt och peppar samt knyt ihop steken runt om med steksnöre.
  3. Utan ben: Gnid in steken med olivolja.
  4. Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Stick med en vass kniv i steken här och där och peta in vitlöksbitarna.
  5. Gnid in lammsteken med salt, peppar och rosmarin.
  6. Sätt in lammsteken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 63-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
  7. Linda in köttet i smörpapper eller folie och låt det ligga och vila ca 10 minuter före servering. Spara på köttskyn.
  8. Värm en kastrull med sockret i botten tills sockret smälter och är ljusbrunt. Häll i vinet (se upp sockret är varmt) samt soja. Låt koka ihop till hälften Tillsätt köttskyn från lammet.
  9. Vispa i maizena redning och koka ihop ytterligare några minuter tills skyn tjocknar något.
  10. Ugnsrosta den tvättade och torkade potatisen, med olja, salt och ev. rosmarinskvistar på i ca 40 minuter i 200°C varm, i en ugnssäker form.
  11. Lägg bönor i en ugnsfast form och häll på grädde, blanda ner en klyfta pressad vitlök, lite salt och vitpeppar. Toppa med ost. Låt få färg i ugnen i 20 minuter (ställ bönorna över potatisen).
  12. Skär upp lammsteken i 0,5 cm tjocka skivor mot köttfibrerna.
  13. Servera med potatis, rödvinssky och gratinerade bönor. Tärnade tomater samt babyspenat är också gott till till lammstek.


 

Fler recept ur samma kategori som Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor:

Lasagne med spenat och grönsaker
Lasagne med spenat och grönsaker. En vegetarisk lasagne med tre lager av grönsaksröror: spenat; paprika och lök samt svamp, zucchini och vitlök varvat med tomatsås och ostsås.
Godast är att laga egen tomatsås samt Bechamel- eller ostsås men du kan också köpa färdig tomatsås och bechamelsås.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Musslor i vitt vin Moules marinièrs
Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien.
Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe.
Musslor för två huvudrätter (räcker till fyra förrätter).
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Indisk lammgryta med curry
Indisk currygryta med lammkött eller andra grytbitar av nöt eller vilt går också bra.
God med basmatiris, gurka och tomat i yoghurt (salta och peppra yoghurten) samt naanbröd. Kokt blomkål är också gott till.
Grytan ska koka länge och då reder löken grytan och grytan skär sig liksom, detta stadium kallas remphaa state när fettet flyter upp till ytan efter cirka 2,5 timmars kokning. Här reder också linserna grytan.
Lammgrytan blir ännu godare dagen efter.
Lammkotletter med auberginegratäng
Lammkotletter med auberginegratäng. Här med ostgnocchis. Pasta som skruvar, kokt bulgur eller klyftpotatis passar också bra till.
Lammkotletterna kan även grillas på utegrill istället för stekas i panna och ugn.
Vill du ha GI eller LCHF variant så laga en bönsallad eller tomatsallad till.
Räkna en stor eller två medelstora lammkotletter vardera minst 150 gram per portion. De har ju ben också. Är de riktigt små får du räkna 3 stycken per portion.
Gott till är även en grönsallad.
Auberginegratängen kan förberedas innan och värmas.
Lammrostbiff i ugn
Lammrostbiff i ugn. Hur du steker, marinad och temperaturer på lammrostbiff som är en mör övre del på lammsteken.
Här har jag marinerat den några timmar eller över natten innan. Men det går också att steka den direkt då den redan är mör.
God att steka rosa i ugnen till en temperatur av runt 55-60 grader (som på bilden).
Lammrostbiff finns med kappa (fett) eller utan. Du kan putsa bort kappan om du vill. De finns i olika storlekar vanligtvis mellan ca 150 - 250 gram styck. Större lammrostbiffar kan du förslagsvis skiva upp mot köttfibrerna och dela till flera portioner. Räkna ca 150 g per portion eller mer.
Till ugnsstekt lammrostbiff kan du servera valfri sås ex. bearnaiseås, rödvinssås eller en kall sås som tzatziki eller sås majonnäs med sardeller. Som tillbehör passar potatisgratäng, rostade rotfrukter eller potatisklyftor. Sallad som tomatsallad, sallad med vitabönor eller salladsfat passar till lammrostbiff.
Vintips till lammrostbiff är ett rött fylligt vin ex. från Rhone-dalen eller Chateau Neuf-du-Pape i södra Frankrike ex. Guigal eller en Shiraz som De Bortoli från Australien.
Ett tips om du vill grilla lammrostbiffen kan du förbereda och ugnssteka lammrostbiffen rosa, förvara i kylen, skiva upp och marinera en gång till samt sedan hastigt skivorna till fin grillyta över grillen och servera direkt.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Hamburgerbröd med torrjäst
Baka hamburgerbröd med torrjäst utan färsk jäst. Du behöver lite mer tid men det blir jättegoda hamburgerbröd. Toppa med sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön om du vill.
1 påse kronjäst för matbröd väger 12 gram så det har jag använt här till en sats bröd. Vill du baka med färsk jäst så kan du ta ett paket (50 gram) färsk jäst för matbröd och då behöver man inte jäsa så länge vid sista jäsningen.
Hamburgerbröd du en äter direkt kan man frysa in.
Viltpaté viltpate
Viltpaté med viltfärs god till förrätt, lunch eller buffé.
Okej, paté är lite 70-tal men det är så gott med klassisk paté serverad med en god sallad och ev. lingon eller Cumberlandsås. Viltpate blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Här används viltfärs men paten kan göras av vilken färs som helst.
Du kan laga egen god Cumberlandsås - sök recept här på receptfavoriter.se
Kokt pulled chicken
Kokt pulled chicken. Kyckling som kokats mör och god som sedan dras isär i små bitar. Kycklingköttet kan man sedan ha till allt möjligt ex. fylla i tortillas, tacos, pajer, sallader, i burgare, i mackor, röror, soppor, bakas potatis, pizza, pastasåser, pytter, nasi goreng, vårrullar, enchiladas, burritos med mera.
Välj färsk hel kyckling märkt med Svensk Fågel. Godast är majskyckling eller kravmärkt kyckling. Man kan också köpa en fryst hel kyckling och tina den innan i kylen över natten. Man kan också ta kycklinglår.
Sila upp och spara kycklingbuljongen till annat ex. kan du frysa in den så du kan ta fram lite i taget när det behövs eller ha den till soppa.
Ett tips är att laga kycklingköttet i god tid och blanda med Salsa med Arbolchili (sök recept här på Receptfavoriter.se) ex. dagen innan. Värm sedan genom att steka den eller värma i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Ägghalvor med het räkröra
Ägghalvor med het räkröra. Gott till påsk, midsommar, julbord eller svenskt smörgåsbord.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 12 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Lök- och ansjovispaj paj med lök och ansjovis
Lök- och ansjovispaj. Paj med lök och ansjovis. En hembakt paj som passar med sallad. Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.
Fyllda ägg ägghalvor med rom
Fyllda ägg eller ägghalvor med löjrom eller stenbitsrom. Gott till sillbordet och buffé till påsk, jul eller midsommar.
Räkna 2 ägghalvor per portion. Du kan lägga upp ägghalvorna på fat och en bädd av strimlad isbergssallad om du vill.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 8 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Baguette med soltorkade tomater och oliver
Baguetter som fått smak av soltorkade tomater och oliver. Festliga, lyxiga och goda hembakta baguetter som passar speciellt bra till soppa, på buffé, fest, frukost eller middag.
Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst och blanda direkt med mjölet. Tillsätt sedan varmt vatten (runt 45 grader).
Det blir fyra stora baguetter eller sex mindre.
Lax i folie med pestosås
Lax i folie med pestosås. Laxfilé i foliepaket med potatis, purjolök, morot, palsternacka och paprika serverad med en kall sås smaksatt med pesto. Gott och nyttigt.
Du kan laga foliepaketet i ugnen eller på grillen.
Istället för färsk lax kan du ta fryst portionsförpackad lax och tina.
Foliepaket med sill, tomat och purjolök
Foliepaket med sill, tomat, purjolök, kokt potatis, grädde och dill.
Sillpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Enkelt och gott. Sillpaket går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Sillpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook