AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor

Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås.
Potatisgratäng är annars en klassiker till lammstek med rödvinssky.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
4-6 port lammstek
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 1 - 1,5 kg urbenad lammstek (eller 2 kg stek med ben)
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • några kvistar färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • Potatistillbehör: 20 små fina potatisar
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Några kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad.
  • Rödvinssky: Köttskyn från steken
  • 2 dl rödvin
  • 1 msk socker
  • 1 msk soja
  • 2 msk maizenaredning
  • Gratinerade bönor:
  • ca 500 gram bönor som gröna bönor, vaxbönor eller haricots verts
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl gratängost
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Köper du en lammstek med ben så räkna runt 2 kg lammstek. Skär ett snitt i underdelen av steken längs benet och fortsätt sedan skär bort köttet så nära runt benet du kan med en vass kniv. Fyll med några delade vitlökar och rosmarin, salt och peppar samt knyt ihop steken runt om med steksnöre.
  3. Utan ben: Gnid in steken med olivolja.
  4. Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Stick med en vass kniv i steken här och där och peta in vitlöksbitarna.
  5. Gnid in lammsteken med salt, peppar och rosmarin.
  6. Sätt in lammsteken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 63-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
  7. Linda in köttet i smörpapper eller folie och låt det ligga och vila ca 10 minuter före servering. Spara på köttskyn.
  8. Värm en kastrull med sockret i botten tills sockret smälter och är ljusbrunt. Häll i vinet (se upp sockret är varmt) samt soja. Låt koka ihop till hälften Tillsätt köttskyn från lammet.
  9. Vispa i maizena redning och koka ihop ytterligare några minuter tills skyn tjocknar något.
  10. Ugnsrosta den tvättade och torkade potatisen, med olivolja, salt och rosmarinskvistar på i ca 40 minuter i 200°C varm, i en ugnssäker form.
  11. Lägg bönor i en ugnsfast form och häll på grädde, blanda ner en klyfta pressad vitlök, lite salt och vitpeppar. Toppa med ost. Låt få färg i ugnen i 20 minuter (ställ bönorna över potatisen).
  12. Skär upp lammsteken i 0,5 cm tjocka skivor mot köttfibrerna.
  13. Servera med potatis, rödvinssky och gratinerade bönor. Tärnade tomater samt babyspenat är också gott till till lammstek.


 

Fler recept ur samma kategori som Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor:

Zucchini tagliatelle med räkor
Zucchini tagliatelle med räkor, grädde, ärtor, vitlök, tryffelolja och parmesan. Gott både till vardagsmiddag som till fest.
Zucchini är det italienska namnet på engelskans squash.
Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt
Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk. Lufsa är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Här en variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott. Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.
Traditionellt så kan man förstekta fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn.
Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.
Lammcurry på lammstek
Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lammcurry på lammstek
Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Dillkött kokt kalv eller lamm i dillsås
Dillkött. Kokt kalv eller lamm i dillsås. Du kan göra dillkött med benfritt kalvkött eller lammkött. Det går också bra med grytkött med ben såklart.
Dillkött är klassisk svensk god husmanskost.
Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött.
Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.
Lammkotletter med vitlök och rosmarin
Lammkotletter med vitlök och rosmarin. Här med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.
Klyftpotatis kan du byta mot potatisgratäng och såserna mot rödvinssås som också passar till lammkotletterna.
Skippar du potatisen och serverar lite mer bönor och sallad till så blir rätten GI eller LCHF.
Stora vita bönor är godast om du kokar dem själv. Koka gärna ett helt paket bönor enligt paket innan och spara resten i frysen uppdelat i fryspåsar. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga först.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Gratinerad getost chèvre
Gratinerad getost på bröd med honung och sallad är en god förrätt. En toast med getost. Lite finare heter det chèvretoast.
Dryckestips till är vita viner av druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay eller ett torrt mousserande.
Kan också serveras som tilltugg (då i mindre bitar och utan sallad).
Fläskfiléspett med guacamole
Fläskfiléspett med gucamole, spenatsallad och kokt färskpotatis. Goda spett med marinad och paprika, rödlök och zucchini.
Istället för färskpotatis kan du ta annan fin delikesspotatis. Eller ersätta med mer grillad zucchin, paprika och rödlök för en GI-variant.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Vegan Moussaka
Vegan Moussaka med aubergine (äggplanta), sojagrytbitar i tomatsås, potatis, vegan Bechamelsås samt sojagratängost Mozzarella-style.
En Moussaka utan kött och mejeriprodukter som blir väldigt god och passar alla.
Gott med grönsallad, cocktailtomater och dressing.
Laga gärna veganmoussakan dagen innan så blir den ännu godare.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Brandy Egg Nogg äggnogg
Brandy Egg Nogg. Äggnogg med äggula, socker, brandy, mjölk samt lite muskot.
Sockerlag gör du med hälften vatten hälften socker, koka ihop och låt svalna, kyl. Istället för sockerlag kan du smaka av din äggnogg med strösocker samt lite extra mjölk.
Porssnaps
Porssnaps. Hemgjord snaps med pors är enkelt och gott. Det är bara att trycka ner en kvist pors i flaskan.
Tips - har porssnapsen blivit för stark kan du använda den som essens och spä med okryddat brännvin.
Gravad lax
Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Jansson utan ansjovis
Jansson utan ansjovis. En vegetarisk Janssons frestelse utan fisk. Med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson.
Du kan också välja sojagrädde samt margarin för en helt vegan Jansson.
Oxfilé med kantarellsås
Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Kycklingfilé med asiatisk glace
Kycklingfilé med asiatisk glace smaksatt med chili, ingefära, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook