AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Lammstek grundrecept

Lammstek grundrecept Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 19)
8 port lammstek
Förberedelse: 1 tim
Tillagning: 2 tim
Klart på: 3 tim

Ingredienser:

  • 1 lammstek på cirka 1 - 1,3 kg utan ben, cirka 1,8 kg med ben
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • Några kvistar timjan och/eller rosmarin (eller torkat)
  • 0,5 pressad citron eller 6 msk vinäger eller rött vin

Tillagning:

  1. Skala och dela vitlöksklyftorna. Skala och klyfta gul lök.
  2. BENA UR LAMMSTEK MED BEN: Putsa ev. bort synliga hinnor från stekens utsida. Bena ev. ur steken om du önskar det. Skär längs med benet och sedan försiktigt loss köttet från benet så nära du kan. Lägg några vitlöksklyftor i mitten av steken och bind upp den med bomullssnöre.
  3. LAMMSTEK MED BEN: Stick hål in i steken med en liten skalkniv.Tryck halverade vitlökar i hålen i steken.
  4. LAMMSTEK I NÄT: Är steken redan uppbunden så kan du sticka försiktigt mellan snöret och trycka in vitlökar eller pressa dem och gnida in steken runt om.
  5. LAMMSTEK UTAN BEN UTAN NÄT: Lägg några halverade vitlökar i mitten och bind upp lammsteken med bomullssnöre så håller den formen bättre samt steks jämnare.
  6. MARINERA LAMMSTEKEN: Gnid in lammsteken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och/eller rosmarin samt citron, vinäger eller rött vin. Lägg i en skål eller påse och tillsätt den klyftade löken. Låt gärna lammsteken marinera någon timme - helst över natten.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna eller stekgryta för smakens skull (gärna i smör eller olivolja).
  9. Lägg över i en ugnsform eller stekgryta. Tillsätt marinaden samt löken.
  10. Stek lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken vid ca 65 grader.Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen.
  11. Låt alltid lammsteken vila minst 20 minuter, gärna inslagen i folie, innan du skär upp den mot köttfibrerna i ca 0,5-1 cm tjocka skivor.


 

Fler recept ur samma kategori som Lammstek grundrecept:

Grillade fläskkotletter
Grillade fläskkotletter eller fläskytterfilé på italienskt vis med rosmarin, vitlök, olivolja samt en enkel balsamvinägersås.
Välj benfria kotletter eller fläskytterfilé. Fläskfilé eller karré blir också gott.
Gott med potatisgratäng, fräst spenat, potatissallad, klyftpotatis, risotto, grillad tomat, grillade grönsaker, pasta med tomatsås, bearnaise med mera.
Hjortstek i rödvinsmarinad
Hjortstek i rödvinsmarinad. Hjortstek som marinerats i rödvin och ugnsstekts med lök. Servera som här med potatisgratäng eller annat valfritt tillbehör.
Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till. Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Hjortstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Hjortstek kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du kan halvera receptet om du ex. delar hjortsteken i en mindre bit.
Grillad kalventrecote med melitzanosalsa
Grillad kalventrecote med melitzanosalsa (aubergineröra), grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.
Vintips till blir rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Får i kål
Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.
Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.
Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.
Curry currygryta med biff
Currygryta med biff, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.
En currygryta från grunden som får mycket god smak och knappt kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Köttet får en härlig smak. Och kryddorna anses numera mycket nyttiga.
Andra köttslag går också bra, speciellt lamm och segare viltkött som här kokas mört och smakrikt.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Grillade lammkotletter med grönsaker
Grillade lammkotletter med grönsaker - grillad paprika och purjolök med rostad potatis och vitlökssås.
Du kan också steka lammkotletterna i stekpanna eller grillpanna istället för att grilla dem. Låt de då gärna eftersteka 5 minuter i ugnen samt vila 5 minuter innan servering.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Inkokt lax
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis
Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis. Rostade rotfrukter med färskpotatis. Ett gott tillbehör grillat och sidorätt till buffé.
Kålroten, morötter och lök ger sötma. Gott är att toppa med en lite salt och fyllig dressing sås med sardeller. Direkt från grillen läggs en marinerad grillad bit biff eller halloumiost som kronan på verket.
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Tomatsallad med yoghurt
Tomatsallad med yoghurt, citron och mynta. En kall sallad med matyoghurt som är god till meze, grillat eller stark mat som ex. indiskt. En variant på Raita.
Snabb Tiramisu
Snabb Tiramisu. En variant av klassisk Tiramisu serverad i cocktailglas.
Vintips till tiramisun blir Vin Santo, marsala eller espresso med amarettolikör, konjak eller brandy.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Ugnsbakad sötpotatis i ugn
Ugnsbakad sötpotatis i bitar. Gott att laga som tillbehör till det mesta istället för vanlig ugnsbakad potatis. Sötpotatis bakad i ugn är söt och god och passar till grillat, kyckling, vilt, fisk, vegetariskt, till buffé mm
Bakad sötpotatis passar med någon sur eller salt sås till. Ex. kan du blanda gräddfil eller grekisk yoghurt med limesaft eller citron; eller smulad fetaost; eller vitlök och citron; eller riven ingefära och lime.
Gubbröra på kavring
Gubbröra på kavring. En god förrätt. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Hemgjord gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Steksill i ugn med löksås
Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill. En klyfta citron samt hacka gräslök är också gott till. Knäckebröd och öl passar också till sillen.
Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche eller sojagrädde.
Receptet går utmärkt att dubblera för fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Glassbomb
Glassbomb. En festlig dessert med glass i olika lager du sedan sätter ett tomtebloss i och servera som glassbomb.
En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.
Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.
Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.
Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
Jordgubbssaft
Jordgubbssaft med rabarber eller bara jordgubbar.
Lite rabarber ger en frisk god syra till jordgubbssaften.
Napoleonbakelser
Napoleonbakelser är en bakelser med bakad smördeg varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr.
Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med grädde osv. Du kan också baka egen smördeg förstås - sök recept här på receptfavoriter.se
Napoleonbakelser är ej uppkallade efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung kring Neapel i Italien (Napoletana) som sägs ha namngett bakelserna.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kladdig chokladkaka enkla kladdkakan
Kladdig chokladkaka. En enkel kladdkaka du rör ihop direkt i kastrullen. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka.
Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna.
Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Panerad hel spätta med guacamole
Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avocado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft.
Kokt eller pressad potatis passar till samt kokta gröna ärtor.
En ljus lageröl är gott till.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook