AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Lammstek grundrecept

Lammstek grundrecept Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 19)
8 port lammstek
Förberedelse: 1 tim
Tillagning: 2 tim
Klart på: 3 tim

Ingredienser:

  • 1 lammstek på cirka 1 - 1,3 kg utan ben, cirka 1,8 kg med ben
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • Några kvistar timjan och/eller rosmarin (eller torkat)
  • 0,5 pressad citron eller 6 msk vinäger eller rött vin

Tillagning:

  1. Skala och dela vitlöksklyftorna. Skala och klyfta gul lök.
  2. BENA UR LAMMSTEK MED BEN: Putsa ev. bort synliga hinnor från stekens utsida. Bena ev. ur steken om du önskar det. Skär längs med benet och sedan försiktigt loss köttet från benet så nära du kan. Lägg några vitlöksklyftor i mitten av steken och bind upp den med bomullssnöre.
  3. LAMMSTEK MED BEN: Stick hål in i steken med en liten skalkniv.Tryck halverade vitlökar i hålen i steken.
  4. LAMMSTEK I NÄT: Är steken redan uppbunden så kan du sticka försiktigt mellan snöret och trycka in vitlökar eller pressa dem och gnida in steken runt om.
  5. LAMMSTEK UTAN BEN UTAN NÄT: Lägg några halverade vitlökar i mitten och bind upp lammsteken med bomullssnöre så håller den formen bättre samt steks jämnare.
  6. MARINERA LAMMSTEKEN: Gnid in lammsteken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och/eller rosmarin samt citron, vinäger eller rött vin. Lägg i en skål eller påse och tillsätt den klyftade löken. Låt gärna lammsteken marinera någon timme - helst över natten.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna eller stekgryta för smakens skull (gärna i smör eller olivolja).
  9. Lägg över i en ugnsform eller stekgryta. Tillsätt marinaden samt löken.
  10. Stek lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken vid ca 65 grader.Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen.
  11. Låt alltid lammsteken vila minst 20 minuter, gärna inslagen i folie, innan du skär upp den mot köttfibrerna i ca 0,5-1 cm tjocka skivor.


 

Fler recept ur samma kategori som Lammstek grundrecept:

Grillad fläskytterfilé med kantarellsås
Grillad fläskytterfilé med kantarellsås, klyftpotatis och kokta marinerade gröna bönor. Fläskytterfilé är ett billigt och gott kött att grilla speciellt om du lagar till flera.
Blir också gott med fläskfilé eller kycklingfilé.
Fläskytterfilé är bara ett finare namn på benfri kotlett så det kan du såklart också använda till detta recept. Eller köpa hel kotlett rad och bena ur själv.
Steak cheese sandwich
Steak cheese sandwich med grillad biff med smält ost, grillad lök och paprika samt majonnäs i surdegsbröd eller baguette.
Här har jag valt mört biffkött. Ett tips är annars att marinera och laga skivad fransyska som är billigare men inte så mör. Marinera då minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.
Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.
Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
Annat gott i steak sandwich är senap, coleslaw, ruccola, tomat, sallad, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
Du kan ta små grillspett i trä och trycka ner i steak cheese sandwichen vid servering så att den inte trillar isär om du använt skivat surdegsbröd.
Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel. Ev. kan man ha klyftpotatis eller pommes frites till.
Bakad potatis med skagenröra
Bakad potatis med skagenröra. Bakpotatis är en riktig klassiker med räkröra. Godast är hemmapillade räkor såklart - blanda sedan med majonnäs och creme fraiche, citron och dill.
Istället för majonnäs och creme fraiche är det mycket gott med grekisk yoghurt (och smalare). Riven ingefära är också gott i och ger en lite modern smak. Majs är gott att dryga ut räkorna med.
Servera gärna med en sallad som kan innehålla: isbergssallad i bitar, halverade cocktailtomater, skivad rödlök, blandade salladsblad, finriven morot, gurka i skivor, paprika, majs, kokta bönor mm. Olivolja, vinäger, salt och peppar på salladen också.
Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom.
Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Får i kål
Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.
Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.
Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.
Lammkotletter med vitlök och rosmarin
Lammkotletter med vitlök och rosmarin. Här med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.
Klyftpotatis kan du byta mot potatisgratäng och såserna mot rödvinssås som också passar till lammkotletterna.
Skippar du potatisen och serverar lite mer bönor och sallad till så blir rätten GI eller LCHF.
Stora vita bönor är godast om du kokar dem själv. Koka gärna ett helt paket bönor enligt paket innan och spara resten i frysen uppdelat i fryspåsar. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga först.
Keftedes Grekiska lammköttbullar
Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Frittata med spenat
Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).
Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).
Istället för parmesan kan man ta fetaost eller pecorino.
Hemgjord fläskkorv
Hemgjord fläskkorv. Stoppa egen fläskkorv med köttkvarn och korvhorn eller bara med färdigmald fläskfärs och korvhorn. Dubblar du receptet och lagar många fläskkorvar så kan jag rekommendera en köttkvarn med korvhorn att på enklare och snabbare vis stoppa korven.
Du kan mala köttet själv eller köpa fläskfärs.
Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.
Se till att korvskinnen - fjälstren är hela och spola igenom dem med vatten genom att sätta fast dem på vattenkranen. Läcker de så klipp av vid hålet.
Vill du ha en hållbar ljust rosa fläskkorv så tillsätter du nitritsalt i korvsmeten.
Hemlagad fläskkorv håller bäst om du gnider in den med saltblandning och lägger i kylen några timmar. Har du salpeter i så får fläskkorven en lätt rosa färg och håller bättre.
Frys ev. in fläskkorvarna tills de ska användas och värmas, kokas upp till julbord eller serveras med rotmos och god senap.
Ceviche marinerad fisk från Peru
Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och persilja.
Ceviche äts oftast äts lite tidigare på dagen, eftersom den ger mycket energi och man bör hålla sig vaken en tid efter.
Vitt vin är gott till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rågbröd filmjölkslimpa
Rågbröd eller filmjölkslimpa. Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bakpulver.
Salladsdressing med citron och olivolja
Salladsdressing med citron och olivolja.
Blanda dressingen med salladen precis innan servering så slokar inte salladen ihop av syra och salt.
Dressingen räcker till ca 200 gram blandad grönsallad.
Kokta marinerade Belugalinser
Kokta marinerade Belugalinser. Belugalinser med olivolja, vitlök, honung, balsamvinäger och rödlök.
Belugalinser ser nästan ut som rysk Beluga-kaviar (Beluga-linser låter ju lyxigt iaf).
Belugalinserna passar både till vardags som fest eller till buffé. Ett gott tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk. Servera förslagsvis med ugnstekt potatis eller potatispuré samt en sås av kall yoghurt med hackad fetaost i. En tomat- och grönsallad är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Örtsås
Örtsås med yoghurt och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm. Örtsås av matyoghurt blandat med hackad örter samt pesto. Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen. Här har jag valt pesto med basilika, hacka persilja, timjan och rosmarin samt smaksatt med lite pressad vitlök och citron.
Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen också.
Örtsås kan du också göra på creme fraiche istället för yoghurt.
Vidare kan du köpa hackade blandade frysta örter efter tycke att blanda med yoghurt.
Andra goda färska örter att ha i är färsk basilika eller färsk dragon eller färsk koriander.
Moussaka grekisk gratäng med äggplanta aubergine
Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine, potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.
Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
Aubergineskivorna kan stekas innan i olivolja samt potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Då går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.
Avokado, mango och tomatsalsa
Avokado, mango och tomatsalsa passar till kyckling, fisk eller fläsk. Fluffiga majs- och paprikapannkakor, yoghurt och salsa är också en god kombination (och vegetarisk).
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Stekt gås unggås
Stekt gås med sås till söndagsmiddag eller gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm och hals har jag valt att koka en fond till sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Klassiska semlor
Klassiska semlor eller fastlagsbullar. En hembakt semla slår det mesta. Baka egna goda semlor med detta klassiska semmelrecept.
Lite tips till semmelfyllning: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk).
Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Vill du variera klassisk semla kan du smaksätta fyllningen i dina hembakta semlor med likör som amaretto, konjak eller calvados.
Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka. Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, nejlika och ingefära.
En hembakt mjuk pepparkaka som blir hållbar och är saftig i flera dagar.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Basilikabröd baguette med örtolja
Basilikabröd av färdig baguette. En variant på vitlöksbröd fast med basilika. Rostad baguette med örtolja av basilika och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta, speciellt på buffe.
Om du gillar vitlök så kan du blanda ner en halv klyfta i oljan tillsammans med den hackade basilikan.
Rågsiktsbullar rågbullar
Rågsiktsbullar eller rågbullar. Bullar bakade med rågsikt som är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl).
Skållade råglimpor
Skållade råglimpor. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bröd. Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook