AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Lammstek grundrecept

Lammstek grundrecept Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 20)
8 port lammstek
Förberedelse: 1 tim
Tillagning: 2 tim
Klart på: 3 tim

Ingredienser:

  • 1 lammstek på cirka 1 - 1,3 kg utan ben, cirka 1,8 kg med ben
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • Några kvistar timjan och/eller rosmarin (eller torkat)
  • 0,5 pressad citron eller 6 msk vinäger eller rött vin

Tillagning:

  1. Skala och dela vitlöksklyftorna. Skala och klyfta gul lök.
  2. BENA UR LAMMSTEK MED BEN: Putsa ev. bort synliga hinnor från stekens utsida. Bena ev. ur steken om du önskar det. Skär längs med benet och sedan försiktigt loss köttet från benet så nära du kan. Lägg några vitlöksklyftor i mitten av steken och bind upp den med bomullssnöre.
  3. LAMMSTEK MED BEN: Stick hål in i steken med en liten skalkniv.Tryck halverade vitlökar i hålen i steken.
  4. LAMMSTEK I NÄT: Är steken redan uppbunden så kan du sticka försiktigt mellan snöret och trycka in vitlökar eller pressa dem och gnida in steken runt om.
  5. LAMMSTEK UTAN BEN UTAN NÄT: Lägg några halverade vitlökar i mitten och bind upp lammsteken med bomullssnöre så håller den formen bättre samt steks jämnare.
  6. MARINERA LAMMSTEKEN: Gnid in lammsteken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och/eller rosmarin samt citron, vinäger eller rött vin. Lägg i en skål eller påse och tillsätt den klyftade löken. Låt gärna lammsteken marinera någon timme - helst över natten.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna eller stekgryta för smakens skull (gärna i smör eller olivolja).
  9. Lägg över i en ugnsform eller stekgryta. Tillsätt marinaden samt löken.
  10. Stek lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken vid ca 65 grader.Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen.
  11. Låt alltid lammsteken vila minst 20 minuter, gärna inslagen i folie, innan du skär upp den mot köttfibrerna i ca 0,5-1 cm tjocka skivor.


 

Fler recept ur samma kategori som Lammstek grundrecept:

Andbröst med gräddsås
Andbröst med gräddsås. En enkel och god rätt på andbröst i sås med grädde, äpple, bacon och champinjoner.
Klyftpotatis eller pressad potatis, brysselkål och/eller kokta morötter, broccoli, sallad samt gele (svart vinbär) passar till.
Rött vin Pinot Gris från exempelvis Bourgogne är gott vintips. Eller öl.
Receptet blir också gott med annan viltfågel. Koktiden kan då ändras såklart så det inte blir över- eller underkokt.
Pasta Alfredo med kyckling
Pasta Alfredo med kyckling. En klassisk pasta med parmesanost, smör och grädde som grund. Här med persilja, gröna ärtor och svartpeppar toppad med stekt kycklingfilé. Genialiskt enkel men mycket god.
Pasta Alfredo kan lagas med valfri färsk eller torkad pasta. Förslag är spagetti, tagliatelle eller skruvar.
Kyckling teriyaki
Kyckling teriyaki som är en supergod kycklingfilé marinerad i ljus söt sojasås. Bankar du ut kycklingen blir den snabbare genomstekt utan att bli bränd.
Välj gärna en god fin kyckling som majskycklingfilé. Fungerar också utmärkt med kalkon.
Du kan servera kyckling teriyaki med samma tillbehör som ex. club sandwich (med grillat bröd som chiabatta, currymajonnäs, rödlök, tomatskivor, isbergssallad samt stekt bacon) eller med valfria andra tillbehör ex. fräst bok choy smaksatt med lite ljus soja.
Kyckling teryaiki i mindre bitar kan också träs på spett.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lammytterfilé i ugn
Lammytterfilé i ugn. Marinerad, brynt och ugnsstekt lammytterfilé. Här hittar du stekgrader och innertemperaturer för lammytterfiléer.
Gott med valfria tillbehör. Förslag är rödvinssås, potatisgratäng och tomatsallad.
Lammrostbiff med rödvinssås
Lammrostbiff med rödvinssås, rosmarin och råstekt skivad potatis i ugn. Gott till är förslagsvis grillad tomat och gröna bönor med vitlök och olivolja.
Till lammrostbiffen passar ett fylligt rött vin ex. Chateau Neuf du Pape (dyrare), Cabernet Sauvignon eller Syrah (Shiraz).
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Istället för torkad rosmarin kan du ta någon kvist färsk rosmarin.
Provencalsk lammgryta
Provencalsk lammgryta. God gryta med lamm smaksatt med vitlök, tomat, timjan med mera.
Grytan blir god med lammkött med eller utan ben. Lammgryta är smidigt att koka på de segare delarna av lammet som lammnacke, lårstek, lammstek eller lammbog. Speciellt om du har lammkött med ben som annars är svårt att bena ur - koka med allt så får du god smak och köttet är sedan lätt att skära och plocka loss samt sedan lägga tillbaka i grytan.
Servera lammgrytan som den är med gott bröd eller med pressad potatis, kokt potatis, råris, ris eller valfritt tillbehör. Du kan också tillsätta ca fyra fler tärnade potatisar till grytan så behöver du inget tillbehör mer än bröd.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Pizza Capricciosa capricosa
Pizza Capricciosa är en pizza med skinka och champinjoner. Riktigt god och enkel klassisk pizza.
Detta recept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor eller baka som panpizza i stekpanna.
Servera gärna Capricciosa med grönsallad med tomater, bönor samt röd paprika eller pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Använd gärna en stor baksten eller pizzasten att grädda pizzan på. Tips är att lägga stenen på ett galler i nedre delen av ugnen. För över pizzan på ett bakplåtspapper med hjälp av en bakplåt utan kant.
Mjuk pepparkaka med glasyr
Mjuk pepparkaka med glasyr. Goda pepparkaksrutor med glasyr av färskost. En mjuk kaka som passar till jul, lucia och advent.
Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och nejlika.
Gillar du ett tjockt lager glasyr så kan du dubbla glasyren.
Nötmarängtårta tårta med nötmaräng och bär
Nötmarängtårta. En tårta med mandelmaräng och grädde toppad med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller vindruvor.
Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.
Hemgjord fruktsallad med ex. färsk ananas, vindruvor, rött äpple, blodapelsin blir också gott till nötmarängtårta.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Jitterbuggare
Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Att det tar mer än en timme att baka jitterbuggare beror på att degen vilar i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att bli lättare att skiva och baka. Så i arbete räknat tar jitterbuggarna ca 25 minuter totalt.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Räksnittar
Räksnittar på ljust bröd. Min kusin Toms lyxiga handpillade räksnittar med dill och majonnäs. Goda till fördrink, öl eller skumpa.
Överkurs är att smörsteka bröden och sedan servera med majonnäsen och räkorna på. Bred då smör på bröden och stek dem gyllene några minuter på varje sida i en stekpanna.
Tack till Tom.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Äppelpaj med smuldeg
Äppelpaj med smuldeg. En god hembakt äppelpaj med smuldeg.
Till äppelpaj med smuldeg brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad är en god sallad till paj, buffe, som tillbehör eller grillat.
Extra god blir salladen med ekologiska tomater då de fått mogna lite extra. Vidare en fin kallpressad olivolja, fin vinäger, flingsalt samt nymalen svartpeppar.
Napoleonbakelser
Napoleonbakelser är en bakelser med bakad smördeg varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr.
Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med grädde osv. Du kan också baka egen smördeg förstås - sök recept här på receptfavoriter.se
Napoleonbakelser är ej uppkallade efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung kring Neapel i Italien (Napoletana) som sägs ha namngett bakelserna.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Bärtårta med vaniljkräm
Bärtårta med vaniljkräm, sockerkaksbottnar, sylt och grädde garnerad med färska bär, havreflarn och citronmeliss. En god tårta till buffé, fest, kalas, midsommar eller födelsedagsfest.
Ostsås till gratäng
Ostsås till gratäng. En god ostsås att gratinera kokta grönsaker som broccoli, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, spenat mm.
Gratängsås eller ostsås till 750 g - 1 kg grönsaker eller det du ska gratinera.
Du kan även toppa gratängen med lite extra riven ost samt gärna lite riven parmesan.
Filbunke
Filbunke. Hemgjord filbunke är gott och nyttigt. Gör egen filbunke och servera kyld. Filbunke Håller sig i några dagar i kylen.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Pommes Anna potatiskaka
Pommes Anna är en fransk potatiskaka du kan servera som potatistillbehör till det mesta.
Pommes Anna är tunt skivad potatis stekt i en stekpanna, ugnsform eller långpanna till en potatiskaka.
Pommes Anna skärs i tårtbitar eller kvadrater och serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffe.
Du kan göra Pommes Anna i stekpanna eller en rund ugnsform ex. en springform med löstagbara kanter eller en avlång brödform.
Pommes Anna i långpanna räcker till ca 12 portioner. Fyll då en långpanna med skivad potatis, blanda med olja och salt samt pressa ihop och grädda i 50 minuter på 225 grader tills potatisen fått färg och blivit mjuk.
Självklart kan man smaksätta Pommes Anna och sätta smak på den med någon ingrediens som: hackade svarta kalamatoliver; färska eller torkade örter som persilja, basilika eller andra provencalska örter; örtsalt; hackad soltorkade tomater; skivad gul lök; pressad vitlök; ost som parmesan eller chevre; purjolök osv.
Rågsiktsbullar rågbullar
Rågsiktsbullar eller rågbullar. Bullar bakade med rågsikt som är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl).
Wallenbergare med rostad potatis och limesås
Wallenbergare på köttfärs med rostad potatis smaksatt med örter, limesås med crème fraiche-sås samt marinerade linser.
Gott till är en grönsallad med majs, tärnad gurka och rödlök i olivolja samt vinäger.
En variant på klassisk Wallenbergare med lite nyttigare tillbehör än skirat smör och potatismos. Tar du bort potatisen så blir rätten GI- samt LCHF anpassad.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook