AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Lammstek grundrecept

Lammstek grundrecept Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 21)
8 port lammstek
Förberedelse: 1 tim
Tillagning: 2 tim
Klart på: 3 tim

Ingredienser:

  • 1,3 kg lammstek utan ben eller räkna 500 gram extra med ben
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 kvistar timjan (eller något krm torkad)
  • 1 kvist rosmarin (eller något krm torkad)
  • 0,5 pressad citron, vinäger eller rött vin

Tillagning:

  1. Skala och dela vitlöksklyftorna. Skala och klyfta gul lök.
  2. BENA UR LAMMSTEK MED BEN: Putsa ev. bort synliga hinnor från stekens utsida. Bena ev. ur steken om du önskar det. Skär längs med benet och sedan försiktigt loss köttet från benet så nära du kan. Lägg några vitlöksklyftor i mitten av steken och bind upp den med bomullssnöre.
  3. LAMMSTEK MED BEN: Stick hål in i steken med en liten skalkniv.Tryck halverade vitlökar i hålen i steken.
  4. LAMMSTEK I NÄT: Är steken redan uppbunden så kan du sticka försiktigt mellan snöret och trycka in vitlökar eller pressa dem och gnida in steken runt om.
  5. LAMMSTEK UTAN BEN UTAN NÄT: Lägg några halverade vitlökar i mitten och bind upp lammsteken med bomullssnöre så håller den formen bättre samt steks jämnare.
  6. MARINERA LAMMSTEKEN: Gnid in lammsteken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och/eller rosmarin samt citron, vinäger eller rött vin. Lägg i en skål eller påse och tillsätt den klyftade löken. Låt gärna lammsteken marinera någon timme - helst över natten.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna eller stekgryta för smakens skull (gärna i smör eller olivolja).
  9. Lägg över i en ugnsform eller stekgryta. Tillsätt marinaden samt löken.
  10. Stek lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken vid ca 65 grader.Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen.
  11. Låt alltid lammsteken vila minst 20 minuter, gärna inslagen i folie, innan du skär upp den mot köttfibrerna i ca 0,5-1 cm tjocka skivor.


 

Fler recept ur samma kategori som Lammstek grundrecept:

Färsk pasta med kyckling och svamp
Färsk pasta med kyckling och svamp i grädde. Välj pasta som tagliatelle eller farfalle. Ett vitt vin passar till kyckling- och svamppastan.
Thailändsk kycklinggryta
Thailändsk kycklinggryta med kokosmjölk, limeblad, färsk koriander, grönsaker, chili, citrongräs och thaibasilika.
God med jasminris eller annat thairis.
Du kan välja andra grönsaker som bambuskott, groddar, bok choy, minimajs, vitkål, paprika, zucchini, aubergine, purjolök, rödlök med mera efter tycke.
Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.
Istället för röd currypasta kan du ta grön currypasta. Skulle du sakna någon ingrediens som ex thaibasilika, limeblad eller tamarind så är det inte hela världen då grytan blir rätt god ändå.
Korv Stroganoff
Korv Stroganoff med krossade tomater, paprika och champinjoner. En god gryta med falukorv, lök och grönsaker i tomatsås avrundad med grädde eller creme fraiche.
Gott med basmatiris eller matris samt grönsallad till.
Garnera gärna med hackad persilja.

Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Indisk lammgryta med curry
Indisk currygryta med lammkött eller andra grytbitar av nöt eller vilt går också bra.
God med basmatiris, gurka och tomat i yoghurt (salta och peppra yoghurten) samt naanbröd. Kokt blomkål är också gott till.
Grytan ska koka länge och då reder löken grytan och grytan skär sig liksom, detta stadium kallas remphaa state när fettet flyter upp till ytan efter cirka 2,5 timmars kokning. Här reder också linserna grytan.
Lammgrytan blir ännu godare dagen efter.
Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Persisk lammgryta med aubergine Ghejme Badenjan
Persisk lammgryta med aubergine eller Ghejme Badenjan. En god gryta som serveras med persiskt ris smaksatt med bla saffran, mandel och pistasch.
Berberis är ett torkat rött bär från Irak och kan uteslutas.
Riset och potatisen blir brynt i botten och så ska det vara.
Räkna ca 1 kg kött utan ben.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Sparris med mozzarella och parmaskinka
Sparris med mozzarella och parmaskinka. En enkel och god förrätt eller gör en stor laddning och servera på fat till buffé.
Välj helst ekologiskt odlad svensk sparris. På våren och tidig sommar har sparris säsong och är som bäst.
Till sparrisen passar ett vitt friskt vin.
Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter
Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter serverad med
majonnässås med sardeller.
Istället för rostas kan du ta annat mört nötkött som biff, kalv eller oxfilé.
Majonnässåsen är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.
Vintips till det grillade köttet är ett fylligt rött av ex. Cabernet Sauvignon eller Shiraz från valfritt land.
Kokoskakor
Kokoskakor. Kakor med kokos är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta kokoskakor.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Söndagsstek stek
Söndagsstek. Klassisk stek till söndagsmiddag serveras med kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt söndagssteken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Vitkålssallad
Vitkålssallad är vanlig i två varianter - pizzasallad med vinäger eller coleslaw med majonnäs. Här är recept på både pizzasallad och coleslaw. På bilden coleslaw till grillade revben, majskolv och potatisklyftor.
Vitkålssallad är inte bara gott utan oslagbart billigt och smidigt, förslagsvis om man har många gäster. Speciellt om du använder en matberedare eller mandolin att snabbt strimla vitkålen.
Massera gärna in saltet i kålen med handen så blir vitkålen i salladen snabbare mjuk samt god pizzasallad eller coleslaw (det är saltet som gör att kålen mjuknar). Alternativ är att vitkålssalladen står och blir mjuk i kylen någon timme eller flera timmar ex. över natten.
Champinjonsoppa soppa med champinjon
Champinjonsoppa. Soppa på champinjoner blir god, billig och ganska nyttig. Perfekt soppa till soppkväll eller soppmiddag.
Räkna ca 20 stora champinjoner.
Servera champinjonsoppan med extra frästa skivad champinjoner, gott nybakt bröd ex. ciabatta med färskost eller varma mackor till. Vidare kan du rosta snett skurna baguettebitar med god cheddarost och servera till svampsoppan.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake.
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så gör den gärna slät genom att mixa den, kanske med lite extra smör och någon droppe tryffelolja. I mitten av sopptallriken kan du lägga en hög av smörfrästa 1 cm stora bitar svamp, fläsk, morot och rotselleri blandat med hackad bladpersilja. Häll champinjonsoppan runt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kall citronsås med crème fraiche
Kall citronsås med crème fraiche. God till såväl grillat, paj, sallad, som kall rökt lax eller rökt makrill.

Gino gratinerad frukt med vit choklad
Gino är en god och enkel dessert med fruktsallad som är gratinerad med vit choklad. Lättlagat, enkelt och gott till fest, buffé eller till vardags.
Namnet Gino kommer restaurang från P&A Co och senare restaurang Gino som låg ett stenkast från Stureplan.
Gott till Gino är jordgubbar, kiwi och banan som i nedan recept. Men du kan också ta annan frukt och bär efter säsong samt färg ex. någon ljus färg (banan, ananas, papaya,persika), röd (vindruvor, jordgubbar, körsbär, hallon) och någon grön (vindruvor, kiwi).
Andra frukter och bär som är gott är mango, 1 pkt vindruvor, en liter hallon, 500 gram urkärnade körsbär, en färsk ananas och/eller någon skalad och tärnad persika.
Servera med god vaniljglass.
Förutom vit choklad kan du toppa Ginon med mandelmassa och mandelflarn som på bilden.
Fryst cheesecake
Fryst cheesecake. En jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in.
Fryst cheesecake blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.
Garnera ev. med några krossad digestivekex.
Till fryst cheesecake kan du servera någon sylt som ex. körsbär, hallon, krusbär eller jordgubb; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar (dessa kan du garnera med); kiwi, passionsfrukt eller vindruvor funkar också att garnera med.
Smeten till fryst cheesecake rörs bara ihop, hälls i en form och fryses (4 timmar i frysen brukar räcka).
Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin eller commanderia.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Rabarbermarmelad med kardemumma
Rabarbermarmelad med kardemumma. Laga egen marmelad på rabarber och smaksätt den med kardemumma. Gott, enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar. Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.
Jordgubbsmarmelad
Jordgubbsmarmelad. Koka marmelad på jordgubbar. Smaksätt marmeladen med kanel, lagerblad och apelsinlikör om du vill.
Gott i är också att koka jordgubbsmarmeladen med någon cm vaniljstång.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

Rulltårta med hallonsylt
Rulltårta med hallonsylt. Gott till fikat. Rulltårta med bakpulver, ägg, socker och vetemjöl fylld med hallonsylt och grädde eller vaniljkräm.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Vitlöksbröd
Vitlöksbröd. Rostade varma bröd med vitlökssmör och persilja. Vitlöksbröd är gott till det mesta. Klassiskt till fisksoppa eller musslor. Hemgjorda vitlöksbröd är gott till buffé också.
Istället för smör kan man ta olivolja.
Några droppar citronsaft samt worchestershiresås, salt och peppar kan man också ha i vitlökssmöret.
Du kan också grilla vitlöksbröden på grillen som tillbehör.
Till vitlöksbröd så passar ljust och vitt bröd som baguette, formfranska, rostbröd, lantbröd osv. Gammalt annars trist bröd går utmärkt att uppgradera till vitlöksbröd.
Rabarberkaka
Rabarberkaka. En mjuk kaka med sockerkakssmet och bitar av rabarber.
Rabarberkaka är god till fika eller buffé.
Pizza med gorgonzola
Pizza med Gorgonzola, ädelost eller blåmögelost på tomatsås och riven mozzarella. Här serverad med tomater, babyspenat, ruccolasallad och hyvlad parmesan.
Du kan baka gorgonzolapizza med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Annat gott på gorgonzolapizza är rostade valnötter och klyftade färska fikon. Dessa kan man strö över vid servering tillsammans med salladen.
Tänk på att många ostar framställs med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan så är det bra att veta.
Pizzan med Gorgonzola kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook