AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming Stekt inlagd strömming eller sill. Inlagda strömmingsflundror. Panerad strömmingsflundrar steks och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och rödlök. Serveras kalla till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
8 - 10 port stekt inlagd strömming

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad dill
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt vitpeppar
  • smör till stekning
  • 4 msk ättiksprit
  • 2 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1 rödlök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt den få ett uppkok.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Hacka persilja och dill och blanda med smöret.
  4. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  5. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut och en klick grönt kryddsmör emellan.
  6. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  7. Bryn smör i en stekpanna och stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter.
  8. Lägg över flundrorna i ett djupt fat och häll ättikslagen över.
  9. Låt den inlagda strömmingen stå kallt till nästa dag då den stekta inlagda strömmingen är redo att serveras.
  10. Servera gärna strömmingen med skivad gul lök som du blandat med några krm salt samt några msk lag från strömmingen. Låt marinera ca en kvart och servera till strömmingen.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt inlagd strömming:

Stekt inlagd strömming
Stekt inlagd strömming eller sill. Inlagda strömmingsflundror. Panerad strömmingsflundrar steks och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och rödlök. Serveras kalla till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.
Bostongurka
Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge.
Förvara alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konserveringsmedel.
Receptet kan också halveras för en mindre glasburk ostongurka ca 0,5 liter.
Rabarberchutney
Rabarberchutney är en chutney med rabarber. En röra med kryddor, vinäger, rabarber och socker.
Rabarberchutney är gott till grillat, grytor, currygrytor mm. Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Fiskgryta med saffran
Fiskgryta med saffran, fänkål och grädde. Här med torsk, lax, räkor, musslor samt delikatesspotatis, blomkål och broccoli.
Vintips till är ett torrt vitt vin ex. Chardonnay.
Innehållet i fiskgrytan kan varieras och du kan välja annan fisk ex. plattfisk; andra grönsaker ex. morot, purjolök, salladslök, rotselleri; smaka upp med rivet apelsinskal; tillsätta stjärnanis; använda riktig fiskbuljong; ersätta krossade tomater med skalade och tärnade färska tomater; ta i någon dl vitt vin istället för vinäger.
Fiskbuljong fiskfond
Fiskbuljong eller fiskfond. Recept på hemgjord fiskbuljong eller fiskfond. Grunden till all god fisksås och fisksoppa.
Undvik att koka fiskfond på enbart laxben som då ger en klistrig konsistens till fonden.
Foliepaket med spätta och räkor
Foliepaket med spätta, räkor, tomat, purjolök, kokt potatis, grädde och dill.
Fiskpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Enkelt och gott. Fiskpaketen går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Fiskpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Pastasallad med pesto
Pastasallad med pesto är gott på egen hand med riven parmesan eller som tillbehör ex. på buffé.
Köp färdig pesto eller gör egen som blir mycket god.
Blir också gott med fullkornspasta.
Bondbröd med lök
Bondbröd med lök är ett gott brödrecept som blir mycket aromatiskt. Hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt bondbröd.
Smörgåstårta med kyckling
Smörgåstårta med kyckling. Hemgjord smörgåstårta med grillad eller pulled kyckling, fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell och 300 gram grillad eller pulled kyckling. Gott med hemgjord syltlök (sök recept här på Receptfavoriter.se).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Silltårta
Silltårta. Ett gott och annorlunda sillrecept till sillbord, midsommar, julbord eller påskbord. Frusen sill? jodå, det är gott. Låt dig inte skrämmas. Det är mer som en silltårta. Inspirerat av Skånska sillakademiens frusna sillatårta. Låt tårtan tina något innan servering.
Snabb kavring utan skållning
Snabb kavring utan skållning. En kavring som kan bakas direkt utan skållning av mjölet och utan jäst. Denna kavring blir ett gott grovt bröd.
Snabbakad kavring är inte lika hållbart som vanlig kavring varför du bör njuta det relativt nybakt.
Kavringen är god till svenskt smörgåsbord, sillbord, midsommar, julbord och påsk.
Om du vill ha en mörkare kavring så kan du tillsätta någon tsk koloritsoja i degen.
Ostpaj
Ostpaj är en klassiker. Här en enkel ostpaj med riven ost. Ostpaj är gott till buffe och till midsommarbordet, påskbordet, picknick samt kräftskiva.
Ostpaj passar också till nattamat eller vickning.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär
Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär. En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar som passar till midsommartårta, födelsedagstårta eller bara som sommartårta.
Marängbottnen till tårtan bakas med en tunn sockerkakssmet och på den maräng och flagad mandel.
Midsommarbakelse
Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Enkla och smidiga att förbereda till midsommarbuffén. Ett gott alternativ till midsommartårtan.
Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen. Till servering så skivar du upp och garnera varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Brännvinsost
Brännvinsost. Gör din egen brännvinsost till kräftskiva, julbord, midsommarbord, surströmmingskiva eller påskbord.
Blir också gott med konjak, calvados eller whisky.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Revben med rödvin och kanel
Revbensspjäll marinerade i rödvin och kanel som kokas möra först och sedan grillas eller ugnsteks.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Knäckklubbor knäckstrutar godisklubbor med knäck
Knäckklubbor eller knäckstrutar. Hemgjorda godisklubbor med knäck i små bakplåtsstrutar är gott godis till jul och fest.
Som pinnar kan man använda ätpinnar i trä delade på mitten eller delade små grillspett av trä.
Gillar du mandel så kan du tillsätta det till knäckklubborna.
Leverkorv
Leverkorv. Hemgjord korv med lever smaksatt med kryddpeppar. Goda leverkorvar till jul eller husmanskost. Gärna med inlagda rödbetor. De kan också ätas kokta kalla till pålägg på smörgås - gärna med inlagda rödbetor.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Rostade nötter
Rostade nötter är gott som tilltugg före maten och till drinkar. Gott med mandlar, jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter och macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta.
När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen.
Välj förslagsvis tre olika sorters nötter eller fler om du önskar det.
Nötterna håller sig goda i några dygn och kan förberedas innan.

Nyponpulver
Nyponpulver. Hur du torkar egna nypon och gör hemgjort nyponpulver. Gott på fil, i müsli, i bakverk som bröd, till nyponsoppa, nypondricka, nyponthe med mera.
Pulver av torkade nypon innehåller karoten (vitamin A), vitamin-B, lykopen (antioxidant) samt väldigt mycket C-vitamin.
Alla slags nypon kan användas. Välj dock bort nypon som växt jämte trafikerad väg.
En torkmaskin fungerar utmärkt och är en god investering speciellt om du ska torka mycket nypon, svamp och äppelskivor osv.
Du behöver en kaffekvarn (en liten elektrisk kvarn som normalt är till för att mala kaffebönor i) för att mala nyponen till mjöl. De torkade nyponskalen är för hårda och går ej att mala i vanlig mixer eller matberedare.
Fiskgryta med potatis
Fiskgryta med potatis, sej eller torsk, lax och grönsaker. Denna matiga fiskgryta är god med vitlöksmajonnäs samt bröd och passar till vardags, middag eller fest.
En fiskgryta lik fisksoppa men fastare och matigare med mer potatis, fisk och grönsaker.
Överbliven fiskgryta går utmärkt att spara i kylen eller frysa - smaken blir ännu godare dagen efter.
Du kan använda färsk eller fryst fisk eller både och.
Du kan byta fisksort mot annan samt grönsaker efter tillgång. Välj helst Krav eller MSC märkt fisk ex. finns MSC märkt sej i frysdisken.
Här har jag smakat av fiskgrytan med thailändsk fisksås, vinäger samt lite tryffelolja.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook