AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming Stekt inlagd strömming eller sill. Inlagda strömmingsflundror. Panerad strömmingsflundrar steks och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och rödlök. Serveras kalla till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
8 - 10 port stekt inlagd strömming

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad dill
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt vitpeppar
  • smör till stekning
  • 4 msk ättiksprit
  • 2 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1 rödlök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt den få ett uppkok.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Hacka persilja och dill och blanda med smöret.
  4. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  5. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut och en klick grönt kryddsmör emellan.
  6. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  7. Bryn smör i en stekpanna och stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter.
  8. Lägg över flundrorna i ett djupt fat och häll ättikslagen över.
  9. Låt den inlagda strömmingen stå kallt till nästa dag då den stekta inlagda strömmingen är redo att serveras.
  10. Servera gärna strömmingen med skivad gul lök som du blandat med några krm salt samt några msk lag från strömmingen. Låt marinera ca en kvart och servera till strömmingen.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt inlagd strömming:

Inlagd sill strömming
Inlagd och gravad sill och strömming. Grundrecept på gravad och inlagd sill du gör själv av färsk sill eller strömming.
Sillen kan sedan smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.
Du kan också använda salt inläggningssill. Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.
Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart).
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Äppelmarmelad med ingefära
Äppelmarmelad med ingefära. God och smakrik marmelad på äpplen och syltsocker - smaksatt med färsk ingefära.
Istället för gröna äpplen kan du ta röda äpplen eller valfri sort.
God som vanlig marmelad. Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tack för receptet till Eva Henjer i Karlshamn.
Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en rätt hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Panerad hel spätta med guacamole
Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avocado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft.
Kokt eller pressad potatis passar till samt kokta gröna ärtor.
En ljus lageröl är gott till.
Tomatsill
Tomatsill är bitar av sillfiléer eller strömming i sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Sill med vodka och lime
Sill med vodka och lime får en god smak av lime och lite bett av vodkan.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).
Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Chokladtårta
Chokladtårta med chokladfyllning och chokladglasyr.
Gillar du mint kan du laga mintglasyr och spritsa på tårtan i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.
Lax i ugn med tapenade
Lax i ugn med tapenade. Gott med quinoasallad, bulgursallad, pressad potatis, pasta, råstekta rotfrukter eller valfritt tillbehör.
Vill du ha en enkel sås till kan du blanda 2 dl turkisk yoghurt med någon tsk pressad citron och 0,5 tsk honung samt smaka av med salt och peppar.
Vidare är kokta grönsaker som broccoli eller brytbönor gott till.
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjorton.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kaviarsmör
Kaviarsmör är gott istället för vanligt smör till knäckebröd och sill.
Brandy Egg Nogg äggnogg
Brandy Egg Nogg. Äggnogg med äggula, socker, brandy, mjölk samt lite muskot.
Sockerlag gör du med hälften vatten hälften socker, koka ihop och låt svalna, kyl. Istället för sockerlag kan du smaka av din äggnogg med strösocker samt lite extra mjölk.
Besk snaps med malört
Besk snaps med malört. Hemgjord besk. Malört är en blomma som ger besk smak samt ljus rödgul färg till snapsen. Tänk på att det är Strandmalört man använder. Samt att plocka malörten när den knoppat (precis innan blommning). Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Har man inte tillfälle så går torkad malört i knoppstadiet utmärkt. Torkad malört brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer.
En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin och lagras till bitter eller starkare malörtsessens.
Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Enkel jordgubbstårta eller jordgubbspaj med vaniljkräm
Enkel jordgubbstårta med vaniljvisp i pajskal. En slags jordgubbspaj eller jordgubbstårta gjord av knaprigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska jordgubbar.
Tårtan är god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), hallon (hallontårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Tomatsill
Tomatsill är bitar av sillfiléer eller strömming i sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Mintkyssar mintgodis med choklad
Mintkyssar är goda mintgodisar av socker smaksatt med pepparmintsolja toppat med choklad. Ett klassiskt julgodis.
Pepparmintsolja, pepparmintsarom och glykos fanns förr bara på apoteket men finns nu i vanliga affärer också.
Sockermassan är lite knepig att jobba med men tänk på att om den stelnar så är den bara att värma igen, röra om och ev. tillsätta någon msk vatten så blir den lös och kan duttas ut till kyssar igen.
Glykos är inte detsamma som glukos, som är namnet på den speciella sockerart som finns i druvsocker. Glykos får man genom att koka stärkelse med syra och vatten under tryck. Det kallas också för stärkelsesirap. Glykosen har en mildare och rundare sötma än vanligt socker, och proffskockar och bagare använder den därför gärna i desserter, choklad, kola, karameller och annat godis.
Ljus kola
Ljus kola till godis, julkola, kolasmet, bakverk mm. Hemkokt ljus kola med grädde. Gör egen ljus gräddkola.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Vit bönhummus
Vit bönhummus. En röra och sås i ett av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.
God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.
Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.
En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärter.
Japansk grönsaksgryta
Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Stekt lever med lök
Stekt lever med lök- och gräddig skysås samt kokt potatis. Servera stekt skivad lever med finrivna morötter och lingon.
Du kan ta lammlever, ungnötslever eller kalvlever som är mör och mild i smaken. Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.
Lever är nyttig och billig mat. Lever innehåller A, B och D-vitamin. Lever från äldre djur äts ej då kadmium och bly samlas i levern (gäller mest lever från vilt).
Svinlever och nötlever med kraftigare leversmak brukar ej stekas utan blir godast i leverpastej.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook