AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming Stekt inlagd strömming eller sill. Inlagda strömmingsflundror. Panerad strömmingsflundrar steks och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och rödlök. Serveras kalla till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 15)
8 port stekt inlagd strömming
Förberedelse: 30 min
Tillagning:1 dagar
Klart på:1 dagar 30 min

Ingredienser:

  • 600 gram strömmingsfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad dill
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt vitpeppar
  • 4 msk smör till stekning
  • 0,5 dl matolja till stekning
  • 4 msk ättiksprit
  • 2 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1 rödlök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt den få ett uppkok.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Hacka persilja och dill och blanda med smöret.
  4. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  5. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut och en klick grönt kryddsmör emellan.
  6. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  7. Stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter i smör och olja.
  8. Lägg över strömmingen i ett djupt fat och häll ättikslagen över.
  9. Låt den inlagda strömmingen stå kallt till nästa dag då den stekta inlagda strömmingen är redo att serveras.
  10. Servera gärna strömmingen med skivad gul lök som du blandat med några krm salt samt några msk lag från strömmingen. Låt marinera ca en kvart och servera till strömmingen.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt inlagd strömming:

Äppelmos
Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Gravad inlagd sill eller strömming
Gravad inlagd sill eller strömming. Färsk sill eller strömming från början som du gravar i salt och lägger in i ättikslag och använder som grund till smaksatt sill som vitlökssill, senapssill och klar sill som löksill med 1-2-3 lag.
Sillen kan serveras till sillbord, julbord, påsk eller midsommar. Eller bara med kokt potatis och knäckebröd.
Räkna ca 2 kg orensad sill till nedan recept.
Hemgjord senap julsenap
Hemgjord senap. En god julsenap på senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs. En god fiskrätt med smaker från Thailand.
Servera gärna med thairis.
Ha gärna i ca 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander i såsen med.
Räkna förslagsvis 2 bitar plattfiskfilé vardera som delas på två och blir fyra små rullader per portion.
Annan fisk går också bra.
Gäddqueneller
Gäddqueneller. Franska fiskbullar på gädda, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Grillad makrill med potatis och äppelsallad
Grillad makrill med potatis och äppelsallad är en festlig vardagsrätt.
Skär sneda snitt och smaksätt makrillen med färsk ingefära, citron och soja. En frisk potatissallad med äpple passar bra till.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Kycklinggryta med rödvin
Kycklinggryta med rödvin. En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gele.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Morotssoppa
Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft.
Variant 1: 1 tsk curry samt en tsk garam masala samt 1 krm cayennepeppar
Variant 2: 2 msk hackad färsk persilja samt 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad samt 2 msk citronsaft eller 1 dl apelsinjuice.
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong (1 buljongtärning och vatten) eller mandelmjölk, sojamjölk eller Oatly havremjölk. Istället för grädden kan du ta sojagrädde eller Oatly Imat havregrädde. Du kan också ta hälften mjölk och hälften vatten och buljongtärnin.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Lax med saffransaioli
Lax med saffransaioli, bulgursallad med broccoli och spenatsallad med svarta bönor, tomat samt riven morot. Gott och nyttigt.
Blir också gott med kokt potatis eller klyftpotatis istället för bulgursallad.
Det finns smidiga portionsförpackningar av lax som funkar bra. Eller köp fin färsk lax med skinn - räkna runt 125-150 gram per portion. Låt då steka klart på skinnsidan.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Besk snaps med malört
Besk snaps med malört. Hemgjord besk. Malört är en blomma som ger besk smak samt ljus rödgul färg till snapsen. Tänk på att det är Strandmalört man använder. Samt att plocka malörten när den knoppat (precis innan blommning). Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Har man inte tillfälle så går torkad malört i knoppstadiet utmärkt. Torkad malört brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer.
En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin och lagras till bitter eller starkare malörtsessens.
Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.
Ägghalvor med skagenröra
Ägghalvor med skagenröra. Lite lyxigare ägghalvor som är goda till sillbordet vid påsk, midsommar eller jul. Du kan byta ut alla eller en del av räkorna med andra skaldjur som kräftstjärtar, krabbkött, hummerkött eller crabsticks.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Istället för att skala egna räkor kan du köpa 0,5 pkt skalade i lag eller ca 2 dl frysta eller färska räkor utan skal.
Påskbröd
Påskbröd. Ett gult och ljust påskbröd som är enkelt att baka då det knappt knådas, kalljäser och sedan bakas dagen efter. Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller förbered degen på kvällen och kalljäs över natten och baka dagen efter.
Färgsätt påskbrödet gult med en tesked gurkmeja.
Brödet passar såklart utmärkt vid andra tillfällen än påsk som fest eller buffé.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp kan du först koka upp vattnet.
Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Senapssill
Senapssill. Välj vilken senap du vill men gott är att blanda olika senap. Ex. grovkornig senap, lite söt stark senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Istället för gräddfil kan du ta 2 msk majonnäs eller 1 dl matyoghurt (eller blanda efter eget tycke).
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Kryddiga pepparkakor hemgjord pepparkaksdeg
Kryddiga pepparkakor. Ett pepparkaksrecept med god och kryddig smak. Hemgjord pepparkaksdeg som ger pepparkakorna en smak lik kola med mycket kryddighet. Jättegoda hembakta pepparkakor. Att baka egna pepparkakor är helt klart värt besväret.
Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.
1 kg vetemjöl är ca 17 dl.
Det blir 150-200 pepparkakor.
Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.
Hyvlade pepparkakor: ett alternativ till att stansa ut pepparkaksfigurer är att forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.
Dillsnaps hemgjord snaps med dill
Dillsnaps. Snaps med dill av krondillens blommor som ger god dillsmak. Dillfrö går också bra till dillsnapsen.
Detta recept på dillsnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.
Dillsnaps är enkel att göra och passar bäst till skaldjur som kräftor och gravad lax (och andra rätter som är smaksatta med dill).
Potkäs
Potkäs är en bredbar ostmassa av ost blandad till en bredbar röra. Potkäs kan göras av alla slags ostar och är ett gott sätt att ta tillvara på ostrester. Tips är att spara undan ostrester i frysen som du sedan kan göra potkäs på.
Använd blandade ostslattar och ostrester av ex. lagrad ost som Herrgårdsost, Edamer osv. Gärna lite blåmögelost också.
Riv och mosa ihop alla ostar och förvara potkäsen förslagsvis i ett vackert lerkärl.
Lite färskost mjukar upp potkäsen så den blir bredbar. Potkäsen kan också smaksättas med någon msk snaps som Östgöta Sädesbrännvin.
Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i.
Potkäsen blir godast om den får stå någon dag i kylen.
Vidare kan man smaksätta sin potkäs med en halv klyfta pressad vitlök och 1 tsk torkad gräslök till vitlökspotkäs.
Som lerkärl passar ett 1 - 2 liters kärl eller flera mindre.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Rostade grönsaker i ugn GI
Rostade grönsaker i ugn. GI-grönsaker som morot, blomkål, kål och lök rostade i olivolja i ugnen. Ett gott grönsakstillbehör för såväl GI-följare som alla andra. Passar till det mesta.
Ett GI-tillbehör som ersätter ex. ugnsrostad potatis och klyftpotatis. Är ni fler som äter och bara någon äter GI kan du även rosta extra klyftad potatis med lite olivolja, salt och peppar i en separat ugnsform (laga lika lång tid som grönsakerna).
Melonsalsa
Melonsalsa eller salsa med melon kan man göra av alla sorters melon. I tärningar blir de en god salsa med olivolja, chili och paprika.
Mango och avocado passar också bra i melonsalsan.
Servera melonsalsan som tillbehör eller en slags sås till ex. grillat eller stekt kycklingfilé med klyftpotatis.
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook