AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med...
Sök
Android

Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming Stekt inlagd strömming eller sill. Inlagda strömmingsflundror. Panerad strömmingsflundrar steks och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och rödlök. Serveras kalla till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 16)
8 port stekt inlagd strömming
Förberedelse: 30 min
Tillagning:1 dagar
Klart på:1 dagar 30 min

Ingredienser:

  • 600 gram strömmingsfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad dill
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt vitpeppar
  • 4 msk smör till stekning
  • 0,5 dl matolja till stekning
  • 4 msk ättiksprit
  • 2 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1 rödlök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt den få ett uppkok.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Hacka persilja och dill och blanda med smöret.
  4. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  5. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut och en klick grönt kryddsmör emellan.
  6. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  7. Stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter i smör och olja.
  8. Lägg över strömmingen i ett djupt fat och häll ättikslagen över.
  9. Låt den inlagda strömmingen stå kallt till nästa dag då den stekta inlagda strömmingen är redo att serveras.
  10. Servera gärna strömmingen med skivad gul lök som du blandat med några krm salt samt några msk lag från strömmingen. Låt marinera ca en kvart och servera till strömmingen.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt inlagd strömming:

Snabbsaltade gurkor
Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Räkna ca 15 stycken runt 10 cm långa Västeråsgurkor.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Tidsangivelserna stämmer ej men räkna att det tar någon vecka innan gurkorna blivit riktigt goda.
Gurkorna blir extra knapriga om du lägger dem över natten eller runt 10 timmar blandat med 0,5 dl salt i en bunke. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
Sterilisera gärna burkarna innan i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
Picklad mango
Picklad mango med chili i ättikslag. Starkt och gott som tillbehör till det mesta som indisk mat, grillat, lax, på buffé och så vidare.
Ett alternativ till mango chutney.
Förvara öppnad burk i kylen.
Gillar du riktigt stark mat så kan du ta 10 piri-piris eller andra starka chilifrukter efter eget tycke.
Vitlökssill de lux med rostad vitlök
Vitlökssill med rostad vitlök. Extra god vitlökssill får du om du rostar vitlöksklyftorna i ugnen innan. Då blir vitlöken mjuk och söt men fyllig i smaken.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter.
Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av. Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i .
Istället för skalade musslor kan du ta 300 gram musslor med skal. Koka upp dem innan och släng de som ej öppnar sig. Tillsätt även musselskyn till soppan.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.
Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör
Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör är en klassiker. Ett gott tillbehör till vit fisk som flundra, gös, torsk, rockavinge, hälleflundra, bergtunga, piggvar, rödtunga, slätvar, sjötunga mm.
Servera med kokt delikatesspotatis eller färskpotatis och citronklyfta.
Fänkålssallad med tunnt skivad marinerad fänkål i vinäger, olivolja, dill, salt och peppar passar också till (skiva i matberedare eller mandolin).
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Köp totalt två förpackningar 5-min sill á 420 gram som du delar på tre delar vilka smaksätts olika.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Pizza Bolognese med köttfärssås
Pizza Bolognese med köttfärssås eller fräst köttfärs. Recept på Bolognese pizza. Baka egen Bolognese pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Gör gärna köttfärssåsen innan (sök recept här på receptfavoriter) - gör en stor sats så har du till spagetti bolognese också. Bolo kallar många kockar bolognese köttfärssås.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till 4 tallriksstora pizzor.
Goda tillval på Bolognese-pizza: Hackad pfepperoni, skivad rödlök, pressad vitlök, champinjoner, röd paprika samt kalla toppings som torkad oregano, färsk basilika och riven parmesanost.
Servera gärna en grönsallad med tomat och kokta rödbetor till som på bilden, valfri sallad eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Indisk quorngryta med curry
Indisk quorngryta med curry. Vegetarisk gryta med quornbitar, morötter, äpple och färsk koriander.
En enkel och god quorngryta du kan servera med mango chutney, basmatiris (gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja), en lite skål russin, färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.
Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera grytan med.
Andra grönsaker som är goda att ha i quorngrytan är paprika - speciellt röd - aubergine, zucchini, svamp, bok choy, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat mm.
En tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.
Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pestosill
Pestosill. God inlagd sill i creme fraiche smaksatt med pesto. Sillinläggning smaksatt med pesto.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Ägghalvor med het räkröra
Ägghalvor med het räkröra. Gott till påsk, midsommar, julbord eller svenskt smörgåsbord.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 12 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Snaps med Johannesört hemgjord johannesörtssnaps
Snaps med Johannesört. Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta johannesört. Hypericum maculatum fyrkantig johannesört ger båda god smak och röd färg åt brännvin.
Klipp av de gula blommorna ner i en korg (undvik helst att ta i blommorna då de färgar av sig röd färg). Johannesört blommar i juli. Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps med Johannesört.
Klassisk midsommartårta
Klassisk midsommartårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, grädde och färska jordgubbar.
Istället för att baka egna sockerkaksbottnar till midsommartårtan kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp till vaniljkräm om du vill.
Du kan ha andra bär på eller blanda bär efter tillgång. Ex. jordgubbar, hallon och blåbär.
Midsommarbakelse
Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Enkla och smidiga att förbereda till midsommarbuffén. Ett gott alternativ till midsommartårtan.
Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen. Till servering så skivar du upp och garnera varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Currysill
Currysill som är inlagd sill eller strömming smaksatt med curry i gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt. Tärnat äpple är också gott i currysill.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Man kan också ha matyoghurt istället för gräddfil och majonnäs eller blanda som man vill.
Ägghalvor med kräftstjärtar
Ägghalvor med kräftstjärtar, majonnäs och rom passar till sillbordet till påsk, jul och midsommar. Goda och enkla att göra.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Saffranskaka
Saffranskaka. En slags sockerkaka med smak av saffran. God till jul, advent eller med vispad grädde och sylt.
Du behöver en sockerkaksform - gärna rund med löstagbar botten.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Laxfjärilar med soja- och sesamsås
Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.
Garnera ev. laxen med rostade vita sesamfrön.
Du kan köpa färdiga laxfjärilar eller skära ut fjärilar av laxfiléer (gärna med skinn) - skär då ett snitt i mitten på laxfilén som ej går helt genom så att du kan vika upp filén likt en laxfjäril. Det går också bra med laxkotletter.
Istället för spenat kan du ta bok choy eller grönkål.
Rostad blomkål med parmesan
Rostad blomkål med parmesan. Ett gott och enkelt samt rätt festligt tillbehör med lyxig parmesan. Lätt att dubblera och servera till många på ex. en buffé.
Serverar du blomkålen som tillbehör så räcker ett större huvud till 4 personer. Som huvudrätt så får du räkna att ett huvud räcker till 2 portioner.
Istället för parmesanost kan du ta grana padano-ost. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitt vin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Koka ej fiskbuljong på enbart laxskrov då fiskfonden blir för limmig på bara lax. Ta högst hälften laxben och sedan plattfisk, gös, torsk eller annan vit fisk.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook