AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming Stekt inlagd strömming eller sill. Inlagda strömmingsflundror. Panerad strömmingsflundrar steks och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och rödlök. Serveras kalla till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
8 - 10 port stekt inlagd strömming

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad dill
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt vitpeppar
  • smör till stekning
  • 4 msk ättiksprit
  • 2 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1 rödlök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt den få ett uppkok.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Hacka persilja och dill och blanda med smöret.
  4. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  5. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut och en klick grönt kryddsmör emellan.
  6. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  7. Bryn smör i en stekpanna och stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter.
  8. Lägg över flundrorna i ett djupt fat och häll ättikslagen över.
  9. Låt den inlagda strömmingen stå kallt till nästa dag då den stekta inlagda strömmingen är redo att serveras.
  10. Servera gärna strömmingen med skivad gul lök som du blandat med några krm salt samt några msk lag från strömmingen. Låt marinera ca en kvart och servera till strömmingen.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt inlagd strömming:

Plommonsylt sylt med plommon
Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Sill med vodka och lime
Sill med vodka och lime får en god smak av lime och lite bett av vodkan.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).
Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Äppelmarmelad med ingefära
Äppelmarmelad med ingefära. God och smakrik marmelad på äpplen och syltsocker - smaksatt med färsk ingefära.
Istället för gröna äpplen kan du ta röda äpplen eller valfri sort.
God som vanlig marmelad. Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tack för receptet till Eva Henjer i Karlshamn.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Ugnstekt torsk med soltorkad tomat och parmesan
Ugnstekt torsk med soltorkad tomat, parmesan, vitlök, olivolja serverat med sparrispotatis, morot, rödlök och ruccola samt citron.
En god, enkel och nyttig rätt med torsk eller annan vit fisk. Köp kravmärkt och sjysst fiskad torsk.
Torsk i foliepaket
Torsk i foliepaket med spenat, tomat, lök, morot, grädde eller crème fraiche smaksatt med vitlök, vitt vin, örter och chili.
Välj krav- eller msc-märkt torsk.
Du kan laga foliepaketen på grillen eller i ugnen (225 grader).
Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter.
Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i .
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Fyllda ägg ägghalvor med rom
Fyllda ägg eller ägghalvor med löjrom eller stenbitsrom. Gott till sillbordet och buffé till påsk, jul eller midsommar.
Kycklingspett till buffé
Kycklingspett till buffé. Tre olika kycklingspett i Indisk stil - ett spett med tandoorikrydda, ett med tikka masala currypasta samt ett med vitlök, chili och lime.
Kan förberedas innan och frysas. För vegetariskt spett kan du välja quornbitar och marinera som naturell kyckling.
Här har jag räknat 120 gram kyckling per portion då man också äter annat på en buffé. Serverar du spetten som del i huvudrätt så räkna att det räcker till 8 portioner. Eller laga lite extra om du är orolig för att det ska räcka.
Gott och enkelt till spetten är en yoghurtssås med pressad vitlök eller hackade örter ex. franska örter.
Gurksoppa
Gurksoppa passar som förrätt eller lunchsoppa. Gurksoppa kan serveras varm eller kall. Soppa med gurka, lök och grädde.
Gurksoppa är lika god varm som kall och god att garnera med en klick creme fraiche samt servera med gott bröd till ex. lunch eller soppmiddag.
Lyxig förrättssoppa blir gurksoppan varm eller kall om du lägger en hög med ex. några handpillade räkor (gärna blandat med lite curry), tärnat äpple och dill i mitten på sopptallriken samt en klick creme fraiche och rom på toppen. Vintips till är då ett vitt friskt vin som ex. Riesling från Alsace.
Ett tips är att servera kall gurksoppa då det är varmt ex. som sommarlunch och varm gurksoppa som förrätt en höst och vinter då det är kallt ute.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Silltårta
Silltårta. Ett gott och annorlunda sillrecept till sillbord, midsommar, julbord eller påskbord. Frusen sill? jodå, det är gott. Låt dig inte skrämmas. Det är mer som en silltårta. Inspirerat av Skånska sillakademiens frusna sillatårta. Låt tårtan tina något innan servering.
Citron och vitlökssill
Citron och vilökssill är sill inlagd och marinerad i olivolja, vitlök och citron.
Inspirationen kommer från Spanska tapas som jag tror heter i stil med bokarinjos på spanska.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec recept
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec. Det här är en tryffel för dem som gillar mörk choklad. Den är alltså inte så söt. Välj en choklad av hög kvalité - Lindtt eller Valrhona är förslag.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Färskpotatislåda
Färskpotatislåda är en enkel rätt av kokta färskpotatisar. God som tillbehör till buffe, midsommar eller kräftskiva.
Serverar du färskpotatislådan med rökt eller gravad lax, rökt makrill eller varmrökt lax så har du en hel rätt.
Färskpotatislåda passar perfekt att laga av du har rester av kokt färskpotatis ex. efter midsommar.
Snaps med lime och citron
Snaps med lime och citron. Hemgjord lime och citronsnaps är enkel, snabb och god snaps att göra själv.
Välj gärna ekologisk citron och lime.
Matjessilltårta silltårta
Matjessilltårta eller silltårta med kavring. En modern klassiker är matjestårtan. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjesill.
Du kan garnera matjessilltårtan med hackad gräslök och rädisor eller klicka ut ex. stenbitsrom.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Ägghalvor med het räkröra
Ägghalvor med het räkröra. Gott till påsk, midsommar, julbord eller svenskt smörgåsbord.
Saftsås
Saftsås till Ris à la Malta, risgrynsgröt, ostkaka med mera. Saftsås gör du genom att reda vanlig saft med potatismjöl. Blir saftsåsen för tjock så spär du med mer saft. För tunn så vispar du i mer potatismjöl upplöst i lite kall saft.
Istället för blandsaft kan du ta jordgubbsaft eller hallonsaft.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Ugnsgrillad paprika, lök och potatis
Ugnsgrillad paprika med lök och potatis passar som tillbehör till det mesta.
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med en skvätt grädde, droppe tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook